L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.490
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:15.198

divendres, 24 de març del 2023

Ahir va tindre lloc la presentació del llibre "La Valldigna: Paisatges i Prehistòria" en la Casa de la Cultura

 

La Casa de la Cultura va acollir ahir la presentació del llibre “La Valldigna: Paisatges i Prehistòria”, un volum multidisciplinar que estudia la Valldigna amb una mirada global, com abans no s'havia realitzat. El volum consta de 286 pàgines, a gran format (21x29,7 cm), amb 500 fotografies a color, gràfics i esquemes, majorment originals i preparats expressament per aquesta edició. Avui divendres a les 19 hores tindrà lloc una segona presentació del llibre, dins dels actes del Dia de la Valldigna, a l'almàssera del monestir de Simat.
 
 
 
 
L'acte d'ahir a Tavernes va estar organitzat per l'Ajuntament i va comptar amb la presència d'unes 150 persones, entre els quals indiquem l'assistència de l'alcalde i regidors de Compromís, de l'Esquerra i dels 2 regidors del grup de no adscrits. La presentació es va iniciar amb una paraules de benvinguda de l'alcalde, Sergi Gonzàlez, que va assenyalar la importància del llibre dins dels estudis de Valldigna, i la qualitat dels articles que formen el volum així com de la impressió, i va agrair el total de 17 autors que han participat en l'obra el seu esforç de més de 2 anys perquè l'obra veiés la llum.
 
 
 
El  regidor d'Urbanisme, Josep Llàcer, va explicar en projecció sobre la pantalla  sobre les actuacions dutes a cap per l'Ajuntament en el que serà futur centre per a visites i tallers ubicat al peu del jaciment de Bolomor, assenyalant que el projecte està redactat i es pensa poder licitar prompte amb fons municipals queixant-se del maltractament que rep el jaciment de les institucions tot la importància mundial que avui dia té el jaciment, perquè ajudes o subvencions per a la posada en valor del mateis no se'n reben, i l'única excepció va ser en la passada legislatura quan amb ajudes de l'àrea de Turisme de Diputació, aleshores dirigida per Compromís, superiors als 200.000 euros es va comprar els terrenys i es realitzaren les primeres obres de tancament i zona d'aparcament. 
 
 
 

Virgínia Barciela, coautora del llibre, va explicar aspectes del llibre, com la divisio en quatre parts diferenciades, essent la primera la que tracta “El medi natural” amb articles sobre la geologia, la climatologia, el relleu, la hidrografia, la vegetació i la flora i fauna de la Valldigna, per passar a una segona part, “El paisatge i els éssers humans”, on el fil conductor són els estudis dels homes que habitaven primer la Valldigna, basats en les troballes als jaciments de Bolomor i Malladetes, al hora que remarcava aspectes sobre el medi natural i l'ocupació del territori, i relació amb els territoris veïns a partir dels estudis més moderns.

 

 

 

Així mateix indicava com la tercera part, amb el títol genèric de “La Prehistòria”, capítols, es va analitzar el llinatge evolutiu de les primeres espècies humanes de la comarca i els aspectes essencials d'aquestes societats caçadores recol·lectores, amb la indicació que en aquesta part es contenen estudis nous sobre el foc de Bolomor i les formes de vida dels que són els pobladors més antics de les terres valencianes, amb un capítol dedicat  a l’art rupestre de la nostra comarca, fins ara inèdit.

 




Miquel Joan, coautor del llibre, va explicar la quarta part del llibre, que els autors han dedicat al patrimoni i al fet històric, amb una reflexió sobre el significat de Valldigna com a comarca històrica i natural, i l'estret vincle que ha tingut i té el territori i els éssers humans, en un projecció des del passat fins al present. L'autor valldignenc va assenyalar que som comarca pel múltiples fets i circumstàncies (geogràfics, històriques, culturals...) i va remarcar la necessitat que siguen els mateixos pobles de la Valldigna qui reivindiquen a la Generalitat el reconeixement d'aquesta realitat comarcal. Finalment, va explicar les propostes d’actuacions en el patrimoni de la Valldigna contemplades en el llibre, on es considera que cal un tractament global.

 

Josep Fernández, fill adoptiu de Tavernes, i director de les excavacions va efectuar un repàs general dels temes del llibre a partir d'una projecció detallada dels diversos capítols del llibre, on va reafirmar molts dels conceptes que havien comentat les intervencions anteriors, però que ara els assistents podien vore com s'havien plasmat en les fotografies, mapes i gràfics, majorment realitzats per al llibre a traves de 30 excursions-treballs de camp efectuats en aquest dos anys de gestió del llibre.

 

Josep Fernández va destacar que el llibre ha de ser punt de partida per a nous estudis de Valldigna, sobre tot  en etapes històriques, com el Neolític o l'edat del Bronze, que són encara un camp sense investigar.