L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

dissabte, 4 de març del 2023

Compromís presenta una moció al ple d'avui dilluns per exigir la regeneració de les platges i anul·lar la nova delimitació maritimo-terrestre

 

 

A Tavernes ja no li valen mitges tintes, ni recolzament tebis en la defensa de les nostres platges. I perquè estiguen clars els posicionaments Compromís Tavernes ha presentat una moció a debatre i aprovar en el ple ordinari de març que se celebra dilluns dia 6, on s'insta insta al Ministeri per a la Transició Ecològica del govern de Madrid perquè "execute a la major brevetat els projectes de regeneració i recuperació de les platges de Tavernes que ha presentat l’Ajuntament en base als estudis de la Universitat Politècnica de València (UPV)". 

La petició de Compromís exigeix la instal·lació d’esculls submergits en les nostres platges,  mesura que considera és apropiada no només per Tavernes sinó per a les platges valencianes que, com les nostres, pateixen els fenòmens de transgressió-regressió motivats pels efectes de ports, espigons i falta de sediments des dels rius, tal com assenyala l'estudi de la UPV i que el ministeri rebutja.

Per tot això, Compromís demana que "s'implanten mesures correctores per pal·liar els efectes negatius de les infraestructures existents, així com sistemes de retenció de l’arena que s'aporta o es pretén aportar per tal que les actuacions siguen més duradores en el temps si més no, definitives". 

 

Últimes manifestacions. Cal el posicionament clar de tots en defensa de les nostres platges

 

Decepció davant la falta d'implicació a  Madrid del govern del PSOE 

"Decepció" va ser la paraula usada pel regidor de Compromís, Josep LLácer, en eixir de la reunió que va mantindre a Madrid amb representants del govern del PSOE del Ministeri de Transició Ecologia. 

El Secretari d’Estat de Medi Ambient, Hugo Moran, la Directora General de la Costa i el Mar, Ana María Oñoro i el Subdirector de Costes, Àngel Muñoz, van rebutjar les peticions del govern de Compromís de Tavernes i va confirmar que el govern de Madrid seguia endavant per delimitar una nova la línia del Domini Maritimo-Terrestre, una decisió que en paraules de Josep Llàcer "perjudica greument Tavernes, i molts veïns i també el mateix Ajuntament es vora afectat en els seus béns".

Després de la negativa del govern de Pedro Sánchez, Compromís insta al Govern de l’Estat perquè arxive el tràmit i paralitze els estudis tècnics relatius als béns del nou Domini Públic Marítim Terrestre en base a la variació del nivell del mar i el trencament de l’onatge. 

 

La primera línia de la Goleta pràcticament no existeix. I no es donen solucions definitives

L'estudi del Ministeri de Transició Ecologia suposa un canvi en la delimitació de la zona de domini publico-terrestre  (la  DPMT), que obligaria fins i tot a la demolició de propietats en primera línia de platja  en les platges de 9 municipis de la província de València, entre les quals es troba la platja de la Goleta de Tavernes, tal com vam explicar en un passat article. 

El greu problema dels ports i els seus espigons

La mocio recorda que els ports de València, Cullera i Gandia estan entre les causes que han modificat els corrents marins i la sedimentació d'arena. I per això, en la moció Compromís insta als organismes responsables dels ports de Cullera, Gandia i València a que duguen a cap les mesures correctores indicades en les declaracions d’impacte ambiental i així evitar el greu perjudici que s'ocasiona al sud d’aquestes infraestructures per la interrupció del flux de sediments i la dinàmica litoral. 

Espigó del Xúquer a Cullera i port de Gandia. S'hi observa ben clar com l'arena s'acumula al nord (part dreta) i com desapareix a la part sud (esquerra de la imatge)
 
 La moció, que es presenta com hem indicat en el ple del dilluns, cas de ser aprovada haurà de notificar-se en els seus acords al  Govern de la Generalitat Valenciana, a les Corts Valencianes, a la Demarcació de Costes en València, a la Delegació del Govern, al Ministeri de Transició Ecològica, al Govern d’Espanya, al Congrés dels Diputats i al Senat. 

La part expositiva de la moció, i que argumenta les peticions que efectua Compromís, remarca els danys ocasionats pels temporals a les infraestructures públiques i a les propietats privades, la falta de gestió i manteniment de la costa per part de la Demarcació de Costes de València i del propi Ministeri.

Els temporals es mengen les platges de Tavernes

El text recorda la mala planificació d’infraestructures portuàries, la falta d’aportació d’àrids transportats pels rius per la construcció d’embassaments i la nul·la implantació de mesures correctores per pal·liar els efectes negatius que sobre la costa ocasionen aquestes infraestructures. Tot això ha fet que Tavernes es trobe en una situació crítica, cosa que fa més urgent urgent l'actuació per part dels organismes que són els competents en la matèria i qui han d'aportar els recursos:  Costes i el Ministeri, o en altres paraules el govern de Madrid com a últim responsable.

Les peticions de Compromís davant els organismes de l'estat no han estat mai ateses

Compromís, afirma en la moció que porta anys com a govern de Tavernes reclamant actuacions urgents i definitives, sempre en defensa dels interessos de Tavernes i dels nostres veïns i veïnes per damunt de tot, governe qui governe, perquè afirma "no ens posem de perfil ni depenem de ningú de fora. Volem que ens tornen les nostres platges, aquelles de què gaudíem i ara no tenim. Volem unes platges DIGNES. És de justícia".