Tavernes va celebrar ahir el “9 d’Octubre”, dia dels valencians i valencianes, amb l’acte institucional i lectura del manifestat referent a la jornada que va ser llegit pel jutge de pau, Julio Pallàs.
L’alcalde Jordi Joan va introduir l’acte però la seua intervenció va ser només per informar que enguany els parlaments polítics no es farien i es donaria la veu a un representant de la societat civil, cas del nostre Jutge de Pau, que parlaria en noms de tots.
L’alcalde Jordi Joan va introduir l’acte però la seua intervenció va ser només per informar que enguany els parlaments polítics no es farien i es donaria la veu a un representant de la societat civil, cas del nostre Jutge de Pau, que parlaria en noms de tots.
Julio Pallàs va iniciar el seu parlament fent una referència a les nostres arrels, la nostra cultura i el nostre passat i present, però també va assenyalar que era un dia per a la reivindicació d’un projecte com poble amb un futur.
El nostre jutge en referenciar el poble valencià va recordar que els avatars de la història ens ha dut a una societat plural per ser el cresol de cultures dins del marc de la Mediterrània. I va esmentar els pobles que han forjat l’actual Tavernes des dels que habitaren la Cova del Bolomor, ibers, romans, els musulmans de alqueries de Gebalcobra i Gebalçogra, en la aleshores vall d’Alfàndec, i després jueus i cristians que vénen amb Jaume I però que el 1298, el seu net, Jaume II, ens farà entrar dins la història més concreta amb nom de Valldigna.
A partir d’ací concloïa Julio Pallàs que tant els vallers com els valencians som una societat rica d’herències que han seguit el fil de la història fins el dia d’avui, i d’eixa diversitat neix el nostre poble, la nostra història, la nostra cultura i la nostra llengua. Tot això ho considerava com el millor patrimoni i en un dia com avui el reivindiquem com a poble que afronta amb valentia els reptes de present i futur.
I cal esmentar sobre tot la referència a reivindicar un futur digne, en una societat que ha de ser justa, diversa, igualitària i inclusiva, i ací va fer una referencia explícita al problema del masclisme i va exigir espais que siguen comuns, per a homes i dones, sense diferències perquè només així assolirem una societat moderna, dinàmica, treballadora, esforçada però alhora justa i respectuosa.
El nostre Jutge de Pau reivindicava el estar tots els valencians i valencianes junts des de la diversitat, compartint un 9 d’Octubre on tenen cabuda totes les pàtries i màtries personals i col·lectives i que faça seues les banderes de la sanitat, de les oportunitats, de la inclusió, la cohesió i l’educació amb una igualtat d’oportunitats.
Per acabar va tindre un emotiu record per aquells vallers il·lustres i emprendedors que ens han deixat – Eduardo Arnau, l’industrial Chova- reconeixent el seu esforç i traslladant-lo a l’esforç col·lectiu que hem de fer com a poble.
En acabar l'acte, es va oferir un vi d'honor als representants de les entitats que assistiren a l'acte, moment aprofitat els assistents per compartir uns moments d'amistança i confraternització.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada