L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.710
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:20.663

diumenge, 12 de març del 2023

El Ministeri de Transició Ecològica (PSOE) rebutja l'estudi de les platges de Tavernes redactat pels catedràtics de la Universitat Politècnica

 
 
 
L'Ajuntament, per unanimitat dels partits, va encomanar un “Estudi i diagnòstic de la situació de les platges de Tavernes” als prestigiosos catedràtics de ports i costes de la Universitat Politècnica de València (UPV), Vicent Esteban Chapapría i Josep C. Serra Peris. (Imatge de dalt: Sergi Gonzàlez i Josep Llàcer al laboratori experimental de la UPV, on s'estudien onatges i corrents marins)
 
En un document de 270 pàgines que va donar a conéixer l'Ajuntament, els dos catedràtics doctors de la UPV han efectuat una completa i exhaustiva descripció de la problemàtica de la costa litoral de Tavernes i n'apunten les possibles solucions. L'estudi compren apartats com l'estudi de la climatologia de la zona i la formació de DANAs, el transport de sediments marins, la cota d'inundació i aspectes referides a l'onatge, l'elevació de la mar i com els afecta el canvi climàtic, per a passar a actuacions realitzades fins al moment i les possibles solucions que cal donar al litoral.
 
 
Portada i índex de l'estudi, talment un llibre de 270 pàgines

  
L'estudi, tot i estar redactat per dos dels catedràtics més prestigiosos especialistes en la matèria, va ser deixat de costat, ni es van interessar, els dirigents del PSOE del Ministeri de Transició Ecològica de Madrid en la reunió celebrada a Madrid el mes de febrer per tractar la situació de les nostres platges. El Ministeri... ni considerar-lo!.
 
Un aclariment important:  l'Ajuntament va encomanar l'estudi de la greu situació, les causes i solucions. Aquests estudi sempre són la base de redacció del projecte d'execució: detall de les obres concretes, com i on fer-les; temps de durada de l'execució, els materials, valoracions de preus, recursos humans, els tràmits d'informes mediambientals, etc i etc. No cal ni dir que és el Ministeri de Madrid com a entitat responsable i competent, qui tindria l'obligació de pagar-lo i executar-lo.

Extraiem els punts referits a les causes del problema i les possibles solucions que s'hi indiquen.
 

Efectes dels temporals: destrosses i pèrdua d'arena


El problema del litoral de Tavernes


L'informe avisa que de les tres platges del nostre litoral, la de major recessió és la Goleta, però avisa que no per això cal perdre de vista que els trams de Tavernes i Mareny estan igualment en recessió”.  La platja de la Goleta ha precisat d'abocaments d'arena procedents d'altres platges o de pedrera, amb un volum del 1997 fins al 2020, de 488.245 m³, però davant la situació actual d'erosió i de dèficit sedimentari de les platges valleres, les mesures són insuficients.

L'estudi confirma que el transport de materials a les platges de Tavernes segueix el camí nord-sud però li falten sediments i hi ha barreres que el dificulten, cosa que genera dèficits de sediments i per tant faciliten la recessió general del tram del litoral valler en aquests últims anys. S'hi afig l'emergència climàtica, amb erosió de la línia de costa per elevació del nivell de la mar i risc d'inundació marina de grans superfícies, percebut més els últims anys amb motiu dels forts temporals.

Aportacions d'arena de Costes per al "no-res"


L'informe classifica les causes de la situació erosiva del nostre tram costaner-litoral de forma percentual en:

20% Barreres produïdes per infraestructures portuàries
20% Actuacions costaneres a barlomar (d'on arriben les ones)
20% Emergència climàtica
10% Regulació hidràulica i fluvial
10% Urbanització i antropització
10% Insuficiència i inadequació d'actuacions costaneres

Conclusió final: s'ha d'actuar en la regeneració del front d'aportació sedimentària i adoptar mesures per a minimitzar l'emergència climàtica per garantir, en la mesura que siga possible, la sostenibilitat no solament de les platges, sinó de l'àrea costanera-litoral de Tavernes.
I el Ministeri de Madrid, per ser el responsable i competent, té l'obligació d'actuar.

 

Construcció d'espigons amb martell per retindre l'arena


Actuacions proposades

Els catedràtics Chapapria i Sierra descriuen que el futur projecte d'actuació hauria de contemplar:


● Pla de monitoratge i seguiment de les platges per definir la dinàmica i processos litorals, conéixer l'oscil·lació natural, la cota d'inundació i l'efecte de la emergència climàtica. Punt previ considerat molt important per a adoptar mesures amb una informació suficient i evitar decisions arbitràries o injustificades.

 ● Regeneració del cordó dunar amb continuïtat al LIC Dunes de la Safor, cota de coronació superior a la cota d'inundació prevista en el 2100 i revegetació amb flora autòctona i eliminació d'espècies invasives. A les platges de la Goleta i Tavernes es proposa avançar el cordó per davant de les edificacions, i a la platja de Tavernes crear un passeig per als vianants entre les façanes de les edificacions i el cordó dunar. La platja de Mareny adaptaria el cordó dunar a la cota d'inundació.

 

Localització d'esculls artificials davant la costa de la Goleta


 ● Alimentació artificial de les tres platges amb arenes del banc enfront de les costes de Cullera, que proporcionarà arenes per a la regeneració dunar. Es recomana una amplària mínima de platja regenerada de 55 m., amplària que pot augmentar-se si es conclou la conveniència que siga major per necessitat davant l'emergència climàtica. El cordó dunar regenerat s'executaria després de l'alimentació.

● Es proposa afegir martells als final dels espigons actuals per garantir la permanència d'arenes a la platja de la Goleta i les platges de Tavernes i Mareny.  L'execució de la prolongació dels espigons i dels martells han de ser prèvies a l'alimentació i regeneració dunar.

Finalment la construcció d'un escull barrera artificial enfront de la platja de la Goleta, per a reduir l'energia de l'onatge que arribe la platja, i que es podria traslladar a les platges de Tavernes i Mareny si es considera necessari pels resultats del monitoratge i seguiment.