L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dimecres, 17 de novembre del 2021

INFORMACIÓ: No em trobe bé. ¿Tinc grip o covid-19? Quina és la diferència d'un refredat?

 doctor in protective gloves & workwear holding testing kit for the coronavirus test - coronavirus test fotografías e imágenes de stock

Avança la tardor  i avança el fred i comencen els problemes en les vies respiratòries: és temps de grip i refredats, i en temps de pandèmia, sorgeixen una mar de dubtes, més quan veiem un relaxament de mesures amb l’augment de les vacunacions. I també ens fem algunes preguntes.

El refredat de tots els anys, és refredat o he pillat la covid? 

Cal tindre clar els símptomes, tot i que amb les noves variants de virus de la covid, són canviants dels que sempre hem escoltat o llegit.  Així, amb la variant delta, la tos, la febre i la pèrdua de gust ja no són tan corrents, i en canvi el mal de cap sense febre, el coll irritat i la picor al nas són més freqüents.

Els símptomes lleus més habituals de la covid-19 són febre o febrícula, mal de cap, mal de coll, tos seca, cruiximent a totes les articulacions, vòmits i o diarrees, refredat nasal, fatiga, pèrdua de gana o pèrdua d’olfacte i de gust. Si tenim dificultats respiratòries sobtades o una febre mantinguda uns quants dies, la simptomatologia es considera greu.

Cal fer proves d’antígens? Com puc saber si és covid-19 o grip?

Enguany la població tindrà molts dubtes a l’hora de saber si té covid-19 o grip, i només hi ha fiables les proves d’antígens o les PCR. En cas de sospita, al centre d’atenció primària es pot fer la prova per descartar la covid, però es pot fer una prova d’antígens comprada a la farmàcia.

Els experts diuen que la grip, des de l’inici,  afecta més en general, ens fa mal tot. En canvi, amb la covid-19 hi ha etapes inicials de mal al coll, febre, congestió nasal i pèrdua de l’olfacte, però no té el component general de la grip.

Com diferenciar un refredat?  Si tenim mocs i tos, ens fem una prova d’antígens?

 Els refredats es caracteritzen pels esternuts, un poc de tos, molta mucositat, congestió nasal amb moc fluid, picor al coll i ulls plorosos.  Tenim malestar, però  el cansament és lleu i la febre és inusual. Ara, amb tos persistent i febre, val la pena de fer-se una prova per descartar haver agafat la covid-19.

La mucositat no és un símptoma de covid-19. I la tos tota sola, tampoc. Cal fer una valoració clínica i epidemiològica més àmplia.

Quan cal la prova d’antígens o la PCR?

Tots els símptomes s’han de valorar en un context clínic i  si hi ha sospita que poden correspondre a unes altres patologies, pot ser es pren la decisió de no fer la prova. El metge té l’última paraula.

A l’hora de fer un diagnòstic, es valora qüestions com ser contacte estret d’algú que ha estat positiu en coronavirus o haver viatjat a un país amb un alta incidència. Segons els dies d’evolució dels símptomes, es decidirà de  fer una prova d’antígens o una PCR.
 
 
Adaptat de l'article de Vilaweb "No em trobo bé. Quan m’he de fer un prova d’antígens o una PCR?"