L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.063
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 1.063

dijous, 23 de març del 2023

La Casa de la Cultura acull avui, dia 23, la presentació del llibre "La Valldigna: paisatges i Prehistòria"



El dijous vinent, dia 23, patrocinat i organitzat per les regidories de Cultura i d'Educació de l'Ajuntament, es presenta a la Casa de la Cultura a partir de les 19'30 hores el llibre “La Valldigna: Paisatges i Prehistòria”, un volum multidisciplinar que tracta la Valldigna com a subjecte d’estudi i que representa un enfocament divers i pioner quan a l’estudi de la comarca.

“La Valldigna: Paisatges i Prehistòria” és un volum escrit des de la col·laboració de 17 autors, investigadors dels temes que cadascun desenvolupa, en un treball editorial que ha estat coordinat per Josep Fernández Peris i  Virgínia Barciela González. El llibre consta de 286 pàgines, a gran format (21x29,7 cm), amb 500 fotografies a color, gràfics i esquemes, majorment originals i preparats expressament per aquesta edició.

 

 

El llibre s’ha dividit en quatre parts diferenciades, essent la primera la que tracta “El medi natural” amb set articles sobre la geologia, la climatologia, el relleu, la hidrografia, la vegetació i la flora i fauna de la Valldigna, entre altres.

La segona part ha estat titulada “El paisatge i els éssers humans” i atén els factors que han configurat el paisatge cultural de la Prehistòria, la relació amb el medi natural, els corredors naturals i ocupació del territori, i relació amb els territoris veïns a partir dels estudis més moderns.

 

Un tercer apartat amb el títol genèric de “La Prehistòria”, amb vuit capítols,  analitza el llinatge evolutiu de les primeres espècies humanes de la vall i els aspectes essencials d'aquestes societats caçadores recol·lectores.

Hi trobem estudis sobre la dieta càrnica i vegetal durant la prehistòria,  els recursos i abastiment lític a la prehistòria, per passar a l’estudi dels pobladors més antics de les terres valencianes a la Valldigna, on no falten les descripcions de l’ús del foc i la forma de vida. Aquest tercer apartat hi conté també dos estudis  molt interessant,  un dedicat a la Cova de les Malladetes i un altre a l’art rupestre de la nostra comarca.

 

 

 La quarta i última part del llibre comprén dos articles, dedicats al patrimoni i el fet històric des d'un punt de vista reflexiu i pedagògic i que tornen a la idea principal de l'estret vincle que existeix entre la naturalesa i els éssers humans i entre el nostre passat i el nostre futur.  Reflexions i propostes d’actuacions en el patrimoni de la Valldigna i un segon sobre la consideració i realitat de la Valldigna com a comarca històrica i comarca natural.