L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

diumenge, 16 de setembre del 2018

La nit del Ball de Disfresses





La comparsa "Cotxes de xoc" va ser la guanyadora del Concurs-Festa de la Nit de Disfresses 2018 que Tavernes ha celebrat aquesta matinada a la Plaça Major. La disfressa, al nostre parer, era una demostració de com amb materials simples i barats (una roda de bany i una conca de la roba) es pot confeccionar una disfressa rica, amb colors cridaners i, sobre tot, que enganxava a la gent pel recordatori que suposava amb els joc de fira en els quals tots hem gaudit i participat. Repetim, al nostre parer.

Fotos del 1r premi
  

El jurat va determinar els premis següents:


-1r Premi i 800 euros a Cotxes de Xoc

-2n Premi i 600 euros a Els cassette-Bic

-3r Premi i 400 euros a UP Una aventura de altura

- Millor posada en escena i 200 euros a Vallkingues


Les comparses “Familia Lego los Vengadores” i “Joventuts papals de Tavernes” tingueren el premi de consolació de 50 euros per la participació.


Cal agrair a totes les comparses el seu desig i voluntat de participar, i la faena feta en la preparació de disfresses. 

Fotos del 2n premi
 

La nit del Ball de Disfresses
 
Anit vam celebrar el Ball de Disfresses. Una festa molt tradicional al nostre poble, abans molt arrelada i molt important i de la qual no hem pogut esbrinar el seu origen ni d’ençà que se celebra. Si que hem pogut comprovar que apareixen en la programació dels llibres de festes dels anys 40, però poc més. Autors de principi del segle XX, com V. Bono no l’esmenta per a res en el seu llibre “Topografia médica de Tabernes de Valldigna”, malgrat que sí fa una acurada descripció d’altres festes i costums valleres, com la dels bous al carrer.

Fotos del 3r premi
  
Nosaltres tenim la teoria si no seran una reminiscència dels balls que en temps de Carnestoltes es farien als casinos del poble abans de la guerra i que el regim franquista prohibiria la celebració, però igual va passar pel sedàs de la censura i L’Ajuntament la va recuperar en forma de balls de disfresses vigilada perquè no hi hagueren excessos i amb una plaça tancada i cobrant per entrar - no cal ni dir que podia assistir en aquells anys i fins ben entrats els 60-  enmig de la Plaça Major, aleshores dita “Plaza del Caudillo”.

Fotos premi posada en escena
  
Només hipòtesi, per si al algú vol aprofundir-hi  i, confirmar-la o negar-la,  i a més d’assabentar-nos a tots els vallers en forma d’article al “Llibre de Festes”.

Siga com siga, els balls de disfresses de Tavernes foren molt famosos en tota la comarca i tenien nomenada. Al cap i a la fi, eren ben pocs els llocs on se’n celebraven. Tampoc tenien res a vore amb els actuals, ni en la forma de celebrar-se, els vestits, etc.


 
Comparses premiades per la participació. Per ordre d'entrada a la plaça-
  
Dit aquest preàmbul, val a dir que la nit va començar mogudeta per l’oratge. Si plou, si no plou es va endarrerir el muntatge de l’orquestra Titànic, i ja al darrere es va endarrerir tot, encara que la gent va tindre bastant paciència i va aguantar estoicament fins la desfilada de les comparses.


Passada la una de la matinada començava la festa amb una demostració de ball de Hip Hop de Wendy Garcia. Simplement genial. Va demostrar el perquè d’eixa fama que té.




Tot seguit era el torn de la batucada Valltuka, dirigida per Josep San Roque, qui amb el seu ritme trepidant començava a animar als assistents a la plaça. I després la desfilada de les comparses, només 6 enguany, i la parada en la plaça perquè cadascuna fera la seua posada en escena i poder ser avaluada pel jurat.