L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.724
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:37.997

dissabte, 17 d’agost del 2019

S'inicia la 31ena campanya d'excavacions en el jaciment de Bolomor



La 31ena campanya d’excavacions s'ha iniciat aquesta setmana en la Cova del Bolomor dirigida per Josep Fernández amb una durada de quasi un mes, ja que hi ha la previsió d'acabar el dia 9 de setembre. En la campanya d’enguany participaran, distribuïts en dos torns, més de 40 investigadors, entre ells doctors, llicenciats i estudiants, de diferents universitats i centres de recerca nacionals i internacionals. El primer grup que va iniciar ahir els treballs està format per una dotació de 25 investigadors.

Les excavacions en el jaciment de Bolomor es desenvolupen de forma sistemàtica des de 1989 com a part de les intervencions anuals del Servei de Recerca Prehistòrica (SIP) de la Diputació de València i amb el permís de la Conselleria de Cultura de la Generalitat Valenciana. 


Un dels objectius de la campanya serà finalitzar l’excavació del nivell XIII, iniciada ja fa 6 anys d’un dels nivells més significatius de la seqüència estratigràfica del jaciment: el nivell XIII, del qual només queden per exhumar uns pocs centímetres i permetria l'inici del nivell XIV.

El nivell XIII correspon a una cronologia superior als 200.000 anys d’antiguitat i de temps càlid a la Valldigna. Aquesta circumstància propiciava la presència d’una nombrosa fauna i, com no, la possibilitat de la seua cacera amb la qual cosa es va afavorir la presència de l’home de Neandertal. Així, en la campanya del 2017 es va documentar la presència esporàdica de grups humans que van utilitzar la cavitat.

Aquest nivell s’excava en extensió des de fa 6 anys i l’objectiu d’enguany serà acabar els treballs, cosa que es preveia fer en el 2018, però la gran riquesa del nivell va obligar a alentir els treballs que es van programar per al 2018 però continuar amb els treballs d’excavació en extensió en l’àrea situada més al nord del jaciment, on fa dos anys es va recuperar un bifaç en calcària, que constitueix una de les peces més significatives entre les recuperades fins al moment en el jaciment.



Aquest nivell ha proporcionat en anterior campanyes una gran abundància en restes de fauna processada per l'home i d’indústria lítica, a més de un caní superior d’individu adult masculí i dues estructures de combustió amb una cronologia de 235.000 anys, que es troben entre les més antigues d’Europa.

Està previst igualment treballar en el nivell III, situat a l'oest del jaciment, que és de cronologia més moderna i ens portaria als 100.000 anys d'antiguitat.

Nota: les imatges són de campanyes anteriors