L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.044
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.237

dimecres, 31 d’octubre del 2018

Els monstres valencians planten cara al Halloween


Els els valencians i valencianes hem oblidat molts monstres i personatges de fer por que perviuen encara en la tradició oral dels nostres majors i que són els qui, en altres temps atemorien els xiquets i xiquetes gràcies a les contalles i històries dels nostres iaios i iaies a la vora del foc en aquests dies de Tot Sants. 

Avui dia estem totalment influïts per l'imaginari nord-americà de la festa de Halloween, una festivitat que naix al caliu de les celebracions celtes, i que s'ha estés per tot el món els darrers anys gràcies a la colonització cultural que patim des dels Estats Units. Només cal pensar en "el Sant Valentí", molt celebrat per tothom mentre la veritable festa dels enamorats valenciana, Sant Dionis, són pocs que la celebren. Forasters vindran que de casa ens trauran!

Un costum que també hem fet nostre és el de les disfresses, que sembla té el mateix origen: els celtes encenien fogueres per foragitar els mals esperits (¿ara és la carabassa amb la llum dins?)  i com que estaven convençuts que les ànimes dels morts visitaven les cases per trobar un cos on habitar, i en eixe viatge eren acompanyades per bruixes i mals esperits, la gent es vestia així per tal de confondre aquella ànima interessada en prendre-li el cos.
 
Una representació del Butoni
Mentre tant ací, a casa nostra, ens hem oblidat del Butoni (entra a les cases pel forat del pany); del dimoni Quarantamaula (va saltant per les teulades, a la recerca d'infants descreguts); de les encantades (de llacs i brolladors d'aigua); del Saginer (rapta xiquets per fer sagí amb el seu greix), de la bruixa Pinta; de la Tarasca (semblant a la cuca fera, una horrible serp d'ulls rogencs i alè pútrid), de l'home dels nassos (té tants nassos com dies té l'any i es fa presents en els llocs més insospitats); dels gambosins (homenets que viuen al bosc, semblant als donyets); de la Cuca Fera (un drac monstruós) o del Drac del Patriarca i d'altres, més o menys populars segons la comarca on es viu.

Tots aquests personatges servien per fer por els menuts, o com hem dit, eren els protagonistes dels contes a la vora del foc la Nit d'Ànimes i després, a les nits d’hivern. I ara ja ho veieu: com en tantes altres coses, els valencians vivim una constant pèrdua de les nostres tradicions, bombardejats per personatges i tradicions anglosaxons introduïts via televisió i la matxacona propaganda consumista.

El Butoni a una falla infantil

Pot ser siga per això que un any més el Museu Valencià d'Etnologia, amb motiu de la festa de Tots Sants, ha organitzat un conjunt d’actes sota el títol general “Espanta la por” amb l'objectiu de donar a conèixer els nostres monstres, els valencians.

Uns actes que s'estan celebrant des del passat dia 18 i que es perllongaran fins l'11 de novembre, amb un projecte global en el qual participen col·legis, biblioteques locals, a més del propi Museu Valencià d’Etnologia. Una bona ocasió per gaudir tota la família i conéixer les nostres tradicions i com no, un dels museus del cap i casal, tot i bandejant l'imaginari nord-americà de la festa de Halloween, que s’han imposat a les tradicions i personatges “de por”, no només del País Valencià, sino de  la mateixa Castella, Andalusia o Catalunya, diguem-ne per cas. Com se sol dir és el peatge de la modernitat i la globalització!


2 comentaris:

Anònim ha dit...

Per que no diuen res del hallowen local?

http://www.tavernes.es/va/event/halloween

La Cotorra de la Vall ha dit...

Se'ns ha passat