L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

dilluns, 26 d’agost del 2019

Un gran equip humà per excavar un jaciment singular



La 31ena campanya d’excavacions al jaciment de Bolomor es va iniciar fa uns dies i avui us oferim una fotografia de l’equip que, dirigit per Josep Fernández, constitueix el primer torn de treball. En la campanya d’enguany, que hi ha previsió d’acabar el dia 9 de setembre, participaran més de 40 investigadors, entre ells doctors, llicenciats i estudiants, de diferents universitats i centres de recerca nacionals i internacionals. 
Les excavacions en el jaciment de Bolomor es desenvolupen des del 1989 com a part de les intervencions anuals del Servei de Recerca Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València i amb el permís de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. 
Com ja vam informar, es confia a finalitzar l’excavació del nivell XIII, iniciada ja fa 6 anys, i que es dels nivells més significatius de la seqüència estratigràfica del jaciment. Correspon a una cronologia superior als 200.000 anys d’antiguitat i de temps càlid a la Valldigna, cosa que afavoria una nombrosa fauna i la possibilitat de cacera, i per tant la presència de l’home de Neandertal. 
El nivell XIII ha estat de gran riquesa, amb una gran abundància en restes de fauna processada per l'home i d’indústria lítica. També s’ha exhumat un caní superior d’individu adult masculí i dues estructures de combustió amb una cronologia de 235.000 anys, que es troben entre les més antigues d’Europa. 
Va ser en aquest nivell on fa dos anys es va recuperar un bifaç, batejat com a "Vilanova" en honor a aquest precursor de les excavacions a Bolomor, en calcària, que constitueix una de les peces més significatives entre les recuperades fins al moment en el jaciment.


Representacions “una nit a un campament neandertal” 
 Uns dies abans d’iniciar la campanya d’enguany es va celebrar l’última representació “Una nit en un campament neandertal”, amb una participació de 100 visitants provinents de França, Finlàndia, Regne Unit, Rússia i de tota la geografia peninsular, els quals varen poder gaudir l'experiència d'una nit màgica. 
La pròxima representació s’anuncia per el 21 de setembre, ja acabada la campanya d’enguany.