L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

divendres, 19 d’octubre del 2018

INFORME: Detallat i complet, del projecte de la nova depuradora de Tavernes. Situació a hores d'ara.



El regidor d’Urbanisme Josep Llàcer va informar l’expedient de la nova depuradora a construir en la zona del Tancat. La imatge de dalt ens marca la ubicació en groc i en roig les unions amb les demés depuradores.

El regidor va assenyalar que el segon projecte es va enviar a l’EPSAR a principi del 2017 i també la petició d’autorització d’abocaments a la Confederació. Llàcer va recordar que la  Generalitat del PP es va negar a executar un primer projecte, tot i que en febrer del 2009 s’havia obligat amb la firma d’un conveni amb l’Ajuntament.

El regidor va confirmar que la Confederació no ha enviat encara l'autorització d'abocaments d'aquest segon projecte. L'entitat depenia fins fa uns mesos del Ministeri d’Agricultura del PP. El regidor confirmava que l’alcalde i ell mateix s’havien reunit amb el nou president (PSOE) per tal d’accelerar un tràmit que ja porta temps sense noticies.

Josep Llácer va informar que, en tot aquests temps d’espera, el govern de Compromís ha preparat altres expedients de l’obra. Ha encomanat la redacció del Pla Especial per aconseguir els terrenys en la zona del Tancat. El pla ha tingut entrada en l’Ajuntament i permetrà tramitar les autoritzacions administratives per aconseguir els terrenys.

El regidor de Compromís responia així una pregunta del PP en el plenari passat. Li havien preguntat pel projecte, però com ve essent habitual, en lloc de fer una pregunta simple i curta, van fer un míting per a repetir que en 7 anys el govern de Compromís no havia fet res per la depuradora.

¿És veritat que realment Compromís no ha fet res en 7 anys per la depuradora? No anem a respondre. Ací teniu tota la història, del 2000 fins el 2018. S’ho llegiu amb tranquil·litat, i després, cadascú amb el cor en la mà, que responga.

Imatge de la "mini" depuradora del poble i col·lector d'unió amb la platja per a funcionar millor

Història cronològica d’una depuradora


Any 2000.  S’inaugura la depuradora actual que tenim a l'eixida de Tavernes, amb una inversió de 255 milions de pessetes (15’3 milions euros). La depuradora es construeix totalment insuficient: és per a 10.000 habitants quan Tavernes ja sobrepassava els 16.000. I com a solució, es va construir un col·lector de més de 3.000 metres entre aquesta i la depuradora de la platja perquè funcionaren conjuntament. Una “empastrà” més del PP i que molts vallers desconeixen. 

Any 2002: En els informes previs del PGOU, l’EPSAR avisa que per urbanitzar els sectors de la platja  no hi ha prou amb les tres depuradores existents. Cal una nova depuradora. 

Any 2004.  S’aprova el PGOU i una reserva de terrenys de 20.000 metres per a la nova depuradora. Però no es contempla res de res com s’executarà la nova infraestructura.

Any 2007:  Per incloure en la depuradora els projectes de La Vall del Mar i Granata Golf es canvia l’emplaçament i s’augmenta la reserva a 55.000 metres en el Tancat.


2009. Firma del conveni de la Generalitat-Ajuntament per construir la depuradora


Febrer del 2009.  Es firma el conveni de construcció entre l’Ajuntament i l’EPSAR de la Generalitat. La Generalitat pagaria la depuradora: 36.667.297,56 euros. Prevista per a 94.000 persones i per als PAIs Bancaja i Granata Golf.

Novembre del 2010. L’Ajuntament fa un préstec de 5,7 milions d’euros, entre ells de 900.000 euros per als costos de l’expropiació dels terrenys de la depuradora. El préstec deia que ssi l’expropiació no es feia abans del 31 de desembre de 2012, els 900.000 euros s’han de tornar.

Juny del 2011: Eleccions municipals. Sorpresa!!! El nou govern de Jordi Joan comprova que el PP no ha avançat res del projecte i ni hi ha res previst de la redacció.

