L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

divendres, 31 de març del 2023

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: Valldigna comarca & Valldigna mancomunitat (CAPÍTOL II)

 

 

Hem viscut el Dia de Valldigna i hem llegit en les xarxes opinions que considerem interessades, fetes des d'una perspectiva política i amb falta de rigor sobre el fet comarcal, sobre "Valldigna comarca". Qüestionaven que Tavernes fora Valldigna, només perquè ara no forma part de la mancomunitat. Obliden o amaguen que el formar part de "Valldigna comarca" ho determinen fets geogràfics, històrics, socials, culturals... i no una decisió política, com és participar o no en els serveis d'una mancomunitat. Cal tindre ben clar els conceptes.

Tavernes no es pot "arrancar", ni separar del territori natural i geogràfic de Valldigna. Ni Tavernes ni cap altra de les localitats. Es vulga o no Tavernes, Simat, Benifairó i Barx sempre  seran "Valldigna comarca", sempre formaran part de la comarca geogràfica i històrica. I seran comarca i Valldigna per damunt de tot, amb independència de les decisions polítiques dels ajuntaments (organisme polític) d'integrar-se o no en una  mancomunitat.  Són qüestions totalment diferents.  

Una mancomunitat és una creació artificial, a partir de decisions polítiques lliures que prenen els Ajuntaments. La seua base son lleis i estatuts que poden canviar en un moment concret. I fins i tot deixar de ser.  Pertànyer o no a una mancomunitat és voluntari. Així hi ha pobles de Valldigna que pertanyen a altres mancomunitats (de la Ribera, o de la Safor, els 4 de Valldigna) pels serveis municipals que presten. A "Valldigna comarca" no és pertany per llei, ni de manera voluntària, sinó per geografia, història, costums, territori... Tinguem-ho clar: per molt que es diga  ni Tavernes, ni cap altre poble, deixaran de ser "Valldigna comarca".

Sobre això de no ser comarca per no estar en la mancomunitat.... menuda bestiesa!!! Gandia és Safor? Se'n va eixir de la Mancomunitat de la Safor el 2014. I per això  ni ha deixat ni deixarà mai de ser Safor.

 

Valldigna històrica, amb poblacions avui desaparegudes: la nostra comarca


Articles que donen llum 

Els articles 2 i 3 de l'estatut vigent (copiem textual),  que ningú mai esmenta tot i ser-ne fonamentals, ens aporten llum sobre objectius i fins.

Article 2. Es tracta d’una associació (la mancomunitat) voluntària de municipis per a l’organització i prestació en forma mancomunada de les obres, servicis o activitats de la seua competència, que s’arrepleguen en els presents estatuts.

Article 3. Els municipis mancomunats podran participar en alguna o totes les activitats que constituïxen l’objecte de la mancomunitat, sempre que les obres o servicis siguen independents i això no afecte l’actuació eficaç d’esta.

Està ben clar: una associació voluntària, on es paga una quota i hi ha el benefici de la prestació organitzada i conjunta d'obres, serveis i activitats globals. Qüestió a banda és que després, en la realitat, siga així.

 

Barx va eixir de la mancomunitat per problemes econòmics

Un poc d'història

La mancomunitat a Valldigna va començar el 2004. Barx se'n va eixir al pocs anys per problemes econòmics. Anys després es va tornar a integrar (DOGV 10  de juny del 2015). 

També per problemes econòmics Tavernes va prendre la decisió de deixar l’entitat (ple de desembre del 2015). Es va mantindre 2 anys més a l’espera de la decisió d’Europa sobre el programa EDUSI (7 milions, que haurien canviat moltes coses). Finalment no es aprovar. 

Tavernes va aportar entre el 2004 i el 2017 sobre 4 milions d'euros (1 milió per legislatura). Molts d'aquests anys foren de difícil pagament per la greu crisis econòmica de l'Ajuntament, amb un deute global deixat en el 2011 pel PP, sobre 28 milions d'euros.  

L'acta del ple de desembre del 2015 ho explica. Una decisió ben difícil presa per una raó econòmica: l'Ajuntament estava en fallida econòmica. Va ser una causa com també que no existia la prestació mancomunada de serveis i obres (objectiu bàsic, article 2). I això es va dir en el ple, i en plens posteriors, i mai cap partit de Tavernes ho va discutir.

Què cal formar part de la mancomunitat? Clar que sí... amb acompliment dels objectius, dels articles 2 i 3,  amb uns serveis mancomunats (quins?) i obres mancomunades (quines?).  

Llegir capítol I