L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.044
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.237

dijous, 15 de març del 2012

"La memòria dels absents" de Vicent Martínez Sancho




 Acabem de llegir el llibre  "LA MEMÒRIA DELS ABSENTS" de Vicent Martínez Sancho, una quasi novel·la per l’estil, i una part molt important de la història de la Valldigna narrada. 

Fa la impressió de ser una resposta a un fort oblit històric en els temps de la transició,  amb un conjunt d' anècdotes que faran entendre com eren aquells temps del final del franquisme i principis  de la democràcia. El manifest dels 375,  l'Associació d'Amics de la Valldigna  i el naixement del socialisme, diríem al País Valencià, està documentat per un des personatges claus a València. 

El relat dels fets fa que no el deixes el llibre, encara que com sol passar en aquest tipus de llibres,  hi apareixen molts noms coneguts i alguns d'ells de segur que no els agradarà. De la lectura es comprén que en altres llibres s’han deixat oblidats a personatges centrals de la història de Simat i això podria ser  considerat com a mala memòria,  perquè no volem pensar en mala fe. 

Els absents escriuen- i com escriuen la seua història, potser de guanyadors donades les condicions dels que l'han escrita sense tenir en compte les seues opinions - en fets ben documentats en uns moments tan importants pel canvi civil, per les relacions de la gent culta amb la política que val a dir que a tots i totes interessa. 

És un llibre que enganxa des del principi i que ens arriba quan no fa gaire que presentava el mateix autor, el doctor en físiques Martinez Sancho, un altre llibre sobre l'energia nuclear. Ara ens sopren amb una obra amena i històrica que deixa una sabor de tranquil·litat en els temps que corren, tot a pesar de la forta crisi i dels temps dificils a nivell econòmic que ara passem. 

Cal felicitar a tots aquells que han fet possible una obra com aquesta i que ha publicat l’editorial Albatros.  La podeu cercar a les llibreries de Tavernes. Una obra que arriba després també de les publicacions de Sico Fons i que, converteix la Valldigna, en comarca senyera d'escriptors compromesos.
-

2 comentaris:

Filosof ha dit...

Al quiosc ELISA del passeig Colon i a Ca el tio Juan del carrer Nou. Un llibre que ensenya politica desconeguda i que es dolçde llegir. Ferran , Vicent i Martinez Sancho fan un bé a la memòria d'uns pobles que ja anem fent.

Un lector de la memòria ha dit...

Ara conec la importància de Francesc Giner, la qual cosa, gràcies al llibre, em recorda que hi ha un absent a Tavernes,al qual hem de fer memòria en un bon homenatge.
Com li'l ferem a Don Rafael el de la Farmacia, que tant li deu la democràcia local.