2011: Firma del contracte de redacció amb Abakal-KM
Octubre del 2011. El govern de Jordi Joan adjudica la redacció de l’avantprojecte de la depuradora i altres projectes i estudis tècnics a l’UTE Abakal-KM.

Març 2012. L’Ajuntament aprova el Pla d’Ajust Econòmic i torna el préstec de 900.000 euros de l’expropiació dels terrenys. No hi ha projecte i és impossible expropiar abans del 31 de desembre de 2012 i no tenia sentit pagar interessos al banc.

Agost del 2012. L’Ajuntament rep els treballs encomanats a l’UTE Abakal_KM.

Setembre de 2012. L’Ajuntament entrega l’avantprojecte de la depuradora i els altres documents tècnics a l’EPSAR perquè emeta el seu informe de supervisió.

L’Ajuntament entrega formalment la memòria d’impacte patrimonial a la direcció director territorial de Turisme, Cultura i Esport perquè emeta informe en matèria de protecció de patrimoni cultural.

Agost del 2013: La Generalitat  del PP informa que no està disposada a construir la nova depuradora de Tavernes. L’EPSAR no tenia diners. Feia un any que tenien tots els documents i el conveni de construcció firmat en el 2009.

L’informe de la Sindicatura de Comptes confirmaria després que l’EPSAR va pagar obres i serveis relacionats amb la 32 Copa de Amèrica i amb l’Expo Zaragoza 2012 per valor de 148,75 milions d’euros.  Ací estaven els diners de la depuradora de Tavernes, que el PP va usar per a altres coses.

El govern de Jordi Joan havia emprat  175.000 euros en el projecte que la Generalitat del PP es nega a executar. Diners en part perduts.  

La negativa de la Generalitat en agost del 2013 a continuar amb el conveni firmat en el 2009 per construir la depuradora va obligar al govern de  Compromís a un replanteig general d’un nou projecte,  imprescindible per urbanitzar els sectors de la platja.

Aquest cartell va estar exposat anys en l'Ajuntament. Era la "macro" depuradora de 37 milions. La Generalitat del PP després de la firma del conveni es va tirar arrere.  Del 2002 amb el Pla General fins al 2013, 12 anys perduts. 

Anys 2015:  El govern de Compromís completa les negociacions, ja amb la nova Generalitat, i s'acorda una nova depuradora més real amb les necessitats de Tavernes.  L’acord a que finalment s’arriba és redactar un projecte,  per depurar 10.000 metres cúbics i una població sobre les 43.000 persones.

Any 2016: S’encomana el nou projecte de nova estació depuradora (EDAR) amb capacitat per a tractar les aigües residuals dels actuals nuclis urbans de la ciutat i de la platja, de les zones industrials existents i dels futurs desenvolupaments urbanístics. A més, es construiran estacions de bombament i col·lectors i s’eliminaran les tres estacions depuradores existents (Tavernes-nucli, Bassa i Goleta). Les obres ascendiran a un total de 22,7 milions d’euros les assumirà la Generalitat.

El nou projecte li representa un cost a l’Ajuntament de 50.000 euros.

2017: El nou projecte s’envia a l’EPSAR per al seu informe final. Així mateix es demana a la Confederació el permís d’abocament de la depuradora, que fins ara no ha estat respost. Per avançar tràmits, es contracta la redacció del Pla Especial per poder aconseguir els terrenys.   

2018: L’Ajuntament ja disposa de la redacció del Pla Especial i podrà començar l’adquisició de terrenys una vegada l’EPSAR i la Confederació donen a conèixer els seus informes.

Cadascú  que valore els fets. I compare amb governs anteriors. I responga si realment el govern de Compromís ha fet, o no ha fet, alguna cosa per la depuradora.  

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Veig que Compromís és l'unic que s'ha preocupat. El PP ha venut fum i ha fet propaganda amb el cartell de l'Ajuntament.

Anònim ha dit...

Com sempre el pp fren tonta a la gent. En el mangoneo del Vergeret si que van ser rapits.