L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.395
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 26.374

dimarts, 23 d’octubre del 2018

ACTUALITZADA: El riu Vaca estava net: ¿Què hauria passat dissabte amb un riu sense netejar?


¿Què hauria passat dissabte si el govern de Compromís hagués esperat a que la Confederació acomplirà la seua obligació de netejar el riu Vaca?  Es poden respondre moltes coses, fins i tot que la part baixa de Tavernes hauria nadat d’esqueneta, perquè els embussos a l’illeta del Tol·lo haurien regolfat les aigües cap al poble. Ja va passar el 20 d'octubre del 2007. Més davall teniu unes fotografies d'eixe dia a la matinada. Va caure menys aigua, però potser el riu no estiguera net...


Però el riu va desaiguar molt bé. Les dues fotografies primeres ho deixen ben clar: una en el pont, l'altra més avall cara al Tol·lo: el riu va de gom a gom, és el moment màxim, però desaigua sense cap problema perquè el llit estava net i no dificulta el pas de l'aigua. El canyar només reforça els marges, no implica que el llit del riu estiga brut. Tot no és posar-se dalt del pont de l'Escorxador, com va fer una portaveu local, vore el canyar al marge i deduir: el riu està brut. Sense  passejar-se el riu, de Benifairó al Caixer Riuer. Mireu la primera fotografia com passa l'aigua. 

La matinada del 20 octubre 2007, amb molta menys aigua ploguda, va passar açò al Vergeret. ¿El riu estava net?


I va ser gràcies a la neteja general feta entre octubre del 2017 i gener d’enguany, amb un repas fet el passat setembre.  Si feu una recerca podeu llegir tots els articles que hem publicat. Fins i tot es varen netejar zones del riu on feia 40 anys que no s’havia actuat. També ho vam dir.


La matinada del 20 octubre 2007 el riu inundava el passeig Colom. Va ploure menys que ara, però ¿el riu  estava net?.
 I com hem dit el passat setembre es van repassar les zones del riu amb problemes per estretaments: la zona d’envasos Grau, del Moli i del Malet, aigües amunt del Vaca, i la zona de l’illeta i Tol·lo, aigües avall. Fa un mes. El riu en el pont de l’Escorxador és la part més ampla i no oferia cap problema.

Neteja a finals del 2017 del Tancat. Feia 40 anys que no es netejava
Les canyes dels marges del riu fan la seua faena:  sostindre els marges. El llit del riu, per on corre l’aigua, no va presentar problemes. Es ben evident que va aguantar la gran tromba d’aigua: 221 litres a Tavernes i entre 130 i 150 a Benifairó i Simat en 2 hores, no és poca cosa. Si el riu no hagués estat en condicions, igual ara estaríem netejant baixos i garatges en alguna zona de Tavernes, com la matinada del 20 d'octubre del 2007, fa exactament 11 anys.

La zona  d'envasos Grau neta. setembre 2018
Treballs de neteja zona del moli. SETEMBRE 2018

El treball de neteja l'ha dut a cap la regidoria d’Agricultura, el regidor Javier Escrihuela, i executat per la brigada agrària amb l’ajuda d’una màquina comprada pel govern de Compromís. La compra va ser criticada pel PP: no la volien. Però s’ha demostrat tot un encert. Potser algun dia ho reconeixen.

La màquina neteja el riu a més d’altres tasques agrícoles. I els 60.000 euros estan ben amortitzats, primer per l’estalvi de no llogar en 3 anys empreses i maquinària de fora i segon, pel resultat i la tranquil·litat de saber – i això no té preu- que després de la tromba, a les 9 de la nit, sabíem que el riu havia respost i el perill havia passat.

Treball de neteja en la zona del Tol·lo.  SETEMBRE 2018
 L'única responsable de la neteja i manteniment del riu és la Confederació

Es sorprenent llegir comentaris per les xarxes, especialment a Facebook, que busquen cinc peus al gat i després del dissabte continuen afirmant que el riu no estava net, quan els fets i les fotografies diuen el contrari: l'aigua va córrer sense problemes perquè estava net. 

Altres també s'encaboten a dir que és obligació de l’Ajuntament  la  neteja, fer obres de reparació i, fins i tot, arriben  a dir que pagar la canalització del Vaca. I això no és veritat.


Treballs de neteja en la zona del Tol·lo. SETEMBRE 2018
Ho hem dit mil vegades: tot això és obligació de la Confederació del Xúquer, que depént del ministeri d’Agricultura. Per llei, és l’única entitat responsable de la neteja, manteniment i de les obres del riu. És la seua obligació, la seua responsabilitat.... és qui ha d’actuar.  Una altra cosa és que no ho acomplesca.

L’Ajuntament no té perquè atendre la neteja del riu, ni  cap obra. Assumeix una tasca que no li és pròpia per responsabilitat cap els veïns i Tavernes i paga la neteja dels seus propis recursos. I damunt, quan ha de netejar, ha de demanar permís a la Confederació!!!


L'Assut després de la neteja

La Confederació, que els darrers 7 anys ha depés del govern del PP de Rajoy, no ha complert mai  les obligacions de netejar el riu, a més de mantindre’l. I damunt, els regidors d'eixe partit critiquen els treballs fet per Compromís. Guanyaríem tots més si els esforços de les crítiques els hagueren destinat els 7 anys a exigir a la Confederació i a Madrid les actuacions que calen a Tavernes: la neteja del riu, la reparació de camins i l’execució del projecte de canalització del Vaca.

Les promeses de fa més d'un any no s'han complert: els 100.000 euros per a la neteja no han arribat
 
Fa més d’un any es van reunir a Madrid els alcaldes de la Valldigna i Xeraco amb responsables del ministeri d’Agricultura. La fotografia és a l'eixida de la reunió. Resultat: la promesa de destinar entre el 2017/2018 la quantitat de 100.000 euros a netejar i millorar tots els marges del riu Vaca, des de Simat a Xeraco. 

 Acabem el 2018 i ni han complert ni se sap res de la promesa del govern de Rajoy. Però d’aquestes coses, el PP de Tavernes, ni en parla, ni es preocupa: només els interessava fer fotos, ni tan sols oferir la seua ajuda i col·laboració a l'Ajuntament. No ho feren dissabte,  no ho han fet els darrers 7 anys.

3 comentaris:

Anònim ha dit...

No es sap que haguera pogut passar

Anònim ha dit...

Si que el pp, sempre diguen barbaritats i mentires.

Unknown ha dit...

El riu no aplega a eixir,si no a verem vist que aguera pasat,eren tot barrancs,font gran,el clot de la font,colomera,bolomor,muro, etc.etc. i aigua ploguguda,que evidentment va tota a parar al riu