El Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna ha vist avui nàixer el "Consell Rector", que s'ha constituït aquest dimarts amb la finalitat de dotar-lo d'un òrgan
que s'encarregarà de vetlar per la conservació, restauració i millora
del recinte monumental -«un símbol central del poble valencià»-, així
com de fomentar les activitats culturals, formatives, educatives i
científiques relacionades amb aquest símbol de la història i del patrimoni cultural valencià.
La consellera de Cultura, Raquel Tamarit, ha presidit l'acte de constitució i ha subratllat que el monestir de la Valldigna és "un nucli transcendental per al poble valencià. A finals l'any passat, les Corts Valencianes van aprovar la Llei del Reial Monestir de Santa Maria de Valldigna per a garantir la seua gestió pública transparent i eficaç, a més d'adaptar la conservació i el funcionament a les noves necessitats i usos".
El Consell Rector segons queda explicat a l'article 5 i 6, on s'indica que queda adscrit a la Conselleria de Cultura, però tindrà la seu al monestir, a la localitat de Simat, exercint les competències en "el recinte monumental del monestir i el seu entorn de protecció, sense perjudici que algunes activitats puguen tenir lloc fora del recinte cenobial".
El Consell Rector, en base a l'article 7, estarà integrat pel president/a de la Generalitat, que n’exercirà la presidència d’honor i el titular de la Conselleria de Cultura, però allò més interessant és la presència en el consell dels quatre ajuntaments de Valldigna (Barx, Benifairó, Simat i Tavernes) i una persona representant de la Mancomunitat Valldigna.
El Consell Rector es completa amb el president/a del Consell Valencià de Cultura, la persona titular de la direcció general de l’Institut Valencià de Cultura i tres representants de les universitats públiques valencianes, de reconegut prestigi professional en l’àmbit de la història, el patrimoni cultural o la conservació i restauració de béns culturals, a proposta de la conselleria competent en matèria de cultura
Avui el Consell Rector també ha aprovat la constitució d'un equip de treball multidisciplinari conformat per arqueòlegs i professorat universitari.
Premi de la Valldigna a la ciutadania i Dia de la Valldigna
A l'article 12 s'estableix la creació del "Premi Valldigna" per a ·distingir les persones físiques i/o jurídiques o administracions públiques que hagen destacat per dur a terme accions de protecció, recuperació i promoció del patrimoni cultural valencià". Aquest premi es lliurarà dins dels actes del Dia de la Valldigna i substitueix el fins ara "Premi Amic de la Valldigna" amb una finalitat semblant però que atorgava la mancomunitat valldignenca.
El Consell Rector ha determinat també establir el Premi de la Valldigna a la ciutadana i que s'atorgarà cada any en el marc de les celebracions del Dia de la Valldigna, fixat el 26 de març. El primer guardó es lliurarà diumenge que ve en un acte que se celebrarà al monestir.
Vicent Martínez Sancho |
La consellera ha recordat totes les persones anònimes que, des del món cívic, han lluitat per preservar la imatge del monestir de la Valldigna, i ha dit que han volgut posar-li cara amb la persona de Vicent Martínez Sancho, un dels fundadors del col·lectiu Amics de la Valldigna i autor del llibre La memòria dels absents, una reivindicació de la tasca cívica, cultural i també política de la generació que va permetre la recuperació de la democràcia i dels avanços socials i identitaris valencians..
Elaboració pròpia i nota de la Conselleria de Cultura
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada