L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dimecres, 3 d’octubre del 2018

INFORME: La urbanitzadora del Vergeret vol desvincular-se de la urbanització



 La immensa majoria de vallers desconeixen que la urbanització del Vergeret no està recepcionada per l'Ajuntament. En altres paraules,  la urbanització del Vergeret no està acabada quan fa anys i anys que es van iniciar les obres, i anys i anys que en els blocs de cases hi viuen famílies.

Com és sabut, i ací s'ha explicat moltes vegades, el PP de Tavernes va aprovar i va donar les corresponents llicències d'obres sense tenir els preceptius informes d’inundabilitat i el placet de la Confederació a la urbanització, que finalment es va construir amb algunes de les finques en zona de policia del Vaca, o siga en zona de afecció on no es pot construir, a pesar dels advertiments que tènia de Confederació.

La Confederació va denunciar a l'Ajuntament i van començar  un plet on el govern del PP va anar  sumant sentències desfavorables fins a arribar a desembre del 2011, uns mesos després que el PP deixara el govern de Tavernes, en que el TSJ  va emetre una demolidora sentència: anul·lava la urbanització, ordenava la paralització d’obres en la zona i damunt deia que és “retiren” els habitatges construïts. I “retirar” volia dir demolir-les, enrunar-les. 

 El TSJ vènia a dir que no s’havia d’haver construït cap edificació tan prop del riu i que quan la Confederació   va demanar a l’Ajuntament, governat pel PP en majoria absoluta,  que anul·lara el pla urbanitzador i paralitzara els obres el  PP, havia d’haver-li fet cas, cosa que no va fer.

Una sentència contra el PP  que ha d'intentar resoldre Compromís
La sentència coneguda en desembre del 2011, uns mesos després que prenguera possessió el govern de Jordi Joan, és va convertir en un fet més que sumar a l’herència enverinada que va rebre  Compromís del PP: Ajuntament en la ruïna, 18 milions de deute en bancs, un aparcament amb mes de 2 milions de deute, una piscina coberta sense acabar i amb l’empresa en concurs de creditors i ara, sumava  una urbanització il·legal i amb un problema greu afegir: la solució de la inundabilitat per poder “legalitzar” les finques.

Ara, octubre del 2018, tenim com a novetat que la promotora Pro Vergeret  ha presentat la proposta, que és pot llegir en el tauler d’anuncis de l’Ajuntament, de desvincular-se de l’acabament dels obres i resoldre de manera definitiva la seua obligació com agent urbanitzador a acabar els obres.

Entre aquestes obres a acabar el primer és la construcció del vial al costat mateix del riu aprofitant una zona de reserva addicional que abans de l’execució del pla urbanístic del Vergeret, hi havia de 28 metres d’amplària per on havia de passar la ronda.


Lloc de la reserva de 28 metres que es van engolir. Per ací havia de passar la ronda

El PP va autoritzar que la urbanització del Vergeret  “engolira” la reserva de la ronda, de manera que ja no és va poder contemplar mai cap projecte per on estava prevista la ronda de feia dècades. La fotografia de dalt ens mostra una part del terreny per on estava previst  que passara la ronda, precisament per eixa reserva de 28 metres. I ara ja és impossible.

El segon problema és la construcció d’un mur que la Confederació va acceptar que aniria des de l’antic assut fins a l’Illeta del Tol·lo. Aquest mur al llarg del riu Vaca d'uns 80 centímetres d'altura permetria protegir la urbanització i Tavernes de les crescudes del Vaca com les que vam tindre en el 1996 i en el 2007.

El govern de Compromís va redactar el projecte del mur i el va enviar a la Confederació però... el mur que tindria aproximadament 1’5 quilòmetres amb eixa alçada de 0’80 metres que contemplava el projecte, la Confederació va rebutjar el projecte perquè vol un mur que tinga 2 metres d’alçada, tal com va publicar la premsa fa un any.

A més a més,   és vol que hi haja un sistema de portes (o comportes) a l’entrada del pont actual, i que és tancarien hermèticament i servirien per impedir que l’aigua entrarà dins del casc urbà en cas de plena. Eixes portes estarien sempre obertes i només és tancarien amb evident perill d’inundació, amb la qual cosa és convertiria el mur en una barrera contínua en casos de perill. I el projecte, com es pot entendre impossible amb un mur com una muralla de 2 metres,  ha romàs paralitzat. 

Lloc on haurien d'anar les comportes hermètiques
La urbanitzadora no vol saber més de Vergeret

 Pro Vergeret afirma que no ha pogut executar les obres i ells no tenen la culpa i vol desvincular-se de la urbanització, que encara està inacabada i recuperar l'aval de més de tres-cents mil euros que està en poder de l'ajuntament. Els tècnics municipals, com hem dit al principi, van indicar en els seus informes que no està acabada i l’Ajuntament no  ha recepcionat la urbanització.

Com ha indicat el regidor d'Urbanisme de Tavernes, Josep Llàcer, hi ha una madeixa impressionant tant administrativa com legal i judicial on ningú és capaç de donar una solució definitiva ni obrir vies noves de solucions.

I la que hi havia, com era executar els obres del riu Vaca, canalitzar el riu, i obtindré en la canalització els terrenys per a executar la ronda de cicumval·lació el govern de Rajoy el va paralitzar en novembre del 2011, un mes abans de saber-li la sentencia del TSJ.

Després amb sentencia i tot ja coneguda, el va anul·lar i, a més,  mai no ha volgut incloure en els pressupostos de l’Estat el projecte tot i que Compromís a traves del diputat Joan Baldovi li l’ha presentat durant 7 anys seguit en els esmenes del pressupost de l’Estat. I sempre, el PP entre ells també els diputats valencians han votat en contra, una contra a la qual s’ha sumat els dues anys últim Ciudadanos.

El PP ha votat sempre en contra d'executar la canalització del Vaca
 
Una solució a la proposta de Pro Vergeret és acceptar-la, amb la qual cosa se li tornen els 300.000 euros d’aval i les obres a fer que els execute l’Ajuntament quan puga amb els diners públics de tots. Ací no calc ser massa llestos per a de seguida preguntar-se: Però el negoci qui el va fer?

Una altra possibilitat seria arribar a un consens de manera que la promotora i l'ajuntament actual reconeixerien els errors que es van cometre fa dècades, des del  primer moment en què és va executar la urbanització,  però l’aval o una part és quedaria per escometre algun treball pendents.

O anar a la part complicada i conflictiva: l’ajuntament actual no assumeix la proposta i això iniciaria un nou conflicte entre l’Ajuntament i  Pro Vergeret que és resoldria en els tribunals i, no calç ni dir, anys i anys per una solució.

1 comentari:

Anònim ha dit...

Lo del vergeret huele a chamusquina, ahi ha habido mucho mangoneo y ahora el muerto para Compromis. Como se consintio tanta obra ilegal y no ha pasado nada.