L'equip de la "La Cotorra de la Vall" es reserva el dret a publicar o no les noticies o els comentaris rebuts si considera que són d'actualitat, aporten novetats o són punts de vista interessants i/o qualsevol dada, fet o circumstància que puga interessar en relació amb una noticia oferida. Els articles enviats i els d'opinió se signaran amb el nom real i domicili de l'autor, identificat amb fotocopia del DNI o equivalent. Si voleu fer-nos arribar qualsevol informació podeu usar el nostre correu electrònic: lacotorradelavall@gmail.com

PÀGINES LLEGIDES AHIR: 1.376
PÀGINES LLEGIDES EN AQUEST MES: 15.042

dimecres, 24 d’octubre del 2018

L’Ajuntament ja disposa del document del Pla Especial per obtindre els terrenys de la depuradora



L'Ajuntament ja disposa del Pla Especial de reserva de sòl dotacional per a construir la nova estació depuradora d’aigües residuals (EDAR), document que va ser encomanat temps arrere pel govern de Compromis. Permetrà obtenir els informes sectorials per a executar la nova depuradora, només l’aprove la Comissió Territorial d’Urbanisme.

El govern de Compromís ja va entregar l’any passar a l’Entitat Publica de Sanejament d’Aigües Residuals (EPSAR) de la Generalitat i a la Confederació Hidrogràfica el nou projecte de depuradora que es construirà en el Tancat, foto superior.

Aquest nou projecte (el segon) s’ha redactat atenent la realitat de Tavernes i amb capacitat per atendre una població de 42.354 habitants. El primer projecte va quedar anul·lat després que la Generalitat del PP es va negar en agost del 2013 a executar la construcció, tot i que estava contemplada en el conveni firmat en febrer del 2009 amb l’Ajuntament.

La nova EDAR tindrà prou capacitat per a tractar la depuració de les aigües residuals dels actuals nuclis urbans de la ciutat i de la platja, de les zones industrials existents i dels futurs desenvolupaments urbanístics. El projecte contempla la construcció d’estacions de bombament i nous col·lectors i s’eliminaran les tres estacions depuradores existents (Tavernes-nucli, Bassa i Goleta).

Només estiga aprovat el Pla Especial, l’Ajuntament expropiarà els terrenys on s’ubicarà la futura EDAR i la Generalitat haurà d’executar les obres per un valor previst de 22,7 milions d’euros, segons el projecte d’execució.

Emplaçament nova depuradora i col·lectors
 Jordi Joan, alcalde de Tavernes, ha afirmat que “hem rebut amb molta alegria el Pla Especial, perquè és la ferramenta urbanística que ens permetrà disposar dels terrenys on construir la futura depuradora. És un exemple més que el compromís del govern municipal amb la construcció de la nova depuradora és total. Ha estat un camí que vam encetar en el 2011, quan ens trobarem que no hi havia res iniciat per les corporacions precedents, però ara estem en disposició de remetre tota la documentació tècnica que facilitarà amb l’aprovament aconseguir els terrenys i que la Generalitat execute l’obra”.

El regidor d’Urbanisme, Josep Llàcer, ha remarca que “el govern municipal avança en els tràmits necessaris per a aconseguir que la Generalitat execute el projecte de la depuradora i així resoldre els problemes derivats del mal planejament urbanístic de les anteriors corporacions”. 

La redacció del Pla Especial ha suposat una inversió al voltant de 20.000 euros. L’Ajuntament de Tavernes porta gastat més de 270.000 euros des del 2011 en preparar els projectes i la documentació tècnica d’un projecte, del qual depèn el desenvolupament urbanístic de sectors de la platja com el “16 Torre de Guaita” i “17 Marenys”.

Aquests 270.000 euros es desglossen: 150.000 del primer projecte presentat per Compromís a la Generalitat del PP, i que en el 2013 es va negar a executar a pesar del conveni firmat; uns 50.000 euros del segon i nou projecte (el presentat en el 2017 a la Generalitat i Confederació) i 20.000 euros del Pla Especial.

Firma (2009) del conveni de la depuradora que la Generalitat en el 2013 es va negar a construir
 
Un procés iniciat en l’any 2000 i que ara comença a vore la llum 

Després d'anys i anys, amb un PP de vacances i sense avançar un mil·límetre en la redacció del projecte de depuradora, com es pot seguir en la cronologia, el govern de Compromís ha redactat en dos anys el projecte d’execució, l’estudi d’integració paisatgística i el Pla Especial de la nova depuradora. 

Aquest és el segon projecte que redacta Compromís perquè el primer, la Generalitat del PP es va negar en el 2013 a executar-lo, tot i el conveni firmat que l'obligava a pagar la depuradora de Tavernes. Després de tot això, el PP  va tindre la poca vergonya de dir en el darrer plenari que Compromís no havia fet res per la depuradora.

Any 2000. S’inaugura la depuradora de Tavernes, construïda insuficient: per a 10.000 persones quan Tavernes ja en tenia 16.000. Es construeix un col·lector que l’uneix amb la de la platja per funcionar conjuntament i dissimular "l'empastrà".. 


Any 2002: L’EPSAR avisa en els informes previs del PGOU, que cal una nova depuradora, i més amb els sectors previstos a la platja.

Any 2004. S’aprova el PGOU i una reserva de 20.000 metres per a la depuradora, sense preveure com s’executarà la nova infraestructura. 

Any 2007: Canvi de l’emplaçament i augment de la reserva a 55.000 metres per incloure els PAIs La Vall del Mar i Granata Golf. 

Any 2009. Firma del conveni Generalitat-Ajuntament per construir la depuradora. Prevista per a 94.000 persones i amb un cost de vora 37 milions. 

Any 2011: Eleccions municipals. El nou govern municipal comprova amb sorpresa que han passat molts anys, però el PP no havia avançat res del projecte i no tenia prevista la redacció. L'alcalde Jordi Joan accelera els tràmits i en octubre firma el contracte de redacció de l’avantprojecte i estudis tècnics amb Abakal-KM.

Jordi Joan firma amb Abakal KM la redacció del projecte de depuradora (2011) que la Generalitat en el 2013 es va negar a construir a pesar del conveni firmat.
 
Any 2012. Un any després, l’Ajuntament rep els treballs encomanats a l’UTE Abakal_KM.  Lliura l’avantprojecte i documents tècnics a l’EPSAR perquè emeta el seu informe, conjuntament amb la memòria d’impacte patrimonial. 

Any 2013: En agost la Generalitat del PP informa que no construirà la depuradora. Ja feia temps que tenia tots els documents i la firma del conveni de construcció, però es va tirar arrere. Tot el treball, amb un cost de 175.000 euros no servia per a res. 

Anys 2015: Noves gestions i mesos de negociacions. El govern de Jordi Joan acorda amb la nova Generalitat un nova depuradora,  més real amb les necessitats de Tavernes. 

Any 2016: El govern de Compromís encomana un segon projecte de nova estació depuradora (EDAR) amb un cost de 50.000 euros. 

2017: L’Ajuntament rep el nou projecte i l’envia a la Generalitat i a la Confederació per obtindré els informes favorables i el permís d’abocament de la depuradora.

2018: L’Ajuntament rep la redacció del Pla Especial que permetrà començar l’adquisició de terrenys quan la Generalitat l’estudie i l’aprove.

4 comentaris:

Anònim ha dit...

He llegit la noticia en el Llevant i molt diferent a la que publiqueu vosaltres, més complet i ben explicat. Allí pareix que els documents els té l’ajuntament ara gràcies a la pregunta del Partit Popular en el ple últim. El que fan alguns per no reconèixer els mèrits on estan i de qui són. Menys mal que en el vostre article està tot clar.

Anònim ha dit...

Tampoc veig ninguna raó per a clavar pel mig a la portaveu del PP i menys en el subtitol quan no ha pintat fava ni en este ni altres projectes. La pregunta la fa tots els plenaris, a vore que cau, i una volta o altra la endevinaria i es tindria eixe pla especial.

Anònim ha dit...

Enhorabona a Jordi i a Compromís per la faena feta. Espere que la Eva no tinga la desfaxates deapuntar-se el merit.

Anònim ha dit...

El pp. Mai ha fet res per la depuradora, tenien molta faena en la piscina sense acabar, la urbanizacio ilegal del vergeret, el parking sense cotxes i deixar el poble arruinat.