L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.490
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:15.198

dimarts, 14 de març del 2023

Memòria històrica: Més dades ens serveixen per recuperar bona part de la vida de Francisco Talens Martínez, valler exiliat a Mèxic.


La investigació sobre la vida del valler Francisco Talens Martínez a poc a poc avança i seguim coneixent noves dades sobre la seua vida. Avui podem ampliar les dades biogràfiques gràcies a la Fundació Pablo Iglesias (FPI) que han facilitat conéixer que va estar afiliat a l'Agrupació Socialista de Tavernes, de la qual va arribar ser el secretari.

La fitxa de la FPI ens ha permés ampliar les dades de la seua vida a la nostra ciutat, en la qual havia nascut el 30 de gener del 1907, en el si d'una família vallera que vivia al carrer Calvari, segurament de pares humils perquè com indica la partida de naixement localitzada per Cronista Oficial de Tavernes, Encarna Sansaloni, no sabien signar i són els testimonis que signen l'acta.

 A Tavernes va exercir l'ofici de mecànic serrador, cosa que segurament seria en la fabrica de mobles de Federico Giner on va treballar. La fitxa FPI indica també com a professió la de baríton i actor teatral, la qual cosa pressuposa d'eixida una formació musical que podria haver tingut d'alguna de les dues bandes existents aleshores a Tavernes, la del Rabó i la del Tapó, societats musicals on era bastant habitual la representació de sarsueles on podria haver participat.

 


Són fotografies del 1933: Pot ser un dels músics Francisco Talens?


 Quan a activitat política es va afiliar a l'AS de Tavernes l'abril de 1931, i va ser membre de la UGT de Tavernes a partir del 1932, on va exercir els càrrecs de vocal i president.

Va participar en la guerra civil civil com a tinent de la 57a Brigada Mixta i, finalitzada la guerra es va exiliar a França, on va estar tancat com tants altres exiliats espanyols en un camp de concentració, en concret al de Barcarès (Pyrénées Orientals) fins al 13 de juliol, quan va embarcar en el vaixell "Mexique" en el port de Pauillac (Gironde) rumb a Mèxic, arribant a Veracruz el 27 d'aqueix mes de juliol. 

El viatge a Mèxic el va poder efectuar gràcies a l'aval del diputat d'Esquerra Republicana per Sevilla, Manuel Olmedo Serrano, que era metge, havia participat també en la guerra civil com a metge i s'havia exiliat a França en acabar la guerra. El mateix Manuel Olmedo es va exiliar també a Mèxic, on va exercir la medicina i va ajudar a molts exiliats espanyols. Ací s'obri la hipòtesi que va conéixer el valler durant algun episodi militar.


 

Francisco Talens en el vaixell "Mexique" va conéixer  Vicenta Talayero Gordo, nascuda el 1911 i que viatjava acompanyada de sa Mare Vicenta Gordó Fornés i dels germans Adela, Antonio i José Antonio. De Veracruz va passar la ciutat de Mèxic on es casaria amb Vicenta Talayero Gordo el desembre del 1939, tal com es pot comprovar en l'acta del casament. Els testimonis de la boda foren artistes, cantants: Manuel Pineda, artista, José Martinez, professor, Francisco Obregón, baritono i Carlos Giménez, actor teatral.

José Luís Morro, investigador de Sogorb, gràcies a un col·laborador mexicà, Oscar Aguirre Beltrán, de Puebla de Zaragoza (Mèxic) ha pogut localitzar i facilitar tant les cèdules d'immigració com l'acta de matrimoni del nostre veí amb Vicenta Talayero, natural de València ciutat així com els permisos d'eixida del Consulat Mexicà a Paris.

 

 

El mes de desembre del 1939 es casaven a la ciutat de Mèxic, tal com es pot comprovar en l'acta del casament. Els testimonis de la boda foren artistes, cantants: Manuel Pineda, artista, José Martinez, professor, Francisco Obregón, baritono i Carlos Giménez, actor teatral. 

 

 

Tot apunta a una integració ràpida en el teixit social mexicà, potser per la seua condició de cantant i músic, professió que va continuar exercint en el nou país d'acollida. A Mèxic DF va treballar en la Companyia d'Art Líric Espanyol, al cinema Albereda, en el teatre Fábregas i en la Companyia de Ramón de la Vall.

Per ara desconeixem la data de la seua defunció així com si va deixar descendència. Però la investigació i recerca continua.