L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.490
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:15.198

diumenge, 12 de març del 2023

Aprofundim en la història del valler Francisco Talens Martínez, exiliat el 1939 a Mèxic: una vida que a poc a poc anem descobrint



Ahir publicàvem que estàvem buscant els familiars d'un exiliat de Tavernes, Francisco Talens Martínez, nascut a Tavernes el 30 de Gener del 1907 i que la família vivia al carrer Calvari. La partida de naixement que ha localitzat la nostra Cronista Oficial, Encarna Sansaloni, i podem saber els noms dels pares, que no sabien signar, i els testimonis que signen l'acta.

Francisco Talens es manifesta en els documents com a de professió cantant, i per la mateixa deducció d'anar-se'n a l'exili, cal suposar-lo estigué en contra del colp d'estat de Franco i per tant amb idees progressistes i  un demòcrata convençut. L'arribada a Mèxic la va fer embarcat en "Le Mexique" un vaixell francés, a l'edat de 32 anys,  on va arribar fadrí. 

Avui podem ampliar la informació, i sempre agrair a Jose Luís Morro, perquè ha estat un  col·laborador seu a Mèxic, Oscar Aguirre Beltrán, de Puebla de Zaragoza (Mèxic) qui anit mateix feia arribar al grup de recerca l'acta de matrimoni del nostre veí, també la cèdula del Servei d'Immigració de la que seria la seua esposa, Vicenta Talayero, natural de València ciutat i els permisos d'eixida del Consulat Mexicà a Paris.

 

 Com podem observar en els documents, va ser avalat per embarcar cap a terres asteques pel diputat d'Esquerra Republicana per Sevilla, Manuel Olmedo Serrano, que era metge i s'havia exiliat a França en acabar la guerra. El mateix Manuel Olmedo es va exiliar també a Mèxic, on va exercir la medicina i va ajudar a molts exiliats espanyols.

 

 

Podem imaginar-nos al valler Francisco Talens en el vaixell d'exiliats cap a una destinació completament desconeguda, el sentiment d'aïllament i soledat que tindria. I en eixe vaixell va trobar un ànima semblant a la seua, la que seria la seua esposa Vicenta Talayero Gordo, nascuda el 1911 i que viatjava en el mateix vaixell acompanyat de sa Mare Vicenta Gordó Fornés i dels germans Adela, Antonio i José Antonio.

El mes de desembre del 1939 es casaven a la ciutat de Mèxic, tal com es pot comprovar en l'acta del casament. Els testimonis de la boda foren artistes, cantants: Manuel Pineda, artista, José Martinez, professor, Francisco Obregón, baritono i Carlos Giménez, actor teatral. Tot apunta a una integració ràpida en el teixit social mexicà, potser per la seua condició de cantant i músic, professió que podem pensar va continuar exercint en el nou país d'acollida, on s'està demanant informació.

 

 

 Ara el grup d'investigació pensa consultar l'arxiu de la nostra banda, per tal de poder esbrinar més dades sobre aquest valler i recuperar-ne la seua memòria. També hi ha una periodista mexicana que s'ha interessat per la vida del valler, una vida truncada en origen com la de tants altres espanyols i espanyoles per un alçament militar contra el govern legitim de la República Espanyola. 

I cal recordar que hi va haver dos tipus d'exili, el d'aquells que tenien una bona formació i anaren a Amèrica i els que no en tenien i es quedaren nord enllà, a l'altre costat dels Pirineus. I això ho coneixem molt bé gràcies als escrits de Juli Just, Pablo Neruda i altres autors diferents.

El grup de recerca disposa del full de l'arribada a Mèxic, gràcies a José Luís Morro, investigador de Sogorb, i de la partida de naixement a Tavernes, aconseguida gràcies a la Cronista Oficial, Encarna Sansaloni.