L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dilluns, 6 de març del 2023

Continuarem exigint: ja són 21 els anys que els governs de Madrid no compleixen el Pla Hidrològic Nacional ni atenen les demandes sobre el riu Vaca


 

Novembre del 2018. L'alcalde de Compromís Jordi Joan expressava el sentir i posicionament de l’Ajuntament després de les últimes inundacions i oficiava ¡una vegada més! per demanar al govern de Madrid que s'executaren urgent les obres previstes del Pla Hidrològic Nacional (PHN) del 2001 en el riu Vaca. 

La Delegació de Govern de València va confirmar el trasllat de l'expedient amb la petició de Tavernes, que era també la de tota la Valldigna, al Ministeri de Foment, dirigit aleshores pel valencià Abalos, del PSOE. L'Ajuntament esperava una resposta positiva i més quan el govern del PP havia eliminat les actuacions ja aprovades en el riu Vaca. Som a març del 2023. Per ara, res de res.

Una demanda més, presencial l Ministeri d¡Agricultura, Pesca i Medi Ambient: Jordi Joan i Josep Llàcer, i els alcaldes de la Valldigna i Xeraco exigint el projecte del Vaca. Resultat:  Negatiu, i així seguim

A recordar: sense les obres del Vaca no es poden desenvolupar els polígons industrials del Pla II i del Cambro, ni la ronda de circumval·lació, ni la construcció de nous habitatges a Marjaletes–Fontetes, ni la permeabilització de l'autopista, ni les mesures per evitar inundacions als camps o la legalització del sector Vergeret. Tot són problemes pendents.

Les obres del riu Vaca estan incloses en el "Pla contra Inundacions de la Safor-Valldigna", però  només s'executaran entre el 2006 i el 2012 les del riu Serpis i la zona de Gandia, amb una inversió de vora 56 milions. Era president de la Confederació del Xúquer, l'ex regidor socialista de Gandia Juan José Moragues i president del govern Rodríguez Zapatero.
 
 
 

Les obres a Tavernes i a Valldigna mai no van arribar. El projecte del Vaca estava aprovat i licitat (document de dalt) però va canviar el govern a Madrid i el nou, presidit per M. Rajoy del PP, el va eliminar. Des del 2012 cap de les sol·licituds fetes per Compromís per recuperar el projecte han estat ateses, primer pel PP i ara pel govern actual. Tavernes i la Valldigna han perdut 47 milions d'euros (valor del 2011) en inversions i seguim amenaçats pels perills derivats de les inundacions del Vaca.
 
El Pla Hidrològic Nacional del 2001 està vigent i diu ben clar que les obres del riu Vaca són "urgents i prioritàries". Ja són 22 anys i els governs de l'estat, del PP i PSOE, han mantingut la discriminació de Tavernes i la Valldigna.