L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dimecres, 15 de març del 2023

El dijous, dia 23, el llibre "La Valldigna: Paisatges i prehistòria" es presenta a la Casa de la Cultura



El pròxim dia 23, patrocinat per les regidories de Cultura i d'Educació, es presenta a la Casa de la Cultura a partir de les 19'30 hores el llibre “La Valldigna: Paisatges i Prehistòria”, un volum multidisciplinar que tracta la Valldigna com a subjecte d’estudi i que representa un enfocament divers i pioner quan a l’estudi de la comarca. El llibre es presentarà també al monestir de Santa Maria de Simat dins dels actes del "Dia de la Valldigna", l'endemà dia 24 a les 19 hores.

“La Valldigna: Paisatges i Prehistòria” és un volum escrit des de la col·laboració de 17 autors, investigadors dels temes que cadascun desenvolupa, en un treball editorial que ha estat coordinat per Josep Fernández Peris i  Virgínia Barciela González. El llibre consta de 286 pàgines, a gran format (21x29,7 cm), amb 500 fotografies a color, gràfics i esquemes, majorment originals i preparats expressament per aquesta edició.

 

 

El llibre s’ha dividit en quatre parts diferenciades, essent la primera la que tracta “El medi natural” amb articles sobre la geologia, la climatologia, el relleu, la hidrografia, la vegetació i la flora i fauna de la Valldigna, entre altres.

La segona part ha estat titulada “El paisatge i els éssers humans” amb estudis sobre l’aparició de l’home a la Valldigna així com de les primeres organitzacions en el territori i les relacions amb els territoris veïns a partir dels estudis més moderns sobre els corredors naturals i la relació amb l'ocupació del territori i el medi ambient.

 

 Un tercer apartat amb el títol genèric de “La Prehistòria” comprén molts aspectes encara no plasmats fora d’estudis i articles en revistes molt especialitzades i ens endinsa en el món dels primers pobladors de la Valldigna, intentant esbrinar perquè l’estima de l’home al nostre territori des dels primers temps, on s’estudia també la seua interrelació amb el poblament de les comarques centrals valencianes.

Hi trobem estudis sobre la dieta càrnica i vegetal durant la prehistòria,  els recursos i abastiment lític a la prehistòria, per passar a l’estudi dels pobladors més antics de les terres valencianes a la Valldigna, on no falten les descripcions de l’ús del foc i la forma de vida. Aquest tercer apartat hi conté també dos estudis  molt interessant,  un dedicat a la Cova de les Malladetes i un altre a l’art rupestre de la nostra comarca.

 

 La quarta i última part del llibre comprén dos articles, el primer són unes reflexions i propostes d’actuacions en el patrimoni de tot tipus de la Valldigna i un segon sobre la consideració i realitat de la Valldigna com a comarca històrica i comarca natural.

El llibre, que potser siga el primer que s’edita amb un tractament global d’aspectes d’una comarca,  no considera cap localitat i el seu terme com a motiu d’estudi a títol individual, sinó que la Valldigna està considerada com a un únic subjecte i motiu d’estudi en global.