L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dimarts, 23 de febrer del 2021

REPORTATGE-INFORME: Després de 18 anys, comença a vore's una explosió de llum al final del negre tunel.

 
 
La publicació en el BOP  de l’edicte de l’Ajuntament de Tavernes on s’aprova el projecte d'urbanització del sector "El Golfo" tanca els últims 6 anys d'intenses gestions del govern de Compromís amb Iberdrola i la Conselleria d'Indústria per aconseguir l'aprovació d'un projecte que, 18 anys després de l'inici, subministrarà electricitat al Polígon Industrial El Golfo.
 
Tràmits administratius complexes i complicats, com els informes d' avaluació ambiental, informes sectorials, autorització de carreteres per passar davall de l'autopista i la nacional, al·legacions... tot queda enrere, superat. 
 
Ara només cal que Iberdrola inicie les obres, amb una inversió de més de 300.000 euros per a una línia que de mitjana tensió, amb de 6km de traçat des de la subestació "La Valldigna" en el Camí del Pla fins al Polígon el Golfo, dels quals la meitat aniran soterrats. 
 
 
Objectiu i molt important: subministrar electricitat al polígon per facilitar la instal·lació de noves empreses i la creació de treball. Recordem, per exemple,  que l'empresa “Clau Dénia SA”, propietària de les botigues ALE-HOP, ja ha adquirit tres parcel·les,  amb un total de més de 47.000 m2. I no es pot oblidar que el projecte alimentarà el Sector 6 "La Torre" de la platja. 
 
Una història de 18 anys amb bon final, tot i els entrebancs i dificultats superades pel govern de Compromís per a acabar un polígon que es va iniciar en el 2003, fa 18 anys, sense que els governs del PP l'acabaren per no previndre cap projecte per a electrificar-lo.  
 

2003-2021: 18 anys d'història del polígon i la subestació del Golfo 

L'any 2003 el govern del PP aprovava el projecte del Polígon el Golfo i adjudicava les obres a Calviga per acabar en 28 mesos, la qual executava les obres però el polígon legalment no es va acabar ni l'Ajuntament no l'ha pogut recepcionar perquè li falta subministrament elèctric com cal.

El govern del PP va firmar el 2007 un protocol d’intencions amb l'empresa urbanitzadora on s'indicava què Iberdola construiria una línia d’alta tensió des del Brosquil (Cullera) a la futura subestació del Polígon del Golfo, i alimentaria també els sectors de la platja.
 
 

Inicialment les subestacions del Brosquil i El Golfo estaven per a executar-se dins del Pla Elèctric Nacional 2010-2015, però l’any 2011, el govern de Rajoy va eliminar la subestació del Golfo d'eixe pla. Una decisió igual que la del projecte del riu Vaca, que Rajoy va eliminar en l'adjudicació de l'obra. I encara ho estem patint. Això si, no busqueu queixes ni critiques del PP de Tavernes ni del PP de la Generalitat a la decisió del govern de Rajoy:   no van obrir la boca.
 
Sabem que al PP no li agrada que recordem aquestes fets, però.... així succeïren. Això i el que ara continuem.
 
Quan Compromís va arribar al govern de Tavernes es troba de cara amb un altre greuge afegit contra Tavernes: el govern de Rajoy tampoc no va incloure la subestació del Golfo en el següent Pla Elèctric Nacional, el del 2015-2020. 
  

Jordi Joan, Perfecto Benavent i Josep Llàcer reunits amb la directora general d'Indústria i Energia de la Generalitat , Júlia Company, per impulsar el Golfo
 
L’aleshores alcalde, Jordi Joan, es va desplaçar i es va reunir a Madrid amb responsables del Ministeri d’Indústria per reclamar la inclusió de la subestació del Golfo. La resposta: eixa petició l'havia de fer la Generalitat, governada pel PP, calia fer gestions amb la Generalitat.
 
I l’alcalde es va reunir a València amb els responsables d'Indústria i Energia de la Generalitat del PP i els va demanar  que feren la gestió i demanaren a Madrid la inclusió de l'electrificació del Golfo en el nou pla elèctric nacional.  Ni el govern de la Generalitat del PP ni el PP de Tavernes van moure un dit i quan el  Ministeri d’Indústria va aprovar definitivament el pla elèctric fins el 2020, la subestació de Tavernes no hi era: es va quedar fora i El Golfo i els sectors de la platja sense electricitat.
 
El canvi de govern en la Generalitat, ara format per Compromís i el PSOE, va facilitar les gestions de Jordi Joan amb Iberdrola i amb la mateixa Generalitat per a un projecte nou que corregís no estar en el Pla Nacional 2020-2025. D'ací naixeria la proposta d'instal·lar una línia de mitjana tensió 20 kV (quilovolts) per donar fluid elèctric al Golfo i a la platja.
 
L'alcalde, Jordi Joan, i el regidor d'Urbanisme, Josep Llàcer, reunits amb el director general d'Indústria i Energia, Diego Maciá, per impulsar l'electrificació del Polígon del Golfo.   
 
S'inicien gestions i negociacions intenses de l'alcalde i del regidor d'Urbanisme, Josep Llácer, per sumar voluntats de l'Administració i empreses afectades que han aconseguit enllestir un projecte que ham suposat 4 exposicions públiques, tant dels tràmits d’impacte ambiental com dels tràmits d’aprovació, publicats al tauler d’anuncis, la web municipal i notificat als propietaris. Han estat 5 anys en total de treball per un projecte que està completament autoritzat, acabat en tràmit i nomes cal iniciar la construcció de la línia. Un altre problema heretat de governs anteriors del PP solucionat.

Josep Llácer i propietaris del polígon reunits amb Antoni Marzo, director general de Medi Ambient i Avaluació del Paisatge

 El regidor d’Urbanisme, Josep Llàcer, en unes manifestacions en premsa assenyalava que amb “l’electrificació tancarem definitivament el procés d’urbanització del sector industrial del Golfo que es va iniciar l’any 2003. La dotació de llum elèctrica al polígon, permetrà a l’Ajuntament concedir noves llicències i atraure noves empreses que generaran més ocupació a Tavernes”.