L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dimecres, 10 de novembre del 2021

INFORME: Per saber més del romanent municipal i en què es gasta l’Ajuntament els diners dels romanents positius

 

Últimament se n’ha parlat i prou  amb motiu del ple extraordinari forçat per la dreta local. Però, realment que és el romanent del pressupost?

Partirem d’un exemple entenedor: el pressupost d’una família. A principi d’any, en base als ingressos familiars fa una planificació de despeses: tant en menjar, tant en llum, tant d’oci, tant de reparacions, tant de compres.... Dins de l'any  però,  poden sorgir canvis: p.e. cal comprar més sabates o roba, i despeses noves, però també pot passar no haver de fer front a alguna programada, com fer un viatge per causa major. 

Panells solars Casa Cultura: romanent 2020

El pressupost municipal, salvant les distàncies i per entendre-ho, funciona semblant: de normal el mes de novembre es presenta el pressupost de l’any següent, i segons les previsions d’ingressos (aportació Estat, subvencions d’Administracions, impostos, taxes),  s’ajusten les despeses (tant en personal, tant en serveis, tant en pagar capital i interessos al banc, tant per a inversions...).

 

Reparació coberta CEIP Alfandec i Magraner, més de 47 euros del romanent 2020

 

Com en qualsevol família,  tot no succeïx  com es vol, i a l’Ajuntament els ingressos poden variar perquè les Administracions donen més subvencions,  l’aportació de l’Estat s’augmenta, etc . També potser que es gaste menys del previst perquè les obres quan s’adjudiquen presenten baixes concursals, alguna inversió que no s’ha pogut executar dins l’any, que estalvie per uns millors preus de proveïment o les millor condicions en un deute bancari, perquè dus un  control estricte de les despeses ordinàries, etc. I  al final de l’any es tanca el pressupost i la diferència ingressos-despeses va al romanent de tresoreria, que segons hages gestionat resulta positiu, tens un estalvi, o negatiu i tindries deute. 

Cal saber que, si l’Ajuntament presenta romanent positiu, eixos diners es poden gastar en qualsevol necessitat que tinga l’Ajuntament, bé siga inversions, despesa corrent, pagar deute... tal i com molt bé va explicar l’alcalde en el ple extraordinari. 

 


 

 

Pintura viària de la ciutat i platja: romanent 2020

Col·lector del carrer Mare de Déu de Sales: Inversió del romanent 2020
 

No entrem al debat, per estèril, de si un romanent positiu implica mala gestió del pressupost, com vol la dreta,  o si és tot el contrari: el romanent positiu  és el resultat d’una bona gestió municipal que ajusta despeses i no malbarata recursos.  El govern de Compromís sempre ha ofert els serveis que cal a la ciutadania, s’han fet inversions, s'ha pagat deute i molt, s’han executat noves obres, s’han atorgat subvencions a clubs i entitats, etc  i etc.  i ha tingut romanent positiu perquè ha gestionat bé els capítols del pressupost, sobre tot  de la despesa. ¿Hi ha algú que pense que una família gestiona malament els seus diners perquè compleix les previsions i acaba l’any amb estalvis?  Vosaltres mateixos en el pressupost municipal.

 Al ple extraordinari, la dreta va argumentar:  “Els últims cinc anys registrem romanents milionaris de l’ordre de 2,3 milions, pròxims al milió d’euros, 2,1 milions d’euros, 4,1 milió d’euros, 800.000 euros, i 4,5 milions d’euros” i va acabar dient: “Aquests romanents són la prova que s’incompleix el que es diu que invertiran a Tavernes en cada pressupost”.
 

L'alcalde Sergi Gonzàlez és el regidor d'Hisenda en la legislatura. Ha continuat la política de Compromís de millorar la Hisenda Municipal i de reduir deute, a més d'augmentar les inversions.
 

Atenció al darrer paràgraf. ¿Algú se'l creu? L’alcalde ja ho va dir: s’estaven dient moltes mentires i moltes fal·làcies al voltant del romanent, a més de demostrar que coneixen poc el funcionament municipal. Eixa última frase de “s’incompleix el que es diu que invertiran a Tavernes en cada pressupost” és una falsedat. 

Va quedar clar en el ple:  els diners del romanent es gasten. Si alguna inversió no s’executa,  eixos diners passen a altres inversions. Va ser el cas, del Centre del Dia del  Vergeret, que la Confederació  no va aprovar per la inundabilitat i els diners s’aplicaren a altres. ¿Va ser així o no?  El problema rau que hi ha qui no escolta en els plens, no aten les explicacions i, després, passa el que passa. No direm noms. 

 


Igual potser que el PP, s’estima més i estaria més content en uns resultats com els del seu govern, del 2006 al 2011. El quadre de dalt és aclaridor: el govern del PP presentava dèficit any rere any. El deute augmentava i va arribar a un total, el de bancs més altres conceptes, de vora 28 milions. Per contra, segons el Ministeri d'Hisenda, el deute de l'Ajuntament a 31/12/2020 (última dada oficial) era de 4'1 milions d'euros. No cal dir res més.

Els primers anys de govern de Compromís el ministeri d'Hisenda de Montoro (PP) li va prohibir fer inversions i només podia pagar deute bancari  i les "cosetes" deixades pel PP com són les factures d'impagats per valor 1'16 milions, 2 milions de l'aparcament del passeig, 2 milions del canon de reciclatge que el PP devia a Diputació, va haver de pagar els endarreriments d’anys en el sou de funcionaris per la catalogació de llocs de treball, etc. Uns anys molt durs que, amb un estricte control, es va capgirar fins aconseguir romanent positiu i salvar l'Ajuntament de la ruïna econòmica.

Perfecto  Benavent, regidor d'Hisenda en passades legislatures, va aconseguir  sanejar l'Ajuntament i reduir a la quinta part el deute municipal de 28 milions deixat pel PP.

 

 Algunes de les obres i inversions  d’enguany a càrrec  del romanent del 2021

Fins el 2019 inclós, el govern de Compromís ha dedicat molts diners a obres, inversions i també va pagar molt de deute del PP amb els romanents del pressupost. I continua ara igual. Anem a recordar algunes de les més de 100 obres i inversions pagades amb el romanent del 2020,  que s’executen  enguany (4'1 milions)  i foren explicades per l'alcalde en el ple.

  - Reparació coberta CEIP Alfandec i Magraner i millora de la pintura en centres educatius: 47.200 euros

- Obres millores infraestructura llac de la Goleta: 16.000 euros

- Plaques solars fotovoltaiques:   10.628 euros

- Reinstal·lació i homologació de la via ferrata (Pas de Cabres), considerada una de les millors del País Valencià:    14.967               

- Renovació de la senyalització horitzontal, casc urbà i platja:  18.148 euros

- Tanc de tempesta i millora Font del Canut:  20.000 euros

- Instal·lació estació recàrrega vehicles elèctric i compra vehicle: 46.500 euros

- Substitució clavegueram carrers Santa Anna i Mare de Déu de Sales:   69.600 euros

- Millora i modernització del polígon industrial El Pla: 34.660 euros

- Reposició voreres carrers Professor Sanchis Guarner i Solidaritat:  45.000 euros

-Reparació coberta Mercat Municipal:  47.900 euros

- Comportes canal de defensa:   48.339 euros

- Reposició paviment carrer Les Barques: 50.000 euros

- Adquisició vehicles agricultura i policia rural:    55.230 euros

- Adquisició casa natalícia de l’escriptor Rafael Chirbes:  74.449 euros

- Execució nínxols prefabricats al Cementeri Municipal: 100.000 euros

- Equipament Escola Adults i de pintura edifici Víctor Calatayud:  100.000 euros

- Adquisició vehicles de  la brigada:      105.770 euros

-  Reparació  camins rurals:     225.000 euros

- Condicionament de la via ambiental i ciclopeatonal de la marge esquerre Riu Vaca, zona Vergeret: 250.000 euros

- Tram final col·lector Avinguda La Marina i annexes : 500.000 euros

- Amortització préstec bancari:  1.153.356 euros

El total d’obres i inversions pagades amb el romanent del 2020 i explicat per l'alcalde en el ple extraordinari és per ara:

         - 3.007.880 euros en obres i inversions

          - 1.153.356 euros pagat de deute bancari

             TOTAL: MÉS de 4'1 milions d'euros. 

 I  el bo de tot és que encara haurem d’escoltar, dir als de sempre que no s’inverteix en el poble i que el govern municipal no fa res!

MES INFORMACIÓ:  https://lacotorradelavall.blogspot.com/2021/11/ple-extraordinari-lalcalde-desmunta.html