L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dijous, 11 de novembre del 2021

INFORME: Reciclar des de casa i a l'ecoparc estalvia diners en la "taxa de reciclatge" que es paga anual

 

El 2022 l’Ajuntament de Tavernes mantindrà sense cap canvi el rebut d’arreplegada del fem, i cal saber que el valor del rebut municipal des del 2012 no ha pujat.  Tanmateix, el servei que ofereix la Diputació en la planta de Guadassuar de reciclatge del fem domèstic si que canvia l'any que ve.
 
Cal saber i tindre ben clar que són dues coses distintes i cal saber distingir-les. El procés de tractament del fem domèstic comprén dues fases ben diferents, i cadascuna implica a un organisme distint, d'ací que es generen dos rebuts diferent: l’un, el paguem a l’Ajuntament; l’altre, a la Diputació-Consorci de Residus Ribera-Valldigna.

Primera fase:  Arreplegada del fem a domicili i transport a la plata de reciclatge: es paga a l’Ajuntament. El rebut té com a nom "Servei de recollida de residus sòlids urbans” i l’Ajuntament no l’ha pujat des del 2012.


Segona fase: Procés de reciclatge i compostatge: el paguem a la Diputació-Consorci. El fem domèstic arreplegat per les nits es transporta a la planta de Guadassuar. Allí es tracta i es recicla. Eixe servei genera el rebut denomina “Taxa de reciclatge”, que paguem directament a la Diputació.
 
El valor de la "taxa de reciclatge" a Diputació varia cada any, perquè l'usuari paga segons els  costos del servei. El rebut es calcula segons les quantitats que els pobles envien a Guadassuar i segons la seua població, i en conseqüència tots els pobles del Consorci Ribera-Valldigna no paguen igual per la "taxa de reciclatge".

En concret, la "taxa de reciclatge" de Diputació és independent i no té res a vore amb el rebut d'arreplegada domiciliària que fa l'Ajuntament. El rebut de l'Ajuntament no ha pujat des del 2012: són 40'50 euros a l'any.  

 

 El rebut del Consorci Ribera-Valldigna

La Diputació de València, a través del Consorci de Residus Ribera-Valldigna, ha donat a conéixer  la mitjana del rebut de la “Taxa de Reciclatge” per al pròxim 2022 en cada localitat. Com hem dit,  és un rebut distint del municipal i el paguem pel reciclatge i compostatge del fem domèstic que s' envia a Guadassuar.

El nou rebut de “Taxa de reciclatge” a Tavernes tindrà una mitjana de 56'16 euros l’any que ve, a Simat de 53’64 euros; a Benifairó de 55'90 euros i a Barx un total de 60 euros.  
 
Les localitats de la Valldigna és troben entre les que menys paguen de les poblacions de la Ribera- Valldigna i això és perquè usem més els contenidors groc, blau i verd que hi ha als carrers i també perquè aboquem més deixalles als ecoparcs. 

El sistema és senzill: cada camió de fem arreplegat en les localitats en arribar a la planta de Guadassuar es pesa i la suma entre l'1 de setembre i el 30 d'agost de l'any següent marca la taxa de cada localitat. Més fem a Guadassuar implica un rebut major, però si separem en els contenidors i portem trastos a l'ecoparc, el pes de cada camió disminueix i la taxa a pagar és menor.