L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dimarts, 11 de maig del 2021

ÚLTIMA HORA: Per vuité any consecutiu les dues platges de Tavernes obtenen la Bandera Blava


Tavernes obté per a les dues platges valleres i per vuité any consecutiu el preuat (i disputat) guardó de Bandera Blava. I això no deu ser per casualitat, i més quan pensem com són de restrictives les normes per obtindre-les els darrers anys. Alguna cosa deu haver fet bé l'Ajuntament i el govern de Compromís-PSOE per continuar mantenint la qualitat de les aigües i arena (el guardó no premia la quantitat d'arena sinó la qualitat), malgrat els problemes que hem tingut amb les DANAs i els temporals.

Les banderes blaves són el reconeixement al treball i esforç dels municipis, i entre ells el de Tavernes, per donar un servei excel·lent, per mantindre i recuperar el seu patrimoni ambiental.  Cal saber que la Bandera Blava no es dóna perquè sí, ni la dóna la Generalitat ni l’Estat espanyol. Ni és un premi d'un joc, ni és un concurs ni el toca a la loteria. És una fundació independent, la Fundació Europea d'Educació Ambiental, que fa un seguiment exhaustiu de les condicions de l'aigua, es valoren analítiques i demés, i resol si és mereixedora una platja, siga la que siga, d'obtindre-la.

L’Ajuntament de Tavernes treballa de valent per donar un servei d'excel·lència a les nostres platges, que l'aigua siga de qualitat, que l'arena - la poca que tenim en alguns llocs- estiga ben condicionada i aconsegueix, any rere any, que Tavernes tinga una platges reconegudes entre les millors. Enguany, després dels problemes amb la Goleta, pensem que és un èxit que en allò que es valora majorment, que és la qualitat de l'aigua, arena i serveis, encara estem entre les millors. 
 


I què s’ha de complir per obtindre una Bandera Blava? Quins criteris hi ha?
 
La Bandera Blava no és un joc, ni és un concurs: és una cosa més seriosa. Ho hem dit ja. I per obtindre-la, s'han de seguir i complir tres grups de criteris: imperatius, que són obligatoris; els criteris guia, aconsellats però no obligatoris; i els que solament s'apliquen a un àrea geogràfica determinada.

Existeix una altra classificació que analitza la informació i educació ambiental, la qualitat de l'aigua, la gestió ambiental i la seguretat i els serveis que es presten.

De forma resumida, i intentant que siga entenedora, una platja "Bandera Blava", com les dos de Tavernes, ha de complir els criteris d'informació i educació ambiental, informar dels ecosistemes litorals i espècies protegides de la zona i la qualitat de les aigües de bany. L'Ajuntament ha d'oferir, com a mínim, cinc activitats d'informació i educació ambiental.

També una bona qualitat de les aigües de bany,  tindre un punt de mostreig, com a mínim, i s'han de realitzar anàlisi cada 30 dies, com a màxim, en temporada de bany, i un total de vuit a l'any com a mínim.

Per a aconseguir la Bandera Blava, l'aigua ha d'obtenir un resultat de qualitat excel·lent en tots els seus punts de mostreig, s'han de controlar els paràmetres físico-químics (ph ) i que no hi haja contaminació flotant. És fonamental que la platja estiga neta i amb  instal·lació i manteniment de contenidors.

I quan a seguretat i serveis ha de comptar amb un equip de salvament qualificat i clarament senyalitzat, un equip de primers auxilis identificable i accessible. I al llarg de tota la platja han d'existir accessos fàcils per a qualsevol persona.

Tot això, com es dedueix del guardó, ho compleixen les nostres platges i tot això ho valora uns tècnics independents, enviats per la Fundació, que es presenten quan menys t'ho penses. I com aquell que diu, has d'estar sempre a punt, amb disposició de revista.