L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.140
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:29.035

divendres, 2 d’agost del 2019

INFORME: Eixe gran desconegut del vallers, el projecte de reurbanització i millora del carrer Blasco Ibáñez i adjacents



La passada legislatura es va parlar molt del col·lector de la platja, obra que es va iniciar el passat mes d’abril. Hem donat complida informació de tot el procés del projecte des del 2015 i sempre hem remarcat que, l’execució del vial i col·lector, comprenia el projecte de reurbanització i millora dels carrers Blasco Ibáñez, Pintor Segrelles, Joanot Martorell, Pintor Salvador Abril, Joan de Joanes i Canal (plànol superior, carrers afectats). 

La reurbanització d'aquests carrers construirà un trajecte completament accessible des del final de l'Avinguda fins a la Goleta en fer noves les voreres i arreglar tota l'accessibilitat dels passos de vianants i accessos.  El projecte global es va iniciar el passat mes d'abril i es confia estiga acabat, segons els terminis del contracte, abans de finals del 2021.

Com sol passar en situacions semblant, l’obra gran, la que tothom considera prioritària de fa moltes dècades, que és el col·lector, ha "tapat" la resta d’actuacions en la zona i no se n'ha parlat massa, tot i que són d’una gran envergadura urbanística i, a més, produiran canvis molts substancials per a millor en els carrers esmentats, sobre tot l'accessibilitat.

Un poc d'història

Si fem un poc d’història, en la dècada dels anys 1960 es va executar la urbanització del sector nord de la original platja de Tavernes, és a dir el tram entre la fi de l’Avinguda i el canal. 

Els problemes que té la zona no vénen d’ara, sinó del mateix moment de la urbanització, però abans del 2015, malgrat els més de 50 anys que havien passat, mai en cap legislatura i mai cap partit havia plantejat una acció per solucionar els problemes: voreres estretes, fanals que impedeixen el pas, problemes en accés a les voreres, trànsit de vehicles dificultós, entre altres. 


Va ser en el 2015, i ho hem explicat moltes vegades, quan el govern de Compromís va proposar la redacció d'un nou projecte (és l’actual, el que s'està executant) per millorar allò que sempre s’havia dit: un col·lector enterrat pel mig del carrer Blasco Ibáñez i ja res més. El canvi de projecte va ser substancial i molt important i es va aprovar en el plenari de novembre del 2015 amb el vot en contra del Partit Popular. 
 

S'executa un projecte que soluciona els problemes de Blasco Ibáñez i adjacents

Compromís va proposar i el plenari aprovava eixe novembre del 2015 – excepte el grup dels populars- un projecte on el col·lector anara per davall del nou vial de la platja, no per davall de Blasco Ibáñez. També i  aprofitant que s’havien de construir col·lectors col·laterals en els carrers adjacents per arreplegar l’aigua pluvial, incloure en el projecte final la reurbanització i millora dels carrers de la zona i la solució dels problemes que tenen. Eixe projecte és va redactar, aprovar, licitar, adjudicar i és el que s'executa ja des d'abril.

El projecte recollia la voluntat del govern municipal de Compromís de solucionar per fi els problemes existents de trànsit, accessibilitat, il·luminació i urbanisme general de la zona. El projecte contempla transformar el carrer Blasco Ibáñez amb un únic sentit, cosa que facilitarà ampliar les voreres del carrer. Però les millores també s’aplicarà als carrers adjacents que tindran voreres més amples, accessibles, amb lluminàries noves i altres millores d'equipament urbà. (vore el plànol que adjuntem, extret del projecte) 

El carrer Blasco Ibañes i adjacents s'hauran de tallar al trànsit per reurbanitzar-los completament amb millors voreres, fanals, mobiliaria urbà i passos accessibles

No cal ni recordar que es van haver de superar problemes (finançament, aconseguir els terrenys, permisos...) però el projecte ja s’està executant des del passat abril i donant la gran superfície afectada no es obra de cosa d'uns mesos, per això s'executa per trams. Es va iniciar pel col·lector i vial, perquè estiguen operatius aviat  tot amb l'objectiu de donar una alternativa al trànsit de vehicles entre les dues platges quan s'executen les obres en Blasco Ibañez i adjacents, quant s'hauran de tallar els carrers afectats. 

Hi ha un termini total d’execució de 20 mesos i una inversió sobre els 1’7 milions d’euros si sumem el vial. La segona fase del col·lector, a executar per la Generalitat, suposa un altre 1’5 milions. En total més de 3 milions, la major inversió en la platja des de fa moltes dècades per solucionar els problemes del sector nord. 

Com hem explicat en altres articles, l’obra per no molestar als veïns ara està paralitzada i el mes d’octubre es reprendrà fins el juny del 2020, amb l’objectiu del projecte com hem dit: execució del col·lector i procés de reurbanització dels carrers indicats, que duran a la solució dels problemes existents.

De dalt a davall tres imatges de les obres fetes des d'abril: rasa d'un tram del col·lector, el col·lector ja soterrat i estat final de l'obra un es veu una part del vial i davall, ja completament soterrat el col·lector. Les obres es reprenen a l'octubre.


El projecte 

Tot el projecte, del col·lector i de la reurbanització del carrer Blasco Ibáñez i adjacents, un total de 595 pàgines amb tot luxe de detalls sobre totes les facetes de l’obra. Es pot consultar, tal com hem fet nosaltres, en la plataforma digital de contractes de l’Estat. D’allí hem tret el plànol on es concreta com seran els carrers esmentats, i allí hem pogut llegir:



"L’actuació descrita en el present projecte se situa en la zona nord del casc urbà antic de la Platja de Tavernes de la Valldigna, concretament al llarg de l'eix representat pel carrer Pintor Segrelles i la Ronda Platja, prevista en el Pla General del municipi i en execució a data de redacció del present projecte, així com els carrers Blasco Ibáñez i adjacents (Joanot Martorell, Pintor Ribera i Pintor Salvador Abril)... 


Portada del projecte (595 pàgines)  tal com es pot consultar en la plataforma de contractes de l'Éstat


... Aprofitant l'actuació, es procedirà a urbanitzar els carrers adjacents Blasco Ibáñez i Joanot Martorell, i els carrers Pintor Ribera i Pintor Salvador Abril sobre les quals a més s'executaran dos col·lectors de pluvials secundaris. Aquesta urbanització comportarà la repavimentació tant de zones asfaltades com de les superfícies de vorera, així com instal·lació de lluminàries, i la inclusió de diversos equipaments en la zona on es realitzarà l'abocament”. 

Pensem que queda molt clara la voluntat de l’Ajuntament de solucionar un problema que ve de fa moltes dècades, queda clar també que el projecte es va redactar, licitar, adjudicar a Aquagest i que es va iniciar i s’executa des de finals del passat mes d’abril i esta ben clar també, com indica el plec de condicions d’adjudicació, que són 20 mesos d’obres, i si sumem els 6 mesos de dos estius, podem suposar que a finals del 2021 pot estar tot acabat.