L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:3.207
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:27.592

dimecres, 29 de març del 2023

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: Valldigna comarca & Valldigna mancomunitat (CAPÍTOL I)

 

Valldigna és una comarca perquè els trets geogràfics, socio-polítics, econòmics i històrics han configurat i configuren la identitat del nostre territori. Som una comarca natural i històrica del País Valencià, ho hem reivindicat durant dècades, però no mai les nostres peticions han estat ateses i l’administració ens ha inclòs en la Safor.

El problema de Valldigna com a comarca, arranca els primers anys de la democràcia, i es tanca en fals aleshores quan la Generalitat impulsa les Demarcacions Territorials Homologades (DHT), tot un eufemisme perquè el mot “comarca” no hi aparegués enlloc en els anys de la denominada “Batalla de València”.

Els governs valencians fins ara, no han aprovat cap llei de comarques. El govern del PSOE de Joan Lerma, vistos els problemes, ho va ajornar “sine die”;  el governs del PP no massa a favor de comarques, potenciaren les Diputacions Provincials i els governs del Botànic han seguit igual, han procurat no alçar polseguera i han deixat que continue amb les DHT, tot i que pel camí dels fets consumats es parle i s’usen els noms de comarca:  La Safor, la Costera, la Marina Alta...  però sense que es publique cap Llei de Comarcalització.

 


I, com tots sabem, a Valldigna, comarca històrica i natural,  l’han inclosa en la Safor, fins i tot amb l’afegit de “subcomarca”.  Això ni té sentit, ni ha estat mai ben explicat: No s’entén que un espai geogràfic natural, de pobles que comparteixen història, costums, tradicions, llengua i economia, no es reconega com a comarca. No és compren que un territori geogràficament i històricament unificat, amb identitat pròpia al llarg de la història no haja estat reconegut com a comarca.

A Valldigna queda molt a fer, i caldrà seguir amb la reivindicació i la creació de més consciència sobre la nostra realitat i identitat. Sense conscienciació no ens mobilitzarem exigint el dret de ser comarca i,  l’Administració continuarà sense moure un dit perquè Valldigna en siga reconeguda.

Som Valldigna des de sempre, fins i tot amb una estructuració comarcal del territori al voltant del castell de la vall d’Alfàndec molt abans de l’arribada dels conqueridors cristians. I repetim: som Valldigna, som comarca,  perquè al llarg de la història així ho han configurar els nostres trets geogràfics, socio-polítics, econòmics i històrics. Ells són qui han configurat la identitat del nostre territori, i no les opcions polítiques. 

Continuarà en el capítol II