L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.605
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES:13.654

dissabte, 27 d’octubre del 2018

L'Associació de Veïns la Valldigna reconeix els 120 anys del col·legi San José de las Hermanas de la Doctrina Cristiana.


 

El col·legi San José de las Hermanas de la Doctrina Cristiana va rebre ahir el reconeixement de l'Associació de Veïns "La Valldigna" pels seus 120 de dedicació a l'educació i formació de persones a Tavernes. 

El premi "Ciutat de Tavernes" instituït per l'associació veïnal, com indicava la seua presidenta Maria Lluïsa Grau està dedicat a col·lectius que s'han distingit i han contribuït a fer un Tavernes millora en qualsevol aspecte ciutadà.


 Maria Lluïsa Grau va iniciava l'acte de lliurament de la distinció amb la lectura de l'acta de la Junta Directiva que resolia que enguany seria el "col·legi de les monges" amb motiu no només dels 120 anys que acompleix enguany sinó també com a reconeixement del treball fe en l'educació de tantes generacions de vallers i valleres i formació humana veïnal de totes les persones que han passat per les seues aules.

La presidenta va unir la vida del centre escalar privat, el més antic de Tavernes, amb referències a les primers lleis de final del segle XIX que feien possible l'establiment del col·legi - la denominada Llei Moyano- que ja contemplava un primer grau d'escolaritat i que no es complia per les faenes del camp, fins arribar al 1946 amb la nova llei que obligava a escolaritzar els menuts entre 6 i 12 anys i finalment la llei del valencià Villar Palasí, de l'any 70, que imposava el major temps d'escolaritat per lluitar contra l'analfabetisme.


Grau va recordar diverses vivències i anècdotes d'aquests anys, sobre tot remarcant el fet que el temps d'estar al col·legi era indeterminat en moltes ocasions perquè els pares deixaven tot el dia els menuts per dedicar-se a les faenes del camp valler.

Finalment va destacar que l'associació que presideix està molt preocupada per l'educació i va recordar l'edició de llibres sobre el tema així com els homenatges que havia fet als centres "Divina Aurora" i "IES Jaume II el Just" amb motiu del seu  50 aniversari.

L'alcalde de Tavernes, Jordi Joan, va començar el seu parlament fet una referència història al temps en que es crea el col·legi San José, quan a Tavernes no hi havia més que dues escoles nacionals, una de xiquets i altra de xiquetes,, ubicades en la planta baixa de l'Ajuntament i amb unes condicions no adequades per a la tasca educativa, cosa que va dur a l'Ajuntament d'aquell temps a crear una escola municipal de xiquets al carrer Sales, que sobre l'any 20 s'incrementaria amb una de xiquetes.


En aquestes circumstancies, la creació del nou centre regit per les monges de la Doctrina Cristiana en un edifici nou de trinca, gran i espaiós, va ser una fita molt important en el nostre poble, que ha crescut en aquest 120 anys amb canvis de tota classe sempre amb la referencia de servei a la comunitat del centre. 

Després de recordar els grans professionals que ha tingut i té el centre, Jordi Joan va assenyalar com a fet destacable que ningú no pot negar ni posar en dubte que el col·legi ha estat un referent important en la vida de Tavernes i que l’Ajuntament, com a institució, té una bona relació i col·laboració.
L'alcalde va assenyalar que l'homenatge per la tasca de 120 anys no podia estar condicionada per cap ideologia ni per la religió, sinó que era un homenatge sincer, emotiu i merescut al centre educatiu més antic de Tavernes, i que promogut per l’Associació de Veïns, però l’Ajuntament de Tavernes i ell mateix com a alcalde i en nom de la ciutat s'unia al mateix.



En aquest moment, es va fer lliurament a la directora del centre, Maite Grau Pedraza, i a la Mare Superiora de la Congregació  Guadalupe Herranz d'una placa que expressa el reconeixement de l'associació, enmig dels grans aplaudiment de l'auditori de la Casa de la Cultura, ple de gom a gom.
 

La directora del centre, Maite Grau, va tindre paraules d'agraïment i, després de fer un recordatori sobre el centre, va indicar que un dels principals objectius que tenen és la formació de persones crítiques, lliures i solidàries, i això s'aconseguia amb la metodologia de compartir experiències i sobre tot l'ajuda als demés. L'ajuda i el amor, assenyalava, són trets que s'inculca a l'alumnat, i això es pot vore en les múltiples activitats que desenvolupem, sobre tot els alumnes majors, en entitats que presten ajuda als col·lectius més desfavorits.

Finalment va considerar un honor rebre la distinció que els comprometia a continuar el treball amb els xiquets i joves.


Per últim, la Mare Superiora de la Congregació, Guadalupe Herranz, va assenyalar que en aquesta primera visita a la Valldigna, li havia encantat, i també el nom perquè les persones són igual que el nom, ben dignes.

Va donar les gràcies i va recordar les 52 germanes que han aquests 120 anys han treballat pel poble, entre les quals hi ha dos actualment beatificades i va remarcar que durant aquests anys, la vida de les germanes i de la població s'havia enriquit per la relació de convivència.

També va remarcar la bona sintonia que havia vist amb l'Ajuntament i recordava que tot és pels xiquets, pel poble i per la seua formació humana cristiana.


En acabar els parlaments la coral Marinyén, dirigida per Fran Lledó va interpretar tres peces del seu repertori i després tots conjuntament, coral i assistents dempeus, van interpretar l'Himne a Tavernes. 


El acte va acabar un vi d'honor servit per l'associació de veïns a tots els assistents en el vestíbul de la Casa de la Cultura.