L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.699
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 51.775

dissabte, 29 de setembre del 2018

L'Associació de Veïns ret un homenatge postum a Conxa Ciscar dins de la Jornada Dones Veïnals de Tavernes.L’Associació de Veïns “La Valldigna” de Tavernes, amb la col·laboració de l'Ajuntament,  va celebrar ahir divendres la “XXV Jornada Dones Veïnals de Tavernes” sota el lema de “Reivindicació, igualtat i justícia”.

L’acte celebrat en la Casa de la Cultura s’iniciava amb un minut de silenci en memòria de les recents víctimes de la violència masclista al qual seguia el  parlament de presentació de l’acte de la presidenta veïnal Maria Lluïsa Grau que recordava el significat de l’acte, feia èmfasi en el fet que enguany se celebrava el 25 aniversari i va recordar els inicis de les jornades en les reunions celebrades en la sala de “La Cascada” de la desapareguda pastisseria Cruañes.


L’alcalde de Tavernes, Jordi Joan, va agrair a l’Associació la celebració de la jornada perquè suposa sempre un avanç en els temes que es reivindiquen d’igualtat i justícia, i va manifestar el recolzament de l’Ajuntament que presideix a l’associació, a la qual qualificava com a entitat viva, iniciadora, lluitadora pels drets veïnals i sempre disposada a esforçar-se pel bé de Tavernes.

En una part del seu parlament va tindre unes paraules de record a Conxa Ciscar Mifsud, indicant alguns trets de la seua personalitat sobre tot com a persones preocupada per la cultura i l’educació a més de ser una de les primers dones de Tavernes en assolir unes metes importants a través de l’estudi.L’Historiador José Carlos Casimiro ens va parlar de "Les dones a la Valldigna medieval”, encara que no es va centrar a la dona a la Valldigna, de la qual poques referències hi ha, i en base al “Llibre de les dones” de Francesc Eiximenis, una obra misògina, va traçar un panorama de la vida de la dona en aquell temps, recordant consells que es donaven sobre la manera de vestir, o de “maquillar-se” segons la dona fora agraciada o no físicament.

La part final de l’acte va ser l’homenatge pòstum a Conxa Ciscar Mifsud, la vallera que en una època en que les dones tenien moltes dificultats per accedir als estudis va ser Catedràtica de Pedagogia General i Organització Escolar en la Universitat de València, i va dur una dilatada vida de dedicació, esforç i d’innovació en les teories de la Didàctica General.


La descripció de Conxa Ciscar com  a una dona valenta, tenaç, preocupada per l’educació i reconeixent sempre el seu valor formador de persones en la societat va ser realitzada per la  seua companya en la facultat de Magisteri i també catedràtica, Pascuala Morote, així com per dos persones molt relaciones per la seua condició de familiars, Maria Jesús Llinares, Pedagoga i Beatriz Gascón, psicòloga, ambdues nebodes de Conxa Ciscar.

Al llarg dels parlaments, que foren il·lustrats amb la projecció de diapositives de la vida de l’homenatjada, es deixar palés el sacrifici per poder estudiar des d’una família humil de Tavernes i en una època on la missió de la dona era estar en casa i cuidar dels fills.


La tenacitat, la constància, l’esforç i , sobre tot, la convicció personal de la igual de la dona i el paper rellevant que ha de realitzar dins la societat, la van portar a obtindre la càtedra a Sevilla, per passar després a ser Catedràtica de Pedagogia General i Organització Escolar en la Universitat de València.

La seua vida va ser una constant preocupació per l’educació i sobre tot per la millora dels mètodes d’aprenentatge, que queden pales en els múltiples escrits i conferències sobre educació i pedagogia, on va ser mestra de mestres. En resum, una dona avançada al seu temps.
Finalment, es va fer lliurament d’una placa recordatòria i d’homenatge a Conxa Ciscar, que va ser rebuda per les seues germanes. 
1 comentari:

Anònim ha dit...

Ha faltat dir,anar a Valencia a comprar,demanarli a la dependenta en valencia i ella dirte no te entiendo