L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

dimarts, 9 de febrer del 2021

L'oratge de la setmana: igual ens quedem entre l'anticicló i la massa d'aire gelat, en terra de ningú

 
 
La setmana l'hem començada amb el pas d'un sistema frontal associat a una xicoteta borrasca que va creuar ahir la península i que va dur alguns ruixats i vent al nostre territori. La següent borrasca ens arriba avui dimarts, també des de l'Atlàntic i s'espera de més impacte: és Karim i  fins el divendres s'esperen els seus efectes en tota la península, principalment pel vent (mapa superior).
 
Karim du un front associat que durà pluges moderades fins a fortes en puts de Galícia i la part oest peninsular. El front es preveu actiu i agranarà tota la península amb pluges generals que aniran d'oest a est, però ja arribarà més dèbil a les costes del Mediterrani.
 
La pluja portarà també nevades sobre tot en la Serralada Cantàbrica, Pirineus i Sistema Central, però també al sistema Ibèric, Bètic i Sierra Nevada, amb unes cotes de neu que oscil·laran entre els 1000 i els 1400 metres. No es preveu neu en les comarques valencianes.

El vent serà el protagonista de la situació peninsular, amb ratxes de més de 80 km/h en zones de muntanya, interior,  la Meseta Sud i en bona part d'Andalusia. No s'espera bona mar i AEMET té activada l'alerta groga al litoral valencià. En la nostra zona costanera, on s'esperen vents i ones fins a 3 metres, però més marcat al nord d'Alacant.

No obstant hem de posar la nostra mirada en la denominada " Bèstia d'Orient", concepte que s'està posant de moda per referir-se a un brot d'aire congelat que prove de les planures siberianes i que ja afecta a moltes parts d'Europa amb nevades (fotografia de davall).

 
 
La segona part de la setmana s'espera un enfortiment en les zones centrals europees, facilitat per la situació de l'anticicló a Escandinàvia, amb la qual cosa canalitzarà la  massa d'aire molt fred cap al nord i l'est del continent europeu. 
 
La península Ibèrica es quedarà enmig, en terra de ningú, i les previsions són que ens afecte més  l'aire subtropical atlàntic, però caldrà esperar l'evolució general a partir dels pròxims dies.