L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.253
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:19.523

dilluns, 1 de febrer del 2021

Una noticia bona i positiva per a Tavernes: La Confederació inicia l'eliminació de les canyes en el riu Vaca i substitució per espècies autòctones

·   

La Confederació Hidrogràfica del Xúquer du a terme actuacions per a eliminar la canya vera i substituir-la per flora autòctona, per tal d’evitar taponaments i millorar el desguàs de l’aigua.    L’Ajuntament assumirà el manteniment posterior als treballs de reparació i neteja del riu.
 
Les gestions iniciades la legislatura passada pels regidors de Compromís Javier Escrihuela i Josep Llázer, i que han continuat  Emili Enguix i Mònica Palomares, tots com a responsables respectivament de les Regidories d’Agricultura i Medi Ambient, han donat el seu fruit: la Confederació Hidrogràfica del Xúquer ha respost en positiu les peticions de Tavernes i ja ha iniciat els treballs de reparació i neteja de les motes i marges del Vaca. Sobre aquest particular, cal recordar que el cap del Servei de Restauració Fluvial de la Confederació del Xúquer, Sara Jiménez, va visitar fa uns mesos Tavernes per conéixer l'estat dels marges del riu Vaca abans de l'inici del projecte.
 
Sara Jiménez amb els responsables municipals a l'assut
 
La primera fase dels treballs comporta l’eliminació de la canya invasora vera o Arundo donax i del seu rizoma del llit del riu per a permetre un correcte desguàs davant episodis de fortes pluges i controlar millor el cabdal del riu.  La manera d’actuar: els operaris de la CHX tallen les canyes i netegen el llit i els marges, després apliquen material que mata les arrels de la canya, i cobreixen tota la zona tractada amb una gran capa de plàstic negre. Aquest mantell de plàstic especial, conegut com a geotèxtil, ofega també les arrels de la canya amb la qual és una ajuda al material aplicat.  Les actuacions en el seu pas per Tavernes han començat en la zona del Molí del Pla i s’allargaran durant les pròximes setmanes. 
 
 
En una segona fase, en aquest geotèxtil es plantaran espècies autòctones, vegetals de ribera propis de la nostres terres que impediran una reproducció de la canya invasora, malgrat que al llarg d’aquest procés s’haurà d’anar fent una vigilància exhaustiva per eliminar els possibles rebrots de la canya. Tot amb l'objectiu de posar en valor el patrimoni vegetal de la zona.

Com es després, el projecte sobre el qual actuaria la CHX seria el mateix que ja ha executat a Benifairó i Simat, de fet en seria una continuació amb l'objectiu d'eliminar aquesta espècie invasora que tots els anys obliga a efectuar treballs de neteja a l’Ajuntament, amb el cost afegit que suposa.

 
Sobre aquest cost, cal recordar que mentre en els termes de Simat i Benifairó l’actuació ha estat sobre  uns 900 metres de recorregut del riu Vaca, en el terme de Tavernes l’actuació s’hauria de dur fins al terme de Xeraco, i això suposa bastants quilòmetres de treball.  L’Ajuntament de Tavernes, tal com ja fan els municipis de Simat i Benifairó, serà l'encarregat de portar el control i vigilància de que no rebrote la canya, i es confia que amb el temps el cost siga menor que el que suposa tots els anys haver de netejar de canyes els marges del Vaca.