L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dimarts, 11 de setembre del 2018

Avui fa 22 anys de la inundació del Vaca i no s'ha executat res del promés per evitar riuades

La fira a la plaça del Camp d'Esports
Avui, 11 de setembre,  fa 22 anys d'aquell mateix dia del 1996 quan el Vaca va desbordar i va inundar tota la zona baixa de Tavernes,  a més de deixar inservibles les carreteres i vies de comunicació d'arribada-eixida a Tavernes des de l'est.

El Vaca va assolir un cabdal com mai se li coneixia després de vora 3 dies de pluges intenses i sense para, però va ser la forta tromba caiguda el dimecres de festes del poble durant tota la matinada i meitat matí en tota la Valldigna i zones pròximes les que van causar el major augment del riu i el desbordament.

A les 10 del matí Tavernes sabia que el riu havia desbordat en la Séquia de la Bova i la zona del Tancat, però a migdia es va produir la gran crescuda del riu, que va arribar a tindre un llit de vora 200 metres d'amplada i cinc metres d'alçada per damunt del que és normal. 

El passeig Colom i la fira

Tota la zona des del casc urbà fins a l'autopista va quedar convertida en un gran embassament. No s'hi podia accedir a Tavernes per carretera ni per cap dels camins del terme.

A la ciutat, com podeu vore a les fotografies i vídeo, el riu va córrer pels carrers de la part baixa fins a la carretera, inundant el Passeig Lepant i el de Colom. Els cotxes estacionats en el Passeig Colom van ser arrossegats fins el final, ja al costat del Vergeret, on l'aigua va aconseguir nivells superiors als dos metres. Els soterranis dels edificis van quedar coberts per les aigües. En total, una tercera part del casc urbà es va veure afectat, sobretot els voltants del riu Vaca i els accessos a la carretera CV-50 de Tavernes a Llíria.

El final del Passeig Colom
 


El fort aiguat va deixar més de 250 litres per metre quadrat només en unes hores del matí aquell dimecres 11 de setembre, però els pluviòmetres van arribar a mesurar més de 600 litres en el període de la matinada del dilluns al migdia d’eixe dimecres. 

Tavernes es va quedar sense fluid elèctric i sense servei telefònic,  incomunicada durant unes hores i tallades les carreteres N-332 i la CV-50. També la platja es va inundar i va quedar incomunicada.

El Passeig Colom i adjacents


Les atraccions de fira estaven al Passeig Colón - en un lloc semblant al d'enguany- van ser arrasades i arrossegades per l'aigua. Els cotxes de xoc van aparèixer a 400 metres de distància de la pista, situada a la placeta del Camp de Futbol. No cap atracció de fira es va lliurar del desbordament. 

El col·legi Alfàndec va quedar totalment afectat per les aigües, però encara no havia començat el curs amb la qual es va evitar problemes amb l'evacuació d'alumnes. Només el professorat es trobava en el centre i molts dels seus vehicles van patir la inundació. 

El dia 12 de setembre del 1996 

Els veïns vallers per on havia passat el riu es desdejunaven eixe dia 12 amb les cases plenes de fang, però els danys afectaren l'agricultura i les infraestructures: Camins, motors i canonades van quedar destrossats, mentre La Partida estava coberta per dos metres d'aigua, amb pèrdua de la collita.

Vista del Passeig Colom, la plaça i el camp de futbol

En la zona industrial, moltes empreses van resultar seriosament danyades atès que l'aigua va aconseguir més d'un metre d'altura provocant que el material informàtic, maquinària pesada i, altres béns quedaren totalment inservibles.  

L'autopista A 7 va actuar de barrera i taponava l'eixida de les aigües cap al mar amb inundació per complet de l'encreuament de la carretera N 332, en la zona de Borderia, així com tot el polígon industrial del Teularet. 

El ple de l'Ajuntament va sol·licitar la declaració de zona catastròfica, però la resposta va ser negativa com va anunciar l'aleshores president de la Generalitat, Eduardo Zaplana (PP) en la seua visita a la ciutat. 


No és el riu Vaca. És el camí Gandia

Els helicòpters van fer una bona tasca en la platja de Tavernes en dur carburant per als vehicles de rescat i pa i aigua per als veïns necessitats: no es podia beure aigua de les aixetes. Les carreteres d'accés a la platja no eren com ara, eren deficients, i van romandre tancades al tràfic fins a ben entrada la vesprada de l'endemà dia 12, quan es va començar a transitar per l'avinguda encara inundada. Sobre l'arena de la platja apareixien els objectes més insòlits arrossegats per les aigües.

La situació més greu la van patir els veïns que passaven els últims dies de l'estiu en els habitatges dels Marenys, alguns dels quals van ser rescatats per vehicles especials i helicòpters.

A partir del dia 13, Tavernes poc a poc va anar recobrant el ritme normal. 


El riu i el  Vergeret completament inundats

Fa 22 anys i tot està igual 

Han passat 22  anys i cap, cap, de les promeses fetes pel president de la Generalitat Eduardo Zaplana sobre canalització del Vaca s’han complit, ni cap de les infraestructures que havia d'executar la Generalitat per minvar els efectes continus dels desbordament s'han executat. Zaplana (PP) va visitar Tavernes i va prometre, entre altres,  la canalització del riu entre Tavernes i l'autopista per facilitar el pas de l'aigua i minvar l'efecte barrera de l'AP7. Però només va abandonar Tavernes, ho va oblidar.

L’any 2011 - 15 anys després- semblava que el projecte de canalització del riu Vaca seria una realitat: només quedava l’adjudicació prevista el novembre. Va ser arribar al govern Mariano Rajoy perquè s'anul·lara l'adjudicació: adeú a les obres, sense fer cas al Pla Hidrològic Nacional on estaven - atenció,  encara estan, perquè el pla continua vigent - declarades urgents i prioritàries.





Tots els esforços fets per Compromís de Tavernes, a través del seu grup parlamentari en el Congres de Diputats de Madrid, per tal d'incloure el projecte del Vaca a través d'esmenes en els Pressupostos de l'Estat no han servit de res. Tots els anys el projecte del Vaca ha estat votat en contra pels diputats del PP, però l'any passat i també enguany s'hi han sumat amb el seu vot en contra els diputats de Ciudadanos.

Hi ha un canvi climàtic. Els fenòmens de grans pluges al costat de de grans sequeres sembla que seran habituals. Confiem que no es torne a repetir. Seria molt trist que haguérem de patir uns fets semblants . Esperem que després de l'actuació del govern de Rajoy del PP, un altre nou govern done llum verd al projecte del Vaca que, com hem dit, era urgent i prioritari en el Pla Hidrològic Nacional.




1 comentari:

Anònim ha dit...

Pues si, 22 anys enganyan al poble el pp.