L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.044
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.237

dimarts, 18 de setembre del 2018

Enguany hem pagat el rebut de l'IBI (la contribució) amb una rebaixa del 4%


Els veïns i veïnes de Tavernes que han pagat fins a principis de mes el seu rebut de  l’IBI (el pagament denominat contribució per voluntària acabava el passat dia 4) hauran observat com la quantitat a pagar ha estat menor que la de l’IBI del 2017. De fet ens han comentat que hi ha veïns que han anat a recaptació de l'Ajuntament a preguntar si el rebut no estava equivocat en comprovar que hi havia una rebaixa evident respecte el 2017.


L'IBI del 2018 ha aplicat la rebaixa del 4% aprovada pel govern de Compromís. També per al 2019 hi ha anunciada una segona rebaixa en l’IBI i en els valors cadastrals, que pot ser de valors semblants.S'ha d'aprovar definitivament en el plenari.

Una cosa a tindre en compte i que quasi sempre oblidem: L’IBI no s'aplica només a vivendes. Comprén molts i distints conceptes, com els garatges dels edificis, els locals comercials, els comerços, les indústries, les fabriques, els solars i també les finques rústiques (contribució rústica).

L'IBI en global que cobra l’Ajuntament per tots aquests conceptes, com es veu en les gràfiques, es manté a nivells semblants al 2014. En eixe any el govern de Compromís va aconseguir del Ministeri d'Hisenda que rebaixarà el 20% els valors cadastrals i paralitzar les pujades previstes per IBI.

Document de sol·licitud de la rebaixa del valor cadastral i que va permetre la rebaixa del 20%
 
L'actualització del PP del 2006 va aprovar les pujades de l’IBI i dels valors cadastrals a Tavernes fins el 2016. S'aplicaria durant 10 anys i cada any pujaria els valors cadastrals i l'IBI. Era la conseqüència del “gran cadastrazo” aprovat pel PP en el 2006. Però...

No va ser així perquè el govern de Compromís va aconseguir el 2014 la rebaixa de Cadastre del 20%. Això va paralitzar les pujades dels valors cadastrals  i també les pujades d’IBI previstes per al 2014, 2015 i 2016. Es veu en el quadre resum que publiquem.




El 2017 hi hagué un augment del 8% en uns conceptes de l’IBI (els habitatges) i una gran baixada del  95% en els solars no urbanitzats i terres (solars) pendents d'urbanització. L'augment del 2017 ja està reduït a la meitat gràcies a la rebaixa de l'IBI del 4% d’enguany i quedarà anul·lat el 2019 amb l'anunciada nova rebaixa.

Sense paràcticament canvis en la pressió fiscal amb govern de Compromís

Els quadres són aclaridors. Són les dades oficials que l’Ajuntament  envia al Ministeri d’Hisenda. Es comprova que la pressió fiscal global de l'IBI no ha pujat pràcticament durant el Govern de Compromís: es manté en una línia estable (traçat taronja), sense pràcticament cap augment, entre 2012 i 2018. 

No podem dir el mateix del govern del PP (traçat blau) amb un augment de la pressió fiscal del 78% entre el 2006 (gran cadastrazo) fins el 2011, l'últim any del seu govern.

6 comentaris:

Anònim ha dit...

No entenc per que pague mes contribució del piso ara que amb el PP.

La Cotorra de la Vall ha dit...

A banda de que està explicat, és molt fàcil d'entendre.

Vosté va pagar el 2012 i el 2013 (encara que era el govern de Compromís) les pujades aprovades anteriorment pel PP dins l'actualització dels valors cadastrals que comportaven pujades de l'IBI fins el 2016.

Li ho tornem a repetir: L'IBI fins el 2014 es va pagar segons les pujades aprovades pel PP en el 2006, i que ja hem d'havien d'aplicar fins el 2016. Li ho repetim també: fins el 2014 vosté va pagar segons el PP. Coses del "gran cadastrazo" del 2006. Ja ho ha oblidat?

En aconseguir Compromís una revisió dels valors cadastrals les pujades es van paralitzar en el 2014. Per tant compare el que va pagar el 2014 amb el del 2018. Ja no resulta igual.

Una altra cosa: vosté mira el seu cas particular. Ja hem dit que és un estudi global, de tots els conceptes, que es com es treballa a nivells generals.

Vosté diu això que paga més i uns altres li diran, per exemple: jo pagava 600 euros del meu solar i ara pague 50 euros. Li ho repetim, és un estudi global, del que recapta en total l'Ajuntament, no de les cases.

I els números estan ben clars: el govern de Compromís, manté més o menys la mateixa recaptació, mentre el govern del PP la va pujar fins el 2011 el 78%.

Però si comptem també el 2012 i el 2013, perque tots pagàrem segons el que ells van aprovar (no oblide que per llei podien aplicar l'actualització durant 10 anys) no seria del 78% ens aniríem pràcticament al 100% de pujada de la pressió fiscal durant el PP.

Més clar aigua.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Si vol més informació sobre el tema, amb gràfiques ben aclaridores, pot llegir

https://lacotorradelavall.blogspot.com/2018/07/informe-historia-i-evolucio-de-libi-des.html


De tota manera ja li avancem el resultat i que pagaria si la revisió del PP s'hagués aplicat, com ells van aprovar, fins el 2016. Tot això canvia i es rebaixen totes les previsions amb la rebaixa cadastral aconseguida per Compromís i que s'aplica a partir del 2014.

Ací té vosté, amb exemples reals de cases, com seria l'IBI del 2016, amb la quantitat aprovada pel PP i el que ara paguen amb la modificació de Compromís

1 Zona del llac: el PP va aprovar pagar 429 euros amb Compromís es paga 299
2 Zona centre platja: el PP va aprovar pagar 503 euros amb Compromís es paga 351
3 Zona nord poble: el PP va aprovar pagar 476 euros amb Compromís es paga 332
4 Zona centre del poble: el PP va aprovar pagar 635 euros amb Compromís es paga 443
5 Zona baixa sud poble: el PP va aprovar pagar 532 euros amb Compromís es paga 372

I números són números, encara que alguns no els agraden.

anónimo ha dit...

Curioso, nos bajan el valor catastral pero nos suben el gravamen (53%).
Véase la teoría de los vasos comunicantes, lo que baja por un sitio por el otro sube.
Jalisco nunca pierde y a pagarlo Pocarropa.
No diga más mentiras por favor, a proporción, pagamos mas IBI

Anònim ha dit...

Molt ben aclarit, si manara el pp pagariem tots mes i estariem mes nets a nivell de Ayuntament. Pues con van deixar el poble ple de deutes.

La Cotorra de la Vall ha dit...

Anònim de les 16:21:

A Tavernes sempre s'ha dit que el pitjor sord és el que no vol escoltar.

Vosté parla d’un aspecte només de l’impost, el de les cases, mentre nosaltres parlem de tots en conjunt, de la globalitat recaptada per una Administració, en aquest cas la municipal, que es com es calcula la pressió de l'impost. I vosté això ho sap, però prefereix crear dubtes i manipular l'explicació. Totes les Administracions, l’Estatal inclosa, publiquen la globalitat impositiva, no aspectes particulars. Pensem està ben explicat, i les gràfiques amb els números oficials, són també ben aclaridores.

I no és qüestió de perdre o guanyar, i també vosté ho sap, perquè els impostos repercuteixen en benefici de tot Tavernes perque amb ells es paguen els serveis.

A proporció paguem molt menys IBI del que pagaríem sense les reduccions de valors cadastrals aprovades per Compromís i la baixada d'enguany del 4%.