El refugi d'animals a instal·lar a Tavernes (Polígon el Golfo) ha donat un pas endavant després que la Mancomunitat de Municipis de la Safor-Valldigna haja aprovat una inversió de 445.000 euros per a les obres del refugi valler. Cal recordar que la previsió es instal·lar dos refugis d'animals, uns projectes que impulsen a Tavernes i l'Alcúdia de manera conjunta la Mancomunitat de la Ribera Alta, la Mancomunitat de la Ribera Baixa, la Mancomunitat de la Safor-Valldigna i el Consorci de la Ribera.

El govern municipal de Compromís va ser el pioner i va iniciar a principi de la legislatura les gestions per dur endavant el projecte, cosa que va fer a través de la regidoria de Benestar Animal, que dirigeix Mònica Palomares, i es va sumar Josep Llàcer, que com a responsable d'urbanisme havia de proposar el terreny. (Foto superior: el moment de la proposta ja amb el terreny de Tavernes).

 Ara, el  regidor d'Obres i Urbanisme, Josep Llàcer, ha recordat que l'Ajuntament de Tavernes en plenari ja va aprovar la cessió d'una parcel·la de propietat municipal de 3.035 m2 situada en el polígon del Golfo per ubicar el refugi d’animals abandonats que tindrà una capacitat màxima per a 300 gossos i felins. 

 

El regidor de Compromís ens ha assenyalat que el projecte contempla en la instal·lació vallera espais diferenciats per a gossos, felins, altres animals com cavalls o ases i un espai de cura amb una consulta veterinària i un quiròfan per als animals que necessiten atenció, a més d'un mòdul per a formació i xarrades.

Josep Llácer ha remarcat que els  projectes  de Tavernes i l'Alcúdia "suposen un major benefici a les comarques implicades i un servei més eficient.  Els refugis estan localitzats en punts geogràfics estratègics, amb igual distancia entre comarques i grans poblacions i es facilita el servei i actuar simultàniament en tots els territoris. Un centre sempre pot servir de complement i reforç de l’altre”. 

Tavernes i Compromís els grans impulsors del projecte

Tavernes, a través del govern de Compromís, va ser la  primera ciutat  en oferir terrenys de 3.500 metres per engegar un projecte de refugi per a les dues Riberes i la Valldigna.  Posteriorment l’Alcúdia en va oferir un altres, i això va permetre iniciar gestions amb la Mancomunitat de la Safor per ampliar el servei. La decisió final va ser estat crear dos albergs i oferir el servei a les tres comarques (la Safor-Valldigna, la Ribera Baixa i la Ribera Alta).

 

 perrera comarcal a rua 

 

En el cas del refugi valler, les previsions són una inversió de vora 650.000 euros, inclosos equipament i vehicles, amb una amortització a 10 anys. Els Ajuntaments pagaran la quota segons la població (un euro o poc més per habitant) però les subvencions i finançament de les Administracions poden reduir el cost. Tavernes estarà exempta durant 8 anys per la cessió que fa dels terrenys, la qual cosa suposa un estalvi d'una quantitat aproximada d’uns 136.000 euros.

 Els municipis adherits a aquest servei són, per la comarca de  la Safor-Valldigna, a més de Tavernes, Ador, Alfauir, Almiserà, Almoines, l’Alqueria de la Comtessa, Barx, Bellreguard, Beniarjó, Benifairó de la Valldigna, Beniflà, Benirredrà, Daimús, Guardamar de La Safor, Miramar, Palmera, Potries, Rafelcofer, el Real de Gandia, Villalonga i Ròtova.

Per les dues comarques de la Ribera:  l’Alcúdia, Alfarp, Algemesí, Alzira, Antella, Benifaió, Benimodo, Càrcer, Carlet, Corbera, Cotes, Cullera, l’Ènova, Favara, Fortaleny, Gavarda, Guadassuar, Llaurí, Llombai, la Pobla Llarga, Polinyà, Rafelguaraf, Real, Riola, Sant Joanet, Sellent, Senyera, Sumacàrcer, Tous i Castelló.