L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dimecres, 12 de maig del 2021

L’ESTAT DE LA QÜESTIÓ: Què en sabem dels criteris que ha de complir una platja Bandera Blava?

 

Nosaltres trenquem una llança a favor de la platja de la Goleta. La defensem perquè és nostra, de la nostra ciutat, i també perquè compleix tota la normativa, tots els criteris que imposa la Fundació per a l’Educació Ambiental (FEE), l'entitat independent fa 30 anys que revisa a nivell internacional les platges. Considerem que és un gran mèrit que Tavernes haja aconseguit de nou una Bandera Blava per a la Goleta i una altra per a la Platja de Tavernes.

És per estar contents però no... Veiem com les xarxes s’han omplert d’opinions que desmereixen i critiquen el guardó a la Goleta amb una pràctica totalitat de comentaris basats en un criteri que no es valora: la quantitat d’arena que té una platja. Cal saber i tindre-ho clar: Els criteris de la FEE no valoren si té 2 metres o 100 d’arena, ni si és una platja de pedres (hi a centenars que són Bandera Blava) o si són platges mixtes (hi ha altres centenars).       

La pregunta és què ha canviat a la Goleta els darrers anys. Pensem que res, només la quantitat d’arena que, repetim, és un aspecte que la FEE no valora a l’hora de concedir o no una Bandera Blava.  La FEE aplica altres criteris, agrupats en 4 blocs:Informació i Educació Ambiental; Qualitat de l'Aigua; Gestió Ambiental; Seguretat i Serveis

 Informació i Educació Ambiental

La platja Bandera Blava ha de tindre panells d’informació sobre la platja, els ecosistemes litorals i, en el seu cas, sobre espais naturals protegits del terme,  juntament amb les normes de conducta per a aquests espais. El municipi ha d'organitzar almenys cinc activitats d'educació ambiental a l'any i de manera voluntària i complementària, Bandera Blava promou i coordina Senderes Blaves i Centres Blaus.

Qualitat de l'Aigua

La qualitat d'aigües de bany a la platja, durant la temporada de banys anterior, ha de ser excel·lent, en tots els seus punts de mostreig, conforme a la Directiva de Qualitat d'Aigües de Bany. S'han de prendre oficialment un nombre de mostres periòdiques d'aigua per a determinar aquesta qualitat. Addicionalment, ha de complir la Directiva de Tractament d'Aigües Residuals Urbanes.

Gestió Ambiental

La platja ha de complir amb la legislació ambiental, especialment la Llei de Costes i ha d'estar neta i disposar d'una adequada gestió de residus, incloent la recollida selectiva d'envasos, paper, vidre, etc.

La platja ha de comptar amb banys públics. Les platges urbanes i/o almenys una de les platges Bandera Blava del municipi, han de comptar amb un adaptat per a persones amb discapacitat.

Seguretat i Serveis

Les platges han de tindre accessos fàcils i assegurances. A més, les platges urbanes han de ser accessibles per a persones amb discapacitat.  Ha d'existir un equip de primers auxilis, així com un adequat equip humà i material de socorrisme.

Tot això  fa anys que es compleix, i es procurar millorar any rere any, en les dues platges de Tavernes.  Nosaltres continuarem sempre defensant les nostres platges, ens sentirem orgullosos d’obtindre 2 Banderes Blaves, i encara que no direm noms, podríem esmentar platges valencianes amb arenal que no obtenen Bandera Blava, precisament perquè no compleixen criteris de qualitat: la quantitat d’arena no és un criteri per obtindre-la.