L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.992
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:40.187

dissabte, 25 de març del 2023

Aquesta matinada de diumenge hem canviat a horari d'estiu: Les 2 seran les 3 hores

Aquest últim cap de setmana de març i com tots els anys, arriba el canvi d'hora.  Com que enguany tampoc ha canviat res, tot i que sempre es parla d'un horari unificat al llarg de l'any, la matinada d'avui diumenge, 26 de març, quan el rellotge marcava les 2, movíem les busques per tal que marcaren les 3. Per tant, una nit on hem dormit una hora de menys. El canvi a les Illes Canàries serà diferent, a la 1 de la matinada.

No oblideu que els aparells com ordinadors, telèfons mòbils, o siga els anomenats "intel·ligents" fan el canvi de manera automàtica.

Què pretén el canvi horari d'estiu 2023?

El canvi d'hora vol que coincidesca l'horari de la jornada laboral amb la major quantitat de llum possible per tal d'estalviar energia. Això implica que a primera hora del matí, quan siga hora d'anar al treball, no hi haurà tanta llum, el sol eixirà una hora més tard, però la boqueta nit també serà més tard una hora, tindrem més hores de sol a la vesprada.

El canvi d'hora enguany, serà l'últim?

De nou la polèmica de si val la pena. Un informe de l'Institut per a la Diversificació i Estalvi de l'Energia (IDAE) estimava un estalvi de 6 euros a l'any per cada habitatge, que en total serien 90 milions d'euros, que sumem als 210 milions de l'estalvi de la indústria i les empreses: un total calculat de 300 milions a l'estat espanyol.

El Parlament Europeu va iniciar un procés per acabar amb els canvis d'hora a tota Europa el 2019, però com que no hi ha consens, el termini es va estendre fins al 2021. i amb això va vindre el còvid i la pandèmia i a hores d'ara no  s'ha pres cap decisió. 

També ací hem de recordar un segon conflicte espanyol: compartim horari amb altres països europeus com ara França, Itàlia, Alemanya o Polònia, però estem més a l'oest i segons el fus horari hauriem de guiar-nos per l'hora de Canàries, la mateixa del Regne Unit o Portugal, que tenen una hora menys.