L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.675
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:46.657

dimecres, 8 de març del 2023

PLE MARÇ 2023: L'estrany cas del Domini Públic Maritimo-Terrestre a Tavernes o fes el que jo dic, però no faces el que jo faig.

 

Un poc d'informació prèvia: La vigent Llei de Costes es basa en la Llei 22/1988 del govern de Felipe González (PSOE) i la Llei 2/2013 del govern de M. Rajoy (PP). Va ser el govern de M. Rajoy (PP) amb el Reial Decret  876/2014  qui aprovava el Reglament General de Costes vigent, que ha estat modificat pel Reial Decret 668/2022 del govern Sánchez (PSOE).

La llei, el reglament i les delimitacions són fruit dels canvis legislatius dels governs del PSOE i del PP.

De nou la síndrome del pèndul en el ple

El PP demanava en el ple de dilluns el posicionament en contra del govern municipal a la delimitació del Domini Públic Maritimo-Terrestre (DPMT). Apareixia una vegada més la síndrome del pèndul en la política local: Si sóc del govern em calle, ho accepte; si estic en l'oposició ho critique i estic en contra. És anar d'un costat a l'altre de l'oscil·lació del pèndul polític i segons bufe el vent, defense una postura o lluite contra ella.

I això ho hem comprovat d'ençà el 2011: el PP de Tavernes fins al 2019 mai no va defensar les platges valleres, callava i atorgava quan governava M. Rajoy. Ara actua tot el contrari de com ho feia abans: qui governa és el PSOE.

Dos mapes de la DPMT i zona d'afecció en Marenys a l'any 2000
 

Molt simptomàtic quan parlem de la DPMT a Tavernes. Cal recordar que el govern de José Maria Aznar (PP) va fixar una nova línia marítimo-terrestre entre la plaça de la Safor i el terme de Xeraco, aprovada en desembre del 2000. Afecció a les propietats de primera línia en modificar les fites de propietats particulars, que quedaven més allunyades de duna i els propietaris  perdien terreny que sempre havien sigut de la seua propietat.

Van haver queixes, protestes, però res no va valdre per capgirar la delimitació aprovada pel govern d'Aznar, del PP. En aquell temps el PP governava a Tavernes amb majoria absoluta i no tenim constància de cap gestió ni queixa. La nova delimitació era aprovada i l'Ajuntament de Tavernes la incloïa en el PGOU. Era l'octubre del 2004. Vore mapa següent.
 

Plànol municipal de la DPMT en Marenys
 Aquest document gràfic es pot descarregar clicant aquest enllaç


Ara tenim una situació semblant amb la nova DPMT. El PP ara demana posicionament en contra i, com que no governa Rajoy, en el ple de dilluns exigia actuacions al govern municipal.
 
 Compromís Tavernes ja ho ha fet, s'ha queixat i va reclamar es deixarà sense efecte en la reunió de fa unes setmanes a Madrid. El govern de l'estat de Madrid li va confirmar en eixa reunió que es estudis de la nova DPMT van endavant. 

A finals d'any hi ha eleccions generals i pot haver-hi un canvi de govern estatal. La pregunta és si el PP mantindrà la postura d'ara o callarà, com ja va fer en la Goleta fins al 2019 perquè governava Rajoy. Si tenim en compte passades actuacions, segurament hi haurà una nova oscil·lació del pèndul en el PP valler.
 
Madrid mana i molt en tots, tots els partits d'obediència estatal. Pels fets, els coneixereu... doncs, això.