L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dijous, 13 de maig del 2021

Joan Baldoví demana solucions urgents per a les platges de Tavernes al Govern de Sánchez


El diputat de Compromís; Joan Baldoví, ha presentat avui una pregunta parlamentària al Congrés de Diputats en referància a la situació de la Goleta i Platja de Tavernes i on pregunta les mesures que pensa dur a cap el govern de l'estat per pal·liar la greu situació de les platges valleres.

Joan Baldoví una vegada més es converteix en una de les persones que més ha lluitat per una solució definitiva per a les platges tant de Tavernes com de la resta de la Safor, tot i haver comprovat que les esmenes presentades al llarg dels anys, entre el 2012 i el 2018, als pressupostos de l'Estat sol·licitant aquestes actuacions eren rebutjades sempre pels vots en contra dels diputats del PP durant el Govern de Rajoy, els valencians inclosos, i en l'última etapa també pels de Ciudadanos que recolzaven el pressupost del PP.

 


Aquestes són les preguntes formulades per Joan Baldoví i que hem traduït

PREGUNTES PARLAMENTÀRIES

- Quines actuacions i mesures té previstes implementar el Ministeri de Transició Ecològica i la Demarcació de Costes de València per a condicionar les platges de la Goleta i de Tavernes de la Valldigna de manera que hi haja una quantitat mínima suficient d'arena en la qual l'Ajuntament de Tavernes puga instal·lar els serveis mínims necessaris de passarel·les, platges accessibles, torres de vigilància de salvament i socorrisme, etc. i aixi poder afrontar la temporada turística de l'estiu de 2021?


- En el cas de no realitzar-se cap actuació de cara a la temporada turística, ¿Quines mesures de compensació i/o ajudes té previstes implementar el Govern d'Espanya per a fomentar el turisme i l'economia del municipi així com de compensar els perjudicis que patiran els nombrosos autònoms, pimes, negocis i llocs de treball que depenen del turisme en la comarca de la Valldigna? 


- Es tindrà en compte i/o implementar-se la proposta de regeneració sostenible i estabilització costanera consistent en la creació d'escullera,esculls artificials o dics paral·lels a la costa a base de sacs de teixit geosintètic farciments d'arena presentada per l'Ajuntament de Tavernes de la Valldigna al setembre de 2019 a la Demarcació de Costes de València? 



- La Demarcació de Costes de València ha anunciat que s'està redactant un projecte que preveu dos espigons rígids a Cullera. Per tots és sabut que l'execució d'infraestructures rígides, a causa del sistema de corrents del litoral Mediterrani, perjudica les platges i zona litoral situades al sud d'aquestes infraestructures generant una major regressió i degradació. Com pretén evitar aquest impacte negatiu de les infraestructures projectades a Cullera sobre les platges de Tavernes si en aquestes no s'implementa cap sistema ni infraestructura de regeneració i estabilització costanera? 

- En quin any està previst executar aqueix projecte que s'està redactant? Quines mesures s'implementaran mentrestant no s'aplique una solució integral i definitiva als problemes de regressió i transgressió del litoral de Tavernes de la Valldigna i que tan greument està perjudicant l'economia i turisme del municipi? 

 

RAONS DE LES PREGUNTES  

El Diputat de Compromís, Joan Baldoví Roda, en la pregunta va també un resum de tot el que ha estat la degradació de la platja de la Goleta i les de Tavernes, on es recorda els efectes de l'espigo del Xúquer i com ha fet desaparéixer les platges ubicades al sud de manera que any rere any, i temporal rere temporal, han anat perdent entre un 70 i un 90% de la seua extensió d'arena. 

A més recorda com part del sistema dunar protegit amb la màxima figura europea (Lloc de Interés Comunitari, Dunes de la Safor) ha estat afectat, i en l'última dècada especialment, les platges de Tavernes de la Valldigna s'han vist afectades per nombrosos temporals que han anat desgastant i trencant el fràgil equilibri de l'ecosistema dunar. 

 

Baldoví recorda com aquesta afecció no sols ha sigut ambiental, també ha repercutit molt negativament en l'economia i el turisme perquè han passat de tenir unes de les millors platges del Mediterrani, sempre guardonades amb Bandera Blava, a quedar-se pràcticament sense platja amb les ones batent literalment en els edificis i habitatges de primera línia. 

El diputat recorda també les actuacions efectuades per la Demarcació de Costes de València, amb moviment de milers de m³ d'arena d'unes zones de la costa a una altra, no han minorat els efectes negatius ni els danys patits en la costa, fins al punt que en el temporal Gloria al gener de 2020 es van veure afectats inclús evacuació d'emergència i risc d'ensulsiada nombrosos edificis i habitatges i el  15 d'agost del 2020 l'Ajuntament de Tavernes es va vore obligat a precintar i clausurar una gran part de la platja de la Goleta. 

 

Joan Baldoví ja avisa que si no es realitza cap intervenció, l'Ajuntament de Tavernes no podrà instal·lar les mínimes dotacions en una gran part de la platja de la Goleta ni la de Tavernes com ara passarel·les, plataformes per a les accessibles, torres de vigilància del servei de salvament i socorrisme,etc.

Això suposarà un perjudici irreparable en l'economia i el turisme del municipi de Tavernes de la Valldigna, més tenint present les dificultats i la greu crisi en el sector turístic i de serveis ocasionada per la crisi sanitària del Covid-19.