L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.677
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 40.944

divendres, 12 d’octubre del 2018

L'ESTAT DE LA QÜESTIÓ: I si a la Valldigna hagués plogut com a Sant Llorenç de Cardassar?



Què hauria passat amb una pluja semblant a la caiguda sobre Sant Llorenç de Cardassar en la Valldigna? És la pregunta que ens fan i que no podem respondre, però cal suposar que amb una pluja així durant unes quantes hores, tal com va passar l’11 de setembre del 1996 (fotografia superior) i el 27 d’octubre del 2007, en aquest cas per la nit, part de Tavernes hauria estat novament inundada pel Vaca.

Cal molta pluja perquè es produesca el desbordament del Vaca, però antecedents en tenim, i el gat escaldat amb l’aigua freda en té prou. I amb el canvi climàtic, que ens porta de cap, no es pot descartar res.

Som zona de gota freda
I no ho volem, ni per nosaltres ni per a ningú, però la realitat és la que és. Vulguem o no, i no volem ser alarmistes sinó realistes, vivim a una zona geogràfica on les gotes fredes i les precipitacions torrencials són abundants. A la Valldigna, a la Safor, a les Riberes i a les Marines episodis d’inundacions en coneixem massa.

Estem en l’ai al cor i mirant el cel sempre que plou exageradament i ja està convertint en un costum que, només amaina la pluja un poc, anar en processó a vore com corre de fort el Vaca.

Hi havia un pla d'actuació contra inundacions en el riu Vaca

I hem de tornar a recordar: hi havia un “Pla de defensa contra les avingudes de la Safor” que contemplava actuacions als riu Serpis i altres (zona de Gandia) i al Vaca (la Valldigna) principalment. Les actuacions del Serpis foren majorment executades però en el cas del Vaca es va redactar i aprovar el projecte, es va licitar per vora 40 milions d’euros i en el moment de l’adjudicació de les obres, finals del 2011,  el recent arribat al govern de l’Estat, Mariano Rajoy del PP, va paralitzar primer el projecte i uns anys després el va anul·lar.


No li va valdre res que fora un projecte declarat “urgent i prioritari” en el Pla Hidrològic Nacional (encara vigent) ni que les obres foren sufragades per fons europeus. 

La història posterior l’hem contada massa vegades: des del 2011 fins el 2018 tots els anys el grup de Compromís al Congres presenta el projecte com a esmena als pressupostos de l’Estat per recuperar i executar el projecte. Tots els 7 anys els diputats del PP, inclosos els valencians, han votat en contra i el projecte no ha anat endavant. Els dos darrers anys, s'hi han sumat i han votat en contra de Tavernes els diputats de Ciudadanos, inclosos també els valencians.



I durant tots aquest anys hem vist un silenci còmplice - qui calla atorga- del PP de Tavernes al qui no se li coneix cap gestió a favor del projecte ni cap critica a l’actuació del govern de Rajoy. Han estat 7 anys de vacances, sense mostrar cap interès per aquest tema fonamental per a Tavernes i, damunt, sense assumir cap responsabilitat quan ells foren els causants de la situació “al·legal” en que es troba la urbanització del Vergeret.

Si a Tavernes no hagués governat Compromís sinó el PP ¿s’haurien mogut per reclamar i exigir l’execució del projecte del Vaca? Ens ho preguntem i no cal ni dir, mai no sabrem la resposta. Una cosa és ben certa: podrien haver exigit a Rajoy, però mai no ho varen fer. Tavernes no va ser el seu interès. ¿Per què?

Tavernes al Patricova

Tavernes en zona de risc d'inundacions

Hem llegit en la premsa, hem vist les imatges de Sant Llorenç de Cardassar  i hem pogut escoltar que la localitat mallorquina estava qualificada com a zona de risc per inundacions.

També ho està Tavernes al Patricova per inundacions del riu Vaca. I es demostra en les últimes inundacions al casc urbà i moltes més en les zones agrícoles.

Sempre s’ha dit que ens recordem de Santa Bàrbara quan trona. ¿Ens haurem de recordar del projecte del Vaca– i lamentarem que no s’haja executat- si es produeix una altra inundació a Tavernes? Qui assumirà les responsabilitat d’haver paralitzat un projecte prioritari i urgent, amb diners que venien d’Europa?

Ni ho desitgem, ni ho volem, però ni nosaltres ni vosaltres, lectors i lectores, manem de l’oratge. Per tant... si alguna cosa no canvia amb el nou govern, continuarem amb l’ai al cor sempre que plou torrencialment durant hores.






3 comentaris:

Anònim ha dit...

Si els del PP governaren encara Tavernes s'haurien menejat per vore si es feia el projecte, però mana Compromís i no volen que s'enduga els mèrits. Això es el que pense

Anònim ha dit...

No eu tinc molt clar aixo, en manat molt anys i no en fet res, votar en contra un benefici per tot el poble i construir en zona inundable sense autorizacions.

Anònim ha dit...

Pues si