L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:1.836
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:4.135

dimecres, 15 de març del 2023

Sense pena ni glòria, però ahir va ser el gran dia de la nostra comarca: 15 de març, Dia de la Valldigna


Com publicàvem ahir dimecres, va ser un 15 de març de 1298, fa 725 anys, quan Jaume II el Just lliurava al seu confessor, Fra Bononat de Vilaseca, l'antiga vall d'Alfàndec perquè edifiqués "un monestir de la vostra religió", on cal entendre que el significat de "monestir de la vostra religió" no és cap altre més que un monestir de la vostra orde, del Cister. 

El territori passarà a dependre del monestir de Santa Maria de Valldigna, (atenció Reial Monestir de Santa Maria DE Valldigna, i no DE LA Valldigna), i l'antic nom de la vall d'Alfàndec a poc a poc deixarà d'usar-se, tot i que els textos antics l'esmenten de vegades com a referència del territori que durant més de cinc segles, va ser governat per l'abat i el monestir. 
 
 
Valldigna farà també referència al conjunt de territoris i propietats adquirides amb el pas del temps pel monestir: possessions a Borriana, la propietat de l'alqueria de Benivaire en el terme de Carcaixent;  es va comprar terres a les partides d'Algiròs, l'Olleria i la Rambla de l'Horta de València; també el monestir en 1324  compra les alqueries de Fortaleny, Lliber i Aitona en el terme municipal de Corbera; el 1336 Pere el Ceremoniós regala al monestir l'alqueria de Rugat;  l'abat Bernat Boix compra al rei Almussafes en 1351, que serà governat per Valldigna fins el 1766; el 1368 compra una alqueria a Enova; el 1371 l'abat Arnau d'Aranyó compra l'alqueria de Rascanya a l'Horta de València, on va fundar el monestir de Sant Bernat de Rascanya o de l'Horta (l'actual Sant Miquel dels Reis),  i compra també les alqueries de Fraga, Beniomer, Benitafer i Frangil a Cocentaina i al terme de València el lloc i el castell d'Espioca... 
 
Tot sense oblidar moltes cases en ciutats, cas del cap i casal, on la casa de Valldigna era prop i dona nom a la porta de la muralla que actualment coneixem com a Portal de Valldigna, ubicada en el carrer del mateix nom: Portal de Valldigna.
 
El 15 de març és el Dia de Valldigna, nom que ens recorda per inclusió no només la vall, sinó  tot el conjunt de territoris amb els quals la historia ens ha agermanat, tot i que de vegades els avatars històrics ens siguen desconeguts. Era un 15 de març de 1298, ja ha fet 725 anys.
 
 
 
Aprovació de la Llei Valldigna


Les Corts Valencianes aproven la llei Valldigna 
 
 El dia de la Valldigna d'enguany té un significat especial després que les Corts Valencianes han aprovat la nova llei del "Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna", impulsada per Compromís.  La nova llei Valldigna naix després del fracàs de la Fundació Jaume II el Just i dels diversos escàndols del PP valencià - el seu funcionament va ser investigat dins del cas Taula contra el PP- cosa que va obligar a la Generalitat a liquidar la fundació.
 
La llei modifica l’Alt Patronat del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna, se n’amplien les funcions, a fi de promoure  la funció social del monestir com a espai cívic, institucional i cultural de la ciutadania valenciana, al temps que s’hi afegeixen preceptes com el reconeixement del Dia de la Valldigna en la seua data fundacional, o la creació dels Premis Valldigna.
 
 

 

La nova llei regula la gestió i usos del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna com a espai cultural i centre d’investigació,  preservació  i difusió del patrimoni  i de la història del poble valencià i estableix la funció social del monestir com a espai cívic, institucional i cultural per als pobles de la Valldigna i per al conjunt  de la ciutadania valenciana.

Igualment es remarca l'especial  protecció que l’article 57 de l’Estatut d’Autonomia atorga al monument com a bé d’interès cultural (monument historicoartístic pel Decret 1777/1970). A l'article 4 tindrà com a nom "Consell Rector del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna", un òrgan que serà col·legiat  i "encarregat de vetlar per la conservació,  restauració i millora  del recinte monumental, com també de l’establiment  i del foment de les activitats culturals, formatives, educatives  i científiques relacionades amb el reial monestir  i el patrimoni cultural valencià". 

   

El més interessant, en tant que afecta al territori Valldigna, és la presència en el consell dels quatre ajuntaments de Valldigna (Barx, Benifairó, Simat i Tavernes) i "d’entre aquestes, la Mancomunitat de la Valldigna, a través dels seus òrgans, podrà  triar una persona representant, sense que això genere cap dret extraordinari en el si del Consell Rector"

 

 

  

Institucionalització del Premi i Dia de la Valldigna

La llei institucionalitza al seu article 11 la celebració del Dia de la Valldigna, establida en el 15 de març, data de la fundació del monestir pel rei Jaume II el Just, amb "el programa anual d’activitats  i el pressupost corresponent  la celebració d’actes que commemoren aquesta efemèride".

També en l'article 12 s'estableix la creació del "Premi Valldigna" per a ·distingir les persones físiques i/o jurídiques o administracions públiques que hagen destacat per dur a terme accions de protecció, recuperació  i promoció del patrimoni cultural valencià".

Aquest premi es lliurarà dins dels actes del Dia de la Valldigna i va substituir el fins ara "Premi Amic de la Valldigna" amb una finalitat semblant però que atorgava la mancomunitat valldignenca.
 
Elaboració pròpia