L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dissabte, 27 de novembre del 2021

El sector agrari convoca una marxa general de tots entre Favara i Tavernes per al dia 3 de desembre, divendres que ve.

 

Les organitzacions professionals agràries del País Valencià  –l'Associació Valenciana d'Agricultors (AVA-ASAJA), ASAJA Alacant-Joves Agricultors, La Unió de Llauradors i Ramaders, la Coordinadora Llauradora del País Valencià (CCPP-COAG) i la Unió de Menuts Agricultors i Ramaders del País Valencià (UPA-PV)– es manifestaran divendres que ve,  3 de desembre, per a reclamar mesures de suport a totes les administracions davant l'escala històrica dels costos de producció i la crisi de preus en origen.

L'acte de protesta consistirà en una marxa de persones i vehicles (tant turismes i furgonetes com a maquinària d'ús agrícola) que discorrerà des de  Favara fins a Tavernes de la Valldigna, zona on començar el mal inici de la campanya de la taronja Navelina, que posteriorment s'ha estés a la resta d'àrees citrícoles. Aquesta varietat registra una cotització ruïnosa de fins a 0,15 euros per quilo que estan molt lluny de cobrir les despeses, tot per culpa de l'entrada massiva d'importacions foranes i als abusos comercials de determinades cadenes de distribució.

Igualment es reivindica la producció de caqui a Europa, cultiu on calen solucions  per a combatre les plagues i malalties i es remarca els danys del Cotonet de Sud-àfrica –200 milions de pèrdues en la present campanya citrícola– en les clementines, principalment en el sud de Castelló i nord de València.

Les organitzacions agràries conviden a participar a totes les persones afectades directament o indirectament per la greu crisi de rendibilitat que suporten la gran majoria de les produccions agrícoles (raïm, oli, arròs, fruites d'os, tota classe d'hortalisses…) i ramaderes (porcí, boví, avícola, oví-caprí, cunícola i apícola) ja que l'acte de protesta fa referència a la problemàtica general del sector agropecuari.

Les entitats representatives del camp valencià denuncien una pujada sense precedents dels costos de producció en l'agricultura i la ramaderia (energia elèctrica per al reg un 270%, gasoil que usen els tractors i altres màquines agràries ha pujat un 73%,  abonaments un 48%, l'aigua un 33%, els plàstics d'hivernacle un 46% o les llavors un 20%, o en l'apartat de la ramaderia, l'encariment del 20% dels pinsos per a alimentació animal.  

Hi ha un encariment de productes als consumidors, que no repercuteix de cap manera en els productors per això el sector agrari exigeix que la recent reforma de la Llei de la Cadena Alimentària servisca veritablement per a evitar pràctiques comercials abusives i garantisca preus justos per als productors.

Així mateix, les organitzacions agràries reivindiquen una Política Agrícola Comuna (PAC) més mediterrània i una profunda revisió dels acords comercials de la Unió Europea amb països tercers, començant per l'actual revisió del tractat amb Sud-àfrica, a fi d'establir reciprocitat en les condicions de producció, majors controls fitosanitaris i la declaració de ‘producte sensible’ a aquells cultius la rendibilitat dels quals es veja perjudicada.

El sector agrari valencià no descarta  més actes de protesta o una gran manifestació a Madrid d'agricultors, ramaders i ciutadans en defensa d'un medi rural sostenible des del punt de vista ambiental, social i econòmic.