L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dimarts, 1 de juny del 2021

Avui entren en vigor les noves tarifes de la llum. Article per conéixer millor la nova tarifa i uns consells per estalviar


Avui s'inicia una manera diferent de pagar la llum, segons hores de consum i de potència aplicada. Intentem donar alguns consells per tal d'estalviar un poc en el rebut, un dels maldecaps de les famílies.

Cal tindre en compte que amb el nou rebut s’estableixen les franges horàries obligatòries:

- Hores punta: de les 10.00 a les 14.00 i de les 18.00 a les 22.00.

- Hores pla: hi ha tres franges: de les 8.00 a les 10.00, de les 14.00 a les 18.00 i de les 22.00 a les 24.00.

- Hores vall: de les 0.00 a les 8.00 durant la setmana laboral, i tot el cap de setmana i festius de l’estat espanyol.

També podem  contractar dues potències diferents segons les hores vall  i una altra distinta a la resta del dia que abraçarà les hores punta i pla (o siga de de les 8.00 a les 24.00).

 Consells de l’Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) per a estalviar

La clau és usar els electrodomèstics quan la llum és més barata i estar aturats a les hores punta. Si això no és possible (per no molestar els veïns, per exemple)  es recomana d’evitar els horaris punta.  Podem fixar un esquema de l’horari de les noves tarifes en lloc visible perquè no se’ns oblide.

L’OCU ha calculat que en un any podem estalviar si estem pendents de l’hora d’ús:  si els usem sempre en l’horari vall –inclou tot el cap setmana– podem estalviar fins a 570 euros sobre un ús en hora punta. Ara un consumidor mitjà fa el 45% del consum en horari vall, un 26% en el pla i un 29% en la punta.

La rentadora, el rentaplats i l’eixugadora val més programar-les

Cal plantejar-se seriosament l’opció de programar-los i més si ho tenen en la seua programació. Sinó, es podem comprar endolls programables que fan la mateixa funció.

L’OCU calcula que si s’evita l’hora punta (de 10.00 a 14.00 i de 18.00  22.00) i es programen a l’hora pla (8.00 a les 10.00, de les 14.00 a les 18.00 i de les 22.00 a les 24.00) l’estalvi es de 30 euros any per aparell. I si els usem en l’horari vall (de les 00.00 a les 8.00) l’estalvi pot arribar a 130 euros per aparell.

Canviar els hàbits a l’hora de cuinar

Es pot plantejar – ben complicat- fer el dinar a partir de les 14.00 i el sopar de les 22.00, però no anem a canviar els horaris de les menjades, per tant es pot deixar el menjar ja preparat abans i escalfar-lo només en hora punta. També es pot triar el cap de setmana, amb horari pla, per preparar menjars que calfarem al llarg de la setmana. Comprenem que es un pot complicat i hi ha poc marge de maniobra: tots/totes preferim el menjar acabat de fer.

L’escalfador elèctric, per la nit

Els escalfadors elèctrics s’encenen automàticament quan l’aigua es refreda.  La millor manera és posar-lo a  un endoll programable i que funcione de 00.00 fins a les 8.00 hores.

Estalviar amb la potència

El nou model ofereix la possibilitat de dues potències contractades. Un kW a l’hora punta o plana costa 30,67 euros l’any, mentre que el kW a les hores vall és baratíssim: 1,42 euros l’any.

Per tant, si tenim per exemple ara contractats 4,4 kW tot el dia, podem reduir la potencia a 3’3 KW durant el dia i mantindre els 4’4 KW a la nit. Ens podem estalviar així 50 euros a l’any. No es massa, però un poc d’ací i un altra enllà... tot ajuda.