L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.449
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:51.177

dimarts, 23 de juliol del 2019

Membres del Centre Excursionista travessen el Parc d'Ordesa en marxa de dos dies


Nou muntanyers del Centre Excursionista realitzaren els passats dies 19 i 20 de juliol la travessia al Parc Nacional d'Ordesa. (fotografia dels 9 amb la Bretxa de Rollà al fons)


Va ser un itinerari molt dur, amb llargues caminades d'11 hores el primer dia i 13 hores el segons però s'ho va valdre la pena per la bellesa de la ruta i els paratges impressionants dels Pirineus, ja a tocar amb la frontera francesa.



El primer dia començaren la marxa a Bujaruelo i passaren pel port de Bujaruelo, Forqueta de Gabietos, Faja Escuzana i pujaren al cim del Mondarruego de 2.845 m. amb unes vistes espectaculars d'Ordesa.

Faja de las Flores

El segon dia, des del circ de Carriata, passaren per la Faja de Las Flores, on pogueren gaudir de la bellesa de les flors d'Edelweiss (la flor de les neus), seguint fins la Bretxa de Rotllà i des d'allí pujaren al cim del Taillón de 3147 m. 

Recordem que l'Edelweiss (blanc pur) creix en grups petits en zones de prades alpines i a Espanya només s'hi troben al Parc Natural d'Ordesa i al Mont Perdut. És la flor nacional de Suïssa, i al Tirol representa la puresa i l'amor: el dia del casament el nuvi n'havia d'oferir un pomell a la promesa.

Edelweiss o flor de les neus

Després passaren a la vessant francesa, fins el refugi de Sarradets, des d'on es gaudeixen les vistes sobre la cascada de Gavarnie,  amb una caiguda de 422 m. i la glacera del Taillón. Des d'aquest punt es feu la tornada al refugi de Bujaruelo.


Cim del Taillón

 Un itinerari molt dur i exigent, per la distancia i els grans desnivells que hagueren de fer, però les vistes d'uns paisatges tan espectaculars feren que s'oblidaren de l'esforç i cansament de les dues jornades.

  


La Bretxa de Rotllà, un lloc de llegendes

La Bretxa de Rotllà és un esvoranc que es troba a 2804 metres d'altitud i té una amplada  de 40 metres, amb una alçada de pared de 100 metres. Separa Aragó de la Gascunya i és frontera entre els estats espanyols i francés.

La Bretxa  de Rotllà, al fons

La llegenda del cavaller Rotllà, nebot i paladí dels exèrcits de Carlemany, diu que va ser aquest cavaller qui la va obrir a colps quan intentava trencar l'espasa Durantal, que havia rebut en ser nomenat cavaller i l'havia acompanyat sempre. Els sarraïns li havien posat una trampa quan tornava cap a França des de Roncesvalles i abans de morir va voler trencar aquesta espasa i va colpejar tant fort contra la roca que va obrir la bretxa. L'espasa no es va trencar, sinó que va ser recollida per l'arcàngel Sant Miquel, el cavaller celestial.