L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR:2.109
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:16.957

dimecres, 24 de febrer del 2021

El paisatge del riu Vaca canvia amb l'actuació de millora per eliminar les canyes dels marges

 
La Confederació Hidrogràfica del Xúquer continua amb els treballs de neteja de canyes i reparació del llit del riu Vaca, en unes obres que retiren la canya vera i, posteriorment, es farà una substitució per flora autòctona, tot amb l'objectiu d'evitar  taponaments i millorar el transcurs de l’aigua.
 
El paisatge que coneixem del riu Vaca ha sofert un canvi radical, i les imatges publicades per l'Ajuntament, captades pel dron municipal, permet comprovar també l'avanç dels treballs i el tipus de millora que es du a cap en la zona del Molí del Pla i subestació de la Valldigna. 
 
 
Es pot ja observar trams del riu nets de canyes
 
Un treball per fases
 
Primera fase: Eliminació de la canya vera (Arundo donax) invasora i del seu rizoma del llit del riu per a permetre un correcte desgàs davant episodis de fortes pluges i controlar millor el cabdal del riu.  La manera d’actuar: els operaris de la CHX amb ajuda de maquinària tallen les canyes i netegen el llit i els marges.
 
Segona fase: Aplicació de material que mata les arrels de la canya, i posterior cobriment de tota la zona tractada amb una gran capa de plàstic negre. Aquest mantell de plàstic especial, conegut com a geotèxtil, ofega també les arrels de la canya amb la qual és una ajuda al material aplicat.  
 
Els treballs de les màquines
 
Tercera fase: Plantació de flora autòctona i vegetals de ribera propis de la nostres terres que impediran una reproducció de la canya invasora. Al llarg del procés s’haurà de fer una vigilància exhaustiva per eliminar els possibles rebrots de la canya.
 
El projecte de millora del caixer del riu Vaca va iniciar les seues gestions en la passada legislatura, i s'ha concretat en l'actual gràcies a la resposta positiva que Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha donat a les demandes valleres.
 
Sara Jiménez amb els responsables municipals a l'assut
 
El projecte va rebre un impuls molt fort després de la visita del cap del Servei de Restauració Fluvial de la Confederació del Xúquer, Sara Jiménez, que es va reunir fa uns mesos amb els regidors Josep Llácer, responsable d'urbanisme, i Mònica Palomares, de Medi Ambient.
 
L’Ajuntament de Tavernes, tal com ja fan els municipis de Simat i Benifairó que han gaudit del mateix projecte, serà l'encarregat de portar el control i vigilància de que no rebrote la canya, i també en fer tot el manteniment.