L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

diumenge, 12 de març del 2023

El govern de Compromís ha començat el 2023 amb el deute més baix de l'Ajuntament en els últims 20 anys

 

 
El deute de Tavernes arriba als nivells més baixos dels últims 20 anys, amb un total sobre els 3 milions d'euros, segons va informar el candidat de Compromís, Josep Llàcer, en l'acte de presentació de la candidatura quan feia un balanç del govern de Compromís des del 2011. 
 
La gràfica de dalt del Ministeri d'Hisenda, tot i que no recull els 20 anys, si que ens dóna l'evolució del deute des del 2008 fins ara. Parlem de deute només bancari, perquè al deute del banc cal sumar els 2 milions a Diputació, els 2 milions de l'aparcament del Passeig, les factures pendents, el romanent negatiu de tresoreria, etc i etc fins arribar a un deute total superior als 27 milions.  
 
Si observem la gràfica trobem ja amb govern de Compromís dues pujades: el 31 de desembre de l'any 2011 i del 2012. I té una explicació ben clara que donem. 
 
Pujada 2011: Només fer-se càrrec del govern de Tavernes, Compromís es va vore obligat a signar un préstec ICO (Instituto de Crédito Oficial) de 619.000 euros destinat integrament a pagar una part dels proveïdors que sense cobrar havia deixat el govern anterior del PP.  
 
Pujada 2012: Tavernes és obligat per llei a "participar" del Pla d'Ajust (o Pla Montoro) del Ministeri d'Hisenda del PP de Madrid (Reial Decret Llei 4/2012). 
 
A saber: el govern de Compromís no podia accedir a un préstec bancari i fer front al deute deixat pel govern del PP.  La llei l'obligava a acudir al préstec oficial ICO, amb un valor de 2.697.114 euros, dins del “Pla Montoro”. 
 
Amb eixos diners es pagaren molts proveïdors locals: 743 factures de 190 proveïdors del poble foren els beneficiats. No eren totes les factures ni tot el deute pendent, només les que complien els condicionants de la llei.
 
El préstec ICO era a 10 anys i a l'interés del 5%. Un bon negoci del govern de M.Rajoy, perquè cobrava a Tavernes un interés del  5%, quan l’Estat aconseguia del banc els diners a l’1%. Al cap d'uns anys, el govern de Compromís va tornar molt anticipadament el préstec, per evitar pagar tants interessos.