L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 14 de març del 2023

EXPLICACIÓ DETALLADA: tot el que contemplarà el projecte que mai no arriba de regeneració de la Goleta. ¿Esperaran la campanya electoral?


Tavernes espera. Fa anys que espera solucions de Madrid i no arriben. L'any 2020 s'iniciava el tràmit de redacció del projecte "Regeneració de la platja del Brosquil Sud i de la Goleta", que era qualificat de "prioritari", però... no es licitava!!!. La pregunta en el Senat feta per Compromís un any després rebia com a resposta "pendent de retenció de crèdit", o siga esperant els diners per començar... la licitació!!!.

 

  

 

Finalment, es licita i en març del 2022 s'adjudicava a "ACADAR, Ingeniería y Consultoría, SL" per un valor de 43.500 euros, per al tram que s'estén des de la zona nord d’esculleres del Brosquil fins a la “gola” de Tavernes, amb una longitud aproximada de 2.100 metres. 


Tot el que ha de contemplar la redacció del projecte

Estudi dels problemes de les platges

El document explica la problemàtica del tram: una sedimentació natural de la mar en sentit nord-sud, però la construcció d'espigons als anys 50, amb ampliació en els anys 80, trenquen la dinàmica litoral natural i causa el dèficit d'aportació d'arena a la Goleta i Platja de Tavernes. També afecta les platges les obres de regulació del Xúquer, que eliminen l'aportació de sediments del riu a les platges.


Al nord del Xúquer s'acumula l'arena, al sud es perd tota. Són els efectes de l'espigó

 Objecte del contracte d'estudi de regeneració de les platges

La finalitat és redactar el projecte i estudi d'impacte ambiental per a la regeneració de les platges del Brosquil Sud i la Goleta, a més de dissenyar la recuperació del sistema dunar en tot el tram.

L'execució del projecte ha d’obtenir la declaració d'impacte ambiental favorable, i incloure les operacions  com el dragatge de material de banc marí i el transport cap a la zona a regenerar, un treball que disposarà d’una avaluació ambiental en un projecte independent. 

 

Situació del tram de costa afectat

La costa a regenerar (platges del Brosquil i la Goleta) té 2.100 metres de longitud i compta amb espais de protecció (zona humida “Marjal i Estany de la Ribera sud del Xùquer” i les dunes LIC “Dunes de la Safor”, zones de nidificació del corriol patinegre, de protecció prioritària en la Xarxa Natura 2000. El front litoral està protegit com a zona d'interès pesquer.

La redacció del projecte i l'estudi d'impacte ambiental ha de contemplar la protecció de la integritat mediambiental segons la legislació vigent.

 Descripció i abast dels treballs

Els treballs han d'obtindre l'estudi topobatimètric (mesurament de les profunditats marines per a determinar la topografia del fons de la mar) amb una longitud total de 2.600  metres,  més altres 500 metres addicionals de la Platja de Tavernes  per a avaluar els possibles efectes indirectes que les obres podrien provocar en aquesta platja.

Actualització de la biocenosi (comunitat ecològica d'organismes mútuament condicionats en un territori amb condicions ambientals per a la supervivència) de la Ecocartografia del 2007 fins a una profunditat de 12 metres,  o bé un nou cartografiat bionòmic. Ha d’incloure els 500 metres addicionals de la platja de Tavernes, amb la qual cosa coincidirà amb la zona d'estudi topobatimètric.

 

 Redacció del project i Estudi d'Impacte Ambiental.

La solució del Centre d'Estudis i Experimentació d'Obres Públiques (CEDEX) és construir un espigó en forma de L a 1.080 metres de la desembocadura del Xúquer, un al nord de la Gola del Estany, l'augment d'un tercer i l'abocament de 675.000 m3 d’arena en diferents punts. En la platja del Brosquil es prolongarà l'espigó nord i acabarà en forma de L, i es construirà un espigó nou a 790 metres. (Imatge de dalt)

El projecte estudia la recuperació de la línia de costa als límits de 1957. Això suposa l'avanç de 100 metres en l'extrem nord i d'uns 10 metres en el sud. L'estudi es completarà amb la possibilitat d'incloure obres rígides com a espigons, dics exempts o esculls.

 

Se li donarà solució?

El temps d'aprovació del projecte i les obres

El termini de redacció havia de ser 11 mesos, però... es contempla el temps d'obtenció de la informació i de lliurament de la proposta de recuperació a la línia de costa de 1957 per a acabar el projecte provisional, l’estudi d'impacte  ambiental i altres exigits a la legislació autonòmica i nacional.

Quan es faça aquest primer lliurament, se suspendrà el termini del contracte i els documents redactats mentre es sotmet a informació pública i avaluació d'impacte  ambiental. I quan acabe, l'empresa redactora disposarà de tres mesos per a redactar el projecte final.

Ara no podem saber que tardaran en acabar les obres. En un procediment normal de l'Administració, i si no hi ha problemes de canvi de govern (recordeu el projecte del Vaca i de l'electrificació del Golfo) igual estem parlant d'uns terminis de 4 anys en endavant.

Si va tot bé...