L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 2.044
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 23.237

diumenge, 21 d’octubre del 2018

A manera de resum de la vesprada d’ahir



Una vegada ens hem tots tranquil·litzats i passat l’esglai de la vesprada, intentem fer un resum del que va ser la vesprada d’ahir.

La pluja de convecció 

Ahir per la vesprada, de manera sobtada, patirem allò que és coneix com una pluja de convecció.  És una pluja que es forma generalment per les vesprades i la convecció (ascens d’aire calent i humit) és causada per l'escalfament de l'aire en una zona determinada.

Com tothom sap l'aire calent és menys dens i puja a la part alta de l’atmosfera i  a mesura que va pujant es va gelant, i més encara si en altura hi ha un embossament d’aire fred com hem tingut aquest dies.

Damunt si l’aire és humit, com passava ahir per vindre de la mar amb la temperatura de l’aigua càlida, en arribar a una certa altura el vapor d'aigua que conté arriba al punt de saturació i es condensa formant cumulonimbes, amb processos de pluja. Els núvols formats depenen de molts factors: la intensitat dels corrents ascendents, la massa d'aire humida, la temperatura i el tipus de terreny (una vall canalitzant l’aire de la mar, cas de la Valldigna), i això pot determinar en poques hores la formació d’una gran tempesta.

Com vam comprovar ahir, solen ser de curta durada, nomes unes hores, estan molt localitzades i son ruixats de molta intensitat, i de vegades porten associat algun fenomen de granissada, com ahir vam poder comprovar durant alguns minuts.


La tromba d’aigua a Tavernes i la Valldigna

I eixe fenomen es va centrar ahir per la vesprada sobre la Valldigna amb una concentració sobre el casc urbà de Tavernes que arribava a recollir eixos 221 litres en unes hores, amb un pic de 140 litres en una hora, mentre a  Benifairó van ser 135 litres i a Barx vora 71 litres, totes aquestes dades segons Avamet. A  Simat, segons indica avui el diari Levante-EMV, foren 103 litres.

Una tromba que ja vam va tindre conseqüències sobre tot en el casc urbà de Tavernes: carrers plens, amb aigua que anava en alguns punts per damunt de les voreres, inundació de baixos i algunes cases, alguns grans supermercats tancats i problemes en la carretera, que en algun moment va restar tallada sobre tot en l’eixida de Tavernes cap Alzira on es va haver de preparar un dispositiu i un carril per permetre el pas de vehicles. I com sempre algunes tapes del clavegueram alçades i l’aigua brollant cap al carrer perquè no podien arreplegar tota la que plovia. 

Molts veïns tragueren els cotxes de les cotxeres per la por a que quedaren inundades per les aigües. Altres aspectes a destacar i aplaudir de la vesprada va ser la ràpida intervenció dels bombers per a rescatar algunes persones que havien quedat atrapades als vehicles.


I amb l’espasa damunt del cap, pel riu Vaca. Nosaltres ens vam recordar i massa d’eixe projecte de canalització i millora del riu entre Simat i Xaraco, i varem maleir la irresponsabilitat del govern d’Espanya del PP que fa 7 anys va paralitzar l’obra en la fase d’adjudicació tot i que tenia els diners damunt la taula per a dur-lo a cap. I hi havia raons ben fonamentades en forma d’inundacions de Tavernes dels anys 1996 i 2007 per no paralitzar-lo. Tot per les ganes d’estalviar-se 39 milions d’euros i, potser, així dedicar-los a l’AVE en zones on ningú l’usa o a construir estacions d’AVE en mig del no res de Castella-Lleó,  que tampoc ningú no usa. La por i l’ai al cor d’ahir vesprada l’hem d’agrair al PP de Rajoy.

El riu Vaca, el  problema

El riu, amb eixes quantitats d’aigua va tindre una pujada espectacular: en poc de temps va assolir quasi el mateix nivell de l’octubre del 2007, però sort que la neteja feta per la regidoria d’Agricultura de l’Ajuntament que dirigeix Javier Escrihuela va ser molt efectiva i, al contrari del que passava ja fa ja uns anys, no va haver “tapó” en l’illeta del Tol·lo i el riu arribava a la Sequia la Bova sense problemes. 

Només en la zona del pont de la carretera, el punt d’entrada al Tancat, es produïen algunes acumulacions de canyes que eren retirades per les màquines preparades per la regidoria d’Agricultura. Ahir hi havia 4 maquines pesants, dos d’elles llogades a empreses de la Valldigna amb braç ben llarg i 2 municipals, preparades i a punt per treballar. I treballaren i compliren.


Les comportes del riu, preparades i engreixades, es feren servir per deixar pas a l’aigua del Vaca cap a la mar.

En el casc urbà, el riu Vaca va arribar a nivells perillosos i fins i tot la Policia Local va valorar – assegura Levante-EMV- la possibilitat de desallotjar una part de la urbanització del Vergeret davant el perill d’un desbordament del riu per la zona. Recordem que en aquest punt és per on per on “va eixir” el riu en el 1996 i el 2007.   

I a destacar que el govern municipal de Compromís va estar reunit per la vesprada i fins l’entrada de la nit amb l’equip de resposta a les emergències de Tavernes, que presidia l’alcalde Jordi Joan a qui podíem escoltar a les 9 de la nit, a peu del mateix assut i en directe en la televisió valenciana “A punt” fent un balanç i tranquil·litzat el veïnat que tot estava sota control. Feia només uns minuts que s’havia alçat la reunió de l’equip de resposta a les emergències després d’una vesprada complicada i difícil.