L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dissabte, 8 de setembre del 2018

L’alcalde, Jordi Joan i regidors de l’Ajuntament acompanyaren ahir la delegació europea en la visita als treballs d’exhumació de la Fossa 112



Els eurodiputats Miguel Urbán i Marina Albiol i l’assessor al Parlament Europeu i exdiputat Jordi Sebastià visiten els treballs per a traslladar a l’Eurocàmara els cassos de les fosses comunes de Paterna.

L’alcalde de Tavernes,  Jordi Joan, la regidora de Memòria Històrica, Noèlia Alberola, de Comprmís, i el regidor d’EU-APV Eduardo Bononad han acompanyat els familiars de víctimes del franquisme en la visita celebrada ahir al cementeri de Paterna.

La visita tenia com a objectiu atendre a la delegació d’eurodiputats que varen acudir al cementeri de Paterna per a conèixer de primera mà els treballs d’exhumació dels cossos represaliats i soterrats a la Fossa 112, un treballs impulsats des de l’Ajuntament de Tavernes i on es confia a recuperar les restes de 13 veïns vallers, entre elles l’alcalde republicà Vicente Gómez Marí,  víctimes de la repressió franquista d’entre el centenar de cossos que es preveu exhumar.

Jordi Joan i Noe Alberola contemple la fossa 112
Les autoritats vallers i els familiars han transmès a la delegació europea la preocupació pel desemparament legal que encara hi troben en el recorregut judicial dels cassos dels represaliats pel règim franquista, així com les dificultats que encara troben per a completar els treballs d’exhumació, la custòdia legal dels cossos, la identificació a través de proves genètiques i el posterior trasllat a una sepultura digna que estiga prop de les famílies.

Els responsables municipals comenten amb Jordi Sebàstia els treballs
L’objectiu de la visita dels eurodiputats és dur a l’Eurocàmara els casos de les fosses comunes de Paterna i demanar empara al Parlament Europeu per a acabar amb “aquesta anomalia democràtica, perquè Espanya està molt lluny de les actuacions dutes a cap a Alemanya i Itàlia amb les víctimes dels règims feixistes que hi governaren”, segons expressió de l’exeurodiputat i actual assessor Jordi Sebastià, que es mostrava partidari d’acabar amb la situació que viuen les famílies a les quals se les ha de satisfer en les demandes de justícia. 



 L'alcalde reconeix i alaba l'empenta i valentia dels familiars 

 L’alcalde de Tavernes Jordi Joan ha assenyalat sentir-se molt satisfet per haver aconseguit la fita d’escometre els treballs d’exhumació dels cossos, cosa que fa només uns anys es veia molt complicada. El treball conjunt en l’Ajuntament del govern de Compromís i EU-APV han aconseguit aquesta meta, encara que per a Jordi Joan  “ha estat un èxit de col·laboració institucional entre la Diputació de València i l’Ajuntament de Tavernes, però sobretot, un èxit dels familiars. Ha estat la seua espenta i valentia  qui ha fet que ara estem ací, en el que serà un primer pas per a donar dignitat als represaliats pel franquisme, i reclamar reparació i justícia”.
 
Els familiars de les víctimes preveuen una visita al Parlament Europeu el mes d’octubre, on tindran l’ocasió de transmetre a la resta de l’eurocambra la lluita i tràmits que han de seguir els familiars de les víctimes per a aconseguir una mínima reparació i les demandes perquè s’investiguen aquests assassinats i se’ls faça justícia.


Dos moments de les explicacions dels responsables de l'exhumació
L’Ajuntament de Tavernes ha gestionat els treballs d’exhumació gràcies a una subvenció provinent de la Diputació de València de 89.719,90 euros per a la primera fase i la dedicació de 6.034,66 euros addicionals dels fons propis municipals.

Ara s’haurà d’obrir una segona fase, per a la qual es confia en poder comptar amb ajudes, i que servirà per identificar el cossos  i fer el trasllat definitiu dels que siguen reclamats pels familiars a una sepultura digna prop dels seus i en la seua localitat.