L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

dimarts, 30 de novembre del 2021

Indignant el preu que paga el consumidor per les taronges mentre els llauradors no guanyen ni per a les despeses de producció

Supermercat Astúries


Les imatges que us oferim en aquesta informació han estat preses a grans  supermercats de dues autonomies del nord de l’estat espanyol (Astúries i Cantàbria) fa uns dies només. 
 
Els preus als consumidors, en el cas d'Astúries,  estan ben clars:

- navelina a granel per a suc a 0'95 € /kg, és a dir 12’35 euros arrova.

- malla de 2 kg navelina a 2'25 € ,  resulta a 14'625 euros arrova.

 - mandarina a granel a 3'59 €/kg o siga 46’67 euros arrova.

 També estan ben clar els preus del supermercat de Càntabria: 

 

Supermercat Cantàbria
 

- clementina a granel 1'39 € /kg, és a dir 18'07 euros arrova.

- taronja granel a 1'35 € total,  resulta a 17'55 euros arrova.

 - taronja  de mesa a 2'95 €/kg o siga 38'35 euros arrova.

 

No cal que diguem res més. Origen? Procedència? Varietat? Omissions en alguns casos en el supermercat. Si que podeu llegir els comerços a les etiquetes de les taronges i ja res més.  Cadascú que es faça la seua valoració. Però en el tema de les taronges, ja fa anys que a pagar-ho sempre, ací i en Europa, el sector agrícola valencià.

La situació dels cítrics valencians es insostenible amb uns preus per terra que no cobreixen ni la producció. Divendres que ve, dia 3, hi ha anunciada una marxa de protesta del conjunt de les organitzacions professionals agràries del País Valencià. Objectiu: reclamar mesures de suport a més que res denunciar la greu situació del sector, amb uns preus ruïnosos en origen que no deixen els llauradors a viure del seu treball.

 

Supermercat Astúries

Hi ha una greu crisi de preus de les taronges en origen i més evident en varietats, com la taronja Navelina, que va iniciar la crisi tot i que com denuncien les organitzacions del camp, posteriorment s'ha estés a la resta d'àrees citrícoles. S’hi indica que aquesta varietat registra una cotització ruïnosa de fins a 0,15 euros per quilo i amb això no es cobreix les despeses.

Però passa això amb tota la cadena? Doncs l’evidència és que no sinó que la ruïna dels preus en el camp no es tradueix en millores en el consumidor, sinó que hi ha fins i tot un encariment de productes com denuncien aquestes organitzacions, que igualment denuncien pràctiques comercials abusives i una falta total de preus justos per als productors.