L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dimecres, 14 d’agost del 2019

L'Ajuntament retira del canal de defensa els peixos morts per l'onada de calor de fa uns dies




L’Ajuntament de Tavernes, segons ha confirmat el regidor d’Agricultura, Emili Enguix,  ha procedit a retirar les desenes de peixos morts que havien aparegut en el “canal de defensa”, la construcció d’obra que serveix de desaigüe de l’aigua de pluja acumulada en les zones agrícoles amb motiu de grans temporals.

Encara no fa una setmana, els períodes de quatre dies de calor, on es van assolir els 40 graus de dia i al voltant de 26 durant la nit (segons AVAMET) així com la poca quantitat d’aigua que porta el canal degut a la sequera per falta de pluges, han provocat presumptament una disminució radical de l’oxigen i la mort d’exemplars de peixos.


És una situació que l’hem viscuda d’ençà que es va construir el canal a principi de la dècada dels 1990. Episodis n’ hem tingut molts, i sempre s’han produït amb independència del color del govern de torn quan s’han donat les circumstàncies descrites: dies de molta calor i poca aigua per la sequera. Tema a banda és que, amb altres governs, hi havia qui callava i ara el mateix fet el qualificava com a deixadesa. 


Cal remarcar que el “canal de defensa” no és cap riu ni cap sèquia, no té corrent natural d’aigua. El seu nom ho diu ben clar, és un canal construït amb formigó de propietat de l’Ajuntament però que té la gestió en el sindicat de regs. La seua missió és evacuar l’aigua de zones agrícoles si es produeix unes plena pel Xúquer o quan hi ha grans pluges. I fa molts mesos que no plou, i hi havia poca aigua, uns 20 centímetres, circumstància que va ser aprofitada fa uns mesos per a realitzar una neteja dels fons amb retirada de fangs.

 
El regidor d’Agricultura, Emili Enguix, ha fet referència a que són moltes circumstàncies unides,  falta d’oxigen, baix nivell d’aigua i temperatures extremes, les que han determinat el fet, però que els operaris s municipals ja van treballar ahir i avui per retirar els peixos. 

El regidor ha remarcat el fet que és un canal, inclús per davall del nivell de la mar, i cal que l’aigua circule per evitar situacions com aquestes, per això ja s’ha parlat amb el sindicat de regs, qui gestiona el canal i desaigües, per buscar una solució que momentàniament passa per accionar turbines i bombejar aigua d’altres llocs al canal, cosa que ja s’esta realitzant.

El canal net
L’Ajuntament s’ha posat en contacte amb els responsables del Seprona i després d’analitzar la situació ha quedat palés que no es deu a cap abocament sinó a les circumstàncies de forta calor i baix nivell d’aigua